کد خبر : 674704 تاریخ : ۱۴۰۳/۷/۱۷ - 02:07
بهروز بیگ امیری، کارشناس سیاست خارجی در گفت‌وگو با ستاره صبح: جنگ اقتصاد، امنیت و نظم خاورمیانه و جهان را تغییر خواهد داد آمریکا به جز اسرائیل متحدان دیگری در منطقه دارد که هر جنگی در خاورمیانه تهدید کننده منافع آن ها است به ویژه اگر درگیری میان ایران و اسرائیل باشد، جنگ اقتصاد، امنیت و نظم خاورمیانه و جهان را تغییر خواهد داد.

ستاره صبح، فائزه صدر: درحالیکه یک ماه به برگزاری انتخابات ریاست‌ جمهوری ایالات متحده باقی مانده، دولت آمریکا به عنوان نزدیک ‌ترین متحد اسرائیل در تلاش است تا از شدت تنش‌ و گسترش درگیری‌ در منطقه جلوگیری کند. نتانیاهو از تهدید حمله به ایران عقب ننشستنه و مطابق آنچه تهران اعلام کرده، هر گونه حمله به خاک ایران با واکنش شدید مواجه خواهد شد. مواضع دو طرف نشان می‌دهد. آمریکا برای اینکه پیش از انتخابات در یک جنگ منطقه‌ای درگیر نشود، باید اسرائیل را مهار کند. ستاره صبح در گفت‌وگو با بهروز بیگ امیری، کارشناس سیاست خارجی به بررسی نقش آمریکا در تنش اخیر پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

جنگ خاورمیانه چگونه با بازیگران فرا منطقه‌ای ارتباط پیدا می‌کند؟ نقش آمریکا در این تنش چیست؟ آیا ایالات متحده می‌تواند اسرائیل را مهار کند یا خیر؟
پس از حمله اسرائیل به غزه، آمریکا تلاش کرده این جنگ فراگیر نشود. به نظر می‌رسد بین ایران و آمریکا گفت‌وگوهایی پشت پرده وجود دارد و آمریکا منافعی را در نظر گرفته است.
در سفر رئیس‌جمهور به نیویورک نیز پیامهایی رد و بدل شده و احتمال دارد مسیر توافقات آینده میان ایران و غرب در تنش اخیر به ما کمک کند و از شعله ور شدن آتش یک جنگ تمام عیار جلوگیری شود. آمریکا به جز اسرائیل متحدان دیگری در منطقه دارد که هر جنگی در خاورمیانه تهدید کننده منافع آنها است به ویژه اگر درگیری میان ایران و اسرائیل باشد، جنگ اقتصاد، امنیت و نظم خاورمیانه و جهان را تغییر خواهد داد. چون گفت‌وگوی ایران و آمریکا شفاف نیست و هر آنچه بوده و هست پشت پرده می‌ماند نمی‌توان با صراحت اعلام کرد که بده بستانی در جریان است ولی بازی آمریکا در یک سال گذشته و موضع گیری واشنگتن در تنش ایران و اسرائیل نشان می‌دهد که ایالات متحده مایل به حمله به ایران و درگیری نظامی با تهران نیست.

در صورت حمله اسرائیل آیا ایران می‌تواند در مرحله پاسخ‌گویی همچنان با تعقل و به دور از شتابزدگی عمل کند یا باید نگران اشتباهات محاسباتی و فشار های داخلی و خارجی باشیم؟
جریانی در داخل که یکی از علائم حیاتی اش تندروی است، همواره در تلاش بوده تا ایران درگیر جنگ شود. رد پای تندرو‌ها در تمام مشکلات حوزه سیاست خارجی پیدا است. من جمله در تسخیر سفارت‌ها و کنسولگری‌ها و رفتارهایی که خارج از عرف بین‌المللی است. در سخنرانی‌ها و نطق های تنش آفرین و تصمیماتی که نسبتی با منافع ملی نداشته، هر جا ضرر به کشور و ملت رسیده می‌توانید خط و ربطی از تندرو‌ها را پیدا کنید.
این گروه امروز هم بر طبل جنگ می‌کوبد و از انتقام حرف می‌زند و مطالباتش در مسیر گسترش تنش و جنگ افروزی است. اگر زیر مجموعه این جریان را افرادی هیجانی، تندرو و ناآگاه بدانیم که بر عواقب کار خود واقف نیستند، اما سرشاخه هایشان خط و ربطی از جایی می‌گیرند. عدم برخورد با این طیف مشکلات زیادی برای کشور به دنبال داشته و خواهد داشت. بعید می‌دانم کسانی که پشت پرده به لیدر های این تفکر تندرو خط می‌دهند، دلسوز ایران و ایرانی باشند!

با توجه به آنچه گفته شد، آیا می‌توانیم حملات احتمالی اسرائیل به ایران را در سطح نظامی نازلی پیش بینی کنیم که منجر به وقوع جنگی تمام عیار نخواهد شد، نظر شما در این رابطه چیست؟
احتمال حمله اسرائیل به ایران بالا است با تهدیداتی که نتانیاهو اعلام کرده آمریکا هم نمی‌تواند از وقوع این حمله جلوگیری کند، ولی شدت حملات ضعیف تر از توان ارتش اسرائیل و تنها نمایشی از انتقام خواهد بود.
بهتر است از یک جنگ صحبت نکنیم و بگوییم حملات پینگ پنگی اسرائیل و ایران به مواضع هم محتمل است حتی شاید این وضعیت مدتی ادامه پیدا کند. اسرائیل می‌خواهد قدرت اش را در منطقه تثبیت کند، درحالیکه ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد. این مبنا و مشکلات بعدی ایران و اسرائیل که در یک سال گذشته عمیق تر هم شده نشان می‌دهد تنش همچنان برقرار خواهد بود.
ایران و اسرائیل مرز مشترک ندارند، پس تصور جنگ کلاسیک، پیاده نظام و صف آرایی نیرو‌ها در برابر هم را از سر بیرون کنید. بالاترین سطح جنگ میان ایران و اسرائیل همین موشک باران تأسیسات نظامی و صنعتی است یا با توجه به توانایی های تکنولوژیکی اسرائیل، باید وقوع جنگ های الکترونیکی را پیش بینی کرد.