در اینجا به شاخصهها و ویژگیهای چند مورد از مهمترین سامانههای پدافند موشکی کشور اشاره کردهایم.
نوع سامانه: پدافند هوایی برد بلند
سازنده: وزارت دفاع
تاریخ ورود به خدمت: ۱۳۹۸
برد: حدود ۳۰۰ کیلومتر تا ارتفاع ۳۲ کیلومتری
موشک: صیاد-۴
رادار: رادار ارائه فازی با توانایی جستوجو و رهگیری اهداف با برد بالا
ویژگی: این سامانه نخستین سیستم دفاع موشکی برد بلندی است که در کشور ساخته میشود. همه اجزای سیستم پدافندی ضدهوایی باور۳۷۳ روی خودروهای ظفر و ذوالجناح سوار میشوند و متحرک هستند. این سامانه میتواند از فاصله ۴۵۰کیلومتری هدف را شناسایی و رهگیری کند. از سامانه باور۳۷۳با عنوان اس۳۰۰ایرانی هم یاد میشود.
نوع سامانه: پدافند هوایی برد متوسط تا بلند
سازنده: سازمان صنایع هوایی ایران
برد: ۷۵ تا ۱۲۰کیلومتر
نوع موشک: صیاد-۲ و صیاد-۳
نوع رادار: رادار جستوجو و ردیابی برد متوسط
ویژگیها: این سامانه توانایی درگیری مؤثر با اهداف هوایی با قابلیتهای پدافندی بالا مانند هواپیماهای شناسایی، بمبافکنها و جنگندههای تاکتیکی را داراست. «۱۵خرداد» تحرکپذیری بالایی دارد و تنها با یک رادار، کار کشف و رهگیری را همزمان انجام میدهد و به نوعی سامانهای با کمترین اجزا محسوب میشود. از دیگر ویژگیهای این سامانه سرعت عکسالعمل بالایش است؛ بهطوری که در زمان ۵دقیقه قابلیت عملیاتی پیدا میکند.
نوع سامانه: پدافند هوایی برد کوتاه و متوسط
سازنده: سازمان هوافضای وزارت دفاع
تاریخ ورود به خدمت: ۱۳۸۹
برد: ۴۵ کیلومتر
نوع موشک: شلمچه
نوع رادار: رادار جستوجو و رهگیری
خودروی کشنده: کامیون تاکتیکی و تریلر
ویژگیها: این سامانه هوایی موشکی میتواند هواپیماهای مدرن را در ارتفاع پست و متوسط منهدم کند. مرصاد در مقایسه با سامانههای پدافندی برد متوسط مشابهخود، همانند «هاوک» دارای خصوصیات بالاتری است. این سامانه پدافندی دارای تحرک زیاد بوده و توانایی رویارویی با جنگ الکترونیک و شبکهایشدن با سامانههای راداری و پدافندی دیگر را دارد.
نوع سامانه: پدافند هوایی برد متوسط
سازنده: نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تاریخ ورود به خدمت: ۱۳۹۳
برد: ۷۵کیلومتر تا ارتفاع ۳۰کیلومتر
نوع موشک: طائر-۲
نوع رادار: رادار رهگیری سهبعدی
ویژگیها: این سامانه از فناوری ارائه فازی بهره میبرد و توانایی تمرکز همزمان روی ۴هدف و شلیک ۸موشک به طرف آنها را دارد. «سوم خرداد» سامانهای مستقل است و احتیاجی به همکاری همزمان با دیگر سامانهها برای کاربردیشدن ندارد. این سامانه در سیام خرداد۹۸، یک فروند پهپاد آر کیو-۴گلوبال هاوک آمریکایی را که وارد حریم هوایی کشور شده بود، هدف قرار داده و سرنگون کرد.
تاریخ ورود به خدمت: ۱۳۹۱
برد: ۵۰کیلومتر تا ارتفاع ۲۲کیلومتر
نوع موشک: طائر
نوع رادار: رادار رهگیری و هدفگیری
ویژگیها: رعد-۲نسخه پیشرفتهتری نسبت به سامانه رعد-۱است که موشکهای پدافندی قدرتمندتری را شلیک میکند. همچنین این سامانه پدافندی، پرتابگری دارد که حامل تجهیزات مخابراتی و سامانههای نمایش وضعیت اهداف بوده که به هر یک از پرتابگرهای درگیر در هر آتشبار و سامانههای پردازش راداری تخصیص داده شده است.