کد خبر : 622861 تاریخ : ۱۴۰۳/۳/۷ - 03:05
بهنیا باباکردی، مربی آموزش شنا در گفت وگو با ستاره صبح: آموختن شنا در هر سنی امکان پذیر است ‎فصل تابستان نزدیک است و بسیاری از خانواده‌ها از این فرصت استفاده می‌کنند و با فرستادن فرزندان خود به کلاس شنا، آن‌ها را مجاب به یادگیری فن شنا می‌کنند.

در حقیقت ورزش شنا یکی از محبوب‌ترین و جذاب‌ترین ورزش‌ها است که در مقایسه با برخی ورزش‌ها که خشک و سنگین هستند، بسیار مفرح و نشاط آور است. فردی که شنا می‌کند، نه تنها از این طریق احساس راحتی و نشاط می‌کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیت‌های جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون، تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف‌پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می‌دهد. این ورزش عضلات مختلف بدن را تحت فشار قرار می‌دهد و منجر به تقویت آن‌ها می‌شود و باعث می‌شود که فرد انرژی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند.
‎در این باره با بهنیا باباکردی مربی شنا گفت‌وگو کردیم که در پی می‌خوانید:

‎چرا باید شنا یاد بگیریم؟
‎اولین دلیل برای دانستن نحوه شنا نجات جان خود و اطرافیان در شرایط بحرانی است. با یادگیری مهارت‌های اولیه مانند شناور کردن، پا زدن در آب و تنفس، می‌توانید در صورت افتادن تصادفی در آب یا بروز حادثه به خود و دیگران کمک کنید.
‎دومین دلیل برای یادگیری شنا تناسب اندام است.
‎اگر شدت حرکات زیاد باشد کاملآً می‌توانید آن را با دویدن در یک تراز تصور کنید. اما از آنجا که در کلیه حرکات‌های شنا هم قسمت‌های بالایی و هم قسمت‌های پایینی بدنتان در آب حرکت می‌کنند، می‌توان گفت که عضله‌ها حتی بیشتر از دویدن کار می‌کنند و شما کالری بیشتری خواهید سوزاند.
‎ شنای آرام و معمولی ۵۰۰ کالری در ساعت می‌سوزاند، در حالی‌که شنای حرفه‌ای و قدرتی در همین مدت حدود ۷۰۰ کالری انرژی مصرف می‌کند. چون غلظت آب تقریباً ۸۰۰ برابر هواست، هر حرکت دست یا پا به نوعی یک تمرین مقاومتی کوچک برای کل بدن‌ به‌ویژه مرکز بدن، باسن، شانه‌ها و بازوها محسوب می‌شود.

آیا شنا در درمان بیماری‌ها تأثیر دارد؟
‎ مزیت دیگری که شنا نسبت به سایر ورزش‌ها دارد این است که از آسیب کمی برخوردار است. بنابراین برای آنها که مشکلات مفصلی دارند یا دچار پوکی استخوان هستند نیز مفید است.
‎اگر شما ورزش‌هایی می‌کنید که روی مفصل‌هایتان شدت زیادی وارد می‌کند مثل تنیس یا دو، شنا می‌تواند برای بدنتان مثل مرهم عمل کند و این فشار روی مفصل‌هایتان را کاهش دهد. افراد بسیاری شنا را یکی از ورزش‌هایی تلقی می‌کنند که استرس و فشارهای عصبی را پایین می‌آورد. به همین دلیل با شنا کردن نه تنها فواید جسمی عایدتان می‌شود، بلکه فواید روحی نیز می‌برید.

‎بهترین سن برای آموزش شنا کردن به کودک چه سنی است؟
‎بهترین سن برای یادگیری شنا بعد از چهار سالگی است. در این سن، بچه‌ها معمولاً می‌توانند مهارت‌های اولیه بقا در آب مانند شناور کردن، قدم زدن در آب و رسیدن به نقطه خروج را بیاموزند. در سن 5 یا 6 سالگی، اکثر کودکان در کلاس‌های شنا می‌توانند مهارت‌های شناهای چهارگانه را به راحتی بیاموزند.


‎آیا در سنین بالا می‌توان شنا یادگرفت؟
‎هیچ حداکثر سنی وجود ندارد که بتوانید شروع به یادگیری شنا کنید و از تمام مزایای آن بهره مند شوید. در سه سالگی یا 93 سالگی هم می‌توان شنا را آموخت در صورتی که این قاعده در مورد سایر ورزش‌ها صدق نمی‌کند.


‎برای یادگیری بهتر شنا یا تقویت مهارت‌های شنا چه باید کرد؟
‎تمرین مداوم اولین گام در افزایش مهارت‌های شنا است، اما برای شناگرانی که می‌خواهند این ورزش را به صورت حرفه‌ای دنبال کنند مهم است که ترکیبی از تکنیک‌های خاص را برای ایجاد مهارت‌های خوب شنا انجام دهند. این کار را می‌توان قبل، حین یا بعد از تمرین و آموزش شنا انجام داد. تمرین حرکات شنا و توجه به بازوها، دست‌ها، آرنج‌ها، شانه‌ها و سایر قسمت‌های بدن می‌تواند به بهبود آگاهی بدن شما در آب کمک کند. این کار اصلاح تکنیک شنا است.

چند روز شنا در هفته برای تناسب اندام یا سلامتی مفید است؟
‎اگر فقط برای سلامتی شنا می‌کنید، می‌توانید ۳۰ تا ۴۵ دقیقه با شدتی متوسط سه یا چهار مرتبه در هفته این کار را انجام دهید. برای بالاتر بردن سلامتی می‌توانید شدت این ورزش را نیز بالاتر ببرید. خیلی خوب است اگر همراه با شنا ورزش دیگری نیز انجام دهید. مثلاً یک روز در میان شنا کنید و روزهای میان آن را ورزش دیگری انجام دهید.