ستاره صبح، فائزه صدر: ثبت نام از نامزد های انتخابات ریاست جمهوری فردا آغاز میشود. یکی از ویژگی های این انتخابات غافلگیری جامعه و برگزار کنندگان آن است. انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری یک سال زودتر از موعد برگزار میشود، این درحالی است که هیچ یک از گروه های سیاسی کشور آمادگی لازم برای معرفی نامزد ندارند. اکنون این سؤال مطرح است که نهمین رئیسجمهور ایران چه کسی خواهد بود و ویژگی او چگونه باید باشد؟ ستاره صبح برای بررسی این موضوع با محمد علی ابطحی، معاون رئیس دولت اصلاحات به گفتوگو نشسته که در ادامه میخوانید:
اتخاباتی زود هنگام پیش رو است، به نظر شما لزوم حضور اصلاحطلبان در این انتخابات چقدر احساس میشود؟ آیا این جماعت برای شرکت در انتخابات برنامهای دارد یا خیر؟ به عنوان عضوی از مجموعه اصلاحطلبی میتوانم بگویم این جریان و احزاب اصلاحطلب در این انتخابات حضور خواهند داشت، چون شرایط امروز متفاوت از انتخابات گذشته است. قصد شرکت در انتخابات وجود دارد، جبهه اصلاحات برای نامزدی چهره های ممتازش در این انتخابات تردیدی ندارد. من نمیتوانم با صراحت نظر آقای خاتمی در این رابطه را بیان کنم ولی با شناختی که از ایشان دارم فکر نمیکنم نظرشان غیر از این باشد. اصلاحات به لزوم مشارکت مردم باور دارد و در چندین انتخابات باورش را به نمایش گذاشته ولی تجارب بد گذشته ما را بر آن داشته که این بار باید کاندیدایی صددرصد اصلاحطلب به میدان انتخابات بیاییم. حمایت از آقای روحانی آسیب سنگینی به پایگاه مردمی اصلاحطلبی زد. اصلاحطلبان مردم را به میدان آورند، ولی اصولگرایان کشور را اداره کردند! دوران ریاست جمهوری آقای روحانی ضربه بزرگی به تفکر اصلاحطلبی زد. آن تجربه برای جریان شناسنامه دار اصلاحطلبی بس است. از این رو این بار کاندیدایی کاملا اصلاحطلب مورد نظر مجموعه اصلاحطلبان و احزاب اصلاحطلب است. با وجود اینکه پیش بینیهایی از برخورد حاکمیت با نامزد های اصلاحطلب وجود دارد، ولی یک گروه سیاسی باید فعال باشد این ماهیت فعالیت حزبی است.
برای عدم تکرار تجربه تلخ انتخابات ریاست جمهوری 84 و دوران روحانی و برای اینکه از پایگاه اصلاحطلبی سوء استفاده نشود چه ساز و کاری پیش بینی شده است؟ اولین شرط اصلاحطلب بودن نامزد است. کسی که در این جبهه سابقهای دارد و به عنوان یک اصلاحطلب شناخته میشود. یک چهره اصلاحطلب میتواند نماینده این جریان فکری باشد و خطر سوء استفاده از سرمایه سیاسی و اجتماعی اصلاحطلبی را کاهش دهد. جلساتی برگزار شده و گفتوگوهایی در این رابطه وجود دارد. من نمیتوانم اسمی بدهم، ولی کاندید مورد نظر اصلاحطلب شناسنامه دار خواهد بود. اولین ویژگی اصلاحطلبی است ولی کسی که میخواهد رئیسجمهور کشور شود باید برنامه داشته باشد. چنین شخصیتی باید قبل از حضور در رأس قوه مجریه برای خود ظرفیت سازی کرده باشد به ویژه در سیاست خارجی و در مسئله تحریم ها، اقتصاد و بحران های این حوزه که زیر ساخت اش از سیاست خارجی است حرف و برنامه برای گفتن و ارائه داشته باشد. تنها صاحب نظر بودن کافی نیست باید بتواند نظر و برنامه را به مرحله اجرا در آورد. به این منظور باید با رهبری و سایر دستگاه های اجرایی در ارتباط باشد. رئیسجمهور کار های مهمی پیش رو دارد اگر در کارش کارشکنی شود موفق نخواهد شد.
به نظر شما با توجه به مشکلات و مسائل امروز کشور لزوم انتخاب یک رئیسجمهور تکنوکرات و یا شخصیتی دیپلمات چقدر احساس میشود؟ دیپلماسی جزو لاینفک کار رئیس دولت است. نمیتوان به دنیا پشت کرد و با جهان رابطه نداشت ولی ادعا کرد که وظیفه ریاست جمهوری را به درستی انجام میدهیم. یکی از ویژگی های ممتاز چهره های اصلاحطلب پذیرش اصول دیپلماسی و روابط بینالملل است. ولی اگر به طور خاص درباره حضور آقای ظریف سؤالی میکنید من بعید میدانم که ایشان بخواهند در انتخابات شرکت کند. فعلا در مورد افراد تصمیم گیری نهایی نشده ولی این اصل که باید کاندیدایی اصلاحطلب معرفی کنیم پذیرفته شده و مورد توافق است و صورت تأیید صلاحیت این نامزد، جراین اصلاحطلبی پشت فرد مورد نظر خواهد ایستاد. تا جاییکه به جریان اصلاحطلبی مربوط است، فرد مورد نظرش را معرفی خواهد کرد ولی بخش مهم و تعیین کننده ماجرا، مربوط به رفتار و برخورد حاکمیت با کاندیدای این جریان است. ما سد تأیید صلاحیت را پیش رو داریم که نتیجه اش میتواند همه چیز را متفاوت کند.