کد خبر : 612713 تاریخ : ۱۴۰۳/۲/۲۳ - 03:46
جوابیه بانک مرکزی به ستاره صبح روزنامه ستاره صبح در شماره 2262 ( 17 اردیبهشت 1403) در تیتر نخست خود با عنوان «خسارت چاپ پول» از قول عبد الناصر همتی، رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی نوشت: « از ابتدای چاپ پول در ایران تا سال 1400 کل پول چاپ‌شده در کشور 519 هزار میلیارد تومان بوده است، اما در دو سال و نیم گذشته 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ‌شده است.» بانک مرکزی به این گزارش واکنش نشان داد و جوابیه‌ای را برای روزنامه ارسال کرد که مطابق ماده 23 قانون مطبوعات عیناً به چاپ می‌رسد.

با متر و مقیاس آقای همتی فقط در سال ۱۳۹۹معادل ۱۰۰ برابر کل دوران سازندگی خلق پول شده است!
«طی روزهای اخیر برخی رسانه‌ها ازجمله روزنامه "ستاره صبح" ادعاهای آقای همتی رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی درباره چاپ پول را باز نشر داده‌اند ؛در خصوص مطلب فوق توضیحاتی به شرح ذیل ارائه می‌گردد.
در ابتدا ذکر این نکته ضروری است که باز نشر این قبیل مطالب که به جای پرداختن به بحث‌های کارشناسی و ارائه تحلیل-های علمی، صرفاً بیانگر رویکرد کاملاً سیاسی، مغرضانه و غیر کارشناسانه آقای همتی در زمینه تحولات رخ‌داده در متغیرهای پولی کشور است نه‌تنها کمکی به ارتقا آگاهی و تنویر افکار عمومی نمی‌کند، بلکه با ایجاد انتظارات منفی در جامعه، دارای آثار مخرب بر فضای اقتصادی کشور خواهد بود.
لازم به ذکر است آقای همتی در دو سال و نیم گذشته به کرات اقدام به ارائه تحلیل‌ها و مقایسه‌های غلط در خصوص تغییرات مانده متغیرهای پولی نموده‌اند و بانک مرکزی نیز متعددا توضیحات لازم را در خصوص غیر صحیح بودن تحلیل‌ها و مقایسه‌های ارائه‌شده توسط ایشان بیان داشته است. به عنوان نمونه، مطلب زیر یکی از پاسخ‌های بانک مرکزی به مقایسه-های آماری آقای همتی است که در تاریخ 3‏‏/10‏‏/1401 با عنوان "پاسخ بانک مرکزی به مقایسه مغلطه‌آمیز آقای همتی درباره پایه پولی، نقدینگی، ارز و تورم" انتشاریافته است:
"رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی (جناب آقای دکتر همتی) با انتشار یادداشتی در فضای مجازی با مقایسه غیر کارشناسی افزایش مانده پایه پولی و نقدینگی در هشت ماه ابتدایی سال 1401 نسبت به مدت مشابه در دو سال قبل (سال 1399)، خبر از خلق پول سه برابری در دوره حاضر می‌دهند. بر اساس این نوع منطق مقایسه و تحلیل، در سال 1399 معادل یک‌سوم کل دوران ریاست جمهوری آقای روحانی، 2.5 برابر کل دوران ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد، 17.6 برابر کل دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی و 100 برابر کل دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی خلق پول در اقتصاد رخ‌داده است".
علی‌ایحال، فارغ از روش نادرست و مغالطه آمیز رئیس‌کل سابق بانک مرکزی در تحلیل ارقام کل‌های پولی (مقایسه صرف سطح متغیرهای انباره و بی‌توجهی به تحولات رشد آنها در یک دوره زمانی)، بررسی روند رشد نقدینگی در دو سال گذشته حاکی از مدیریت باثبات نقدینگی و حرکت این متغیر کاملاً مبتنی بر مسیر برنامه‌ریزی‌شده توسط بانک مرکزی بوده است. رجوع به ارقام رشد نقدینگی طی سال‌های 1398 الی 1400 و مقایسه آن با ارقام رشد نقدینگی طی سال‌های 1401 و 1402 می‌تواند معیار مناسبی برای قضاوت در خصوص مدیریت کل‌های پولی در دوران تصدی آقای همتی در بانک مرکزی و دوره کنونی باشد. بدون تردید، روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت ارقام بی‌سابقه این متغیر در پایان سال 1399 و نیمه اول سال 1400 مسئله‌ای بس نگران‌کننده بود که تداوم آن می‌توانست اقتصاد کشور را با معضلات و مخاطرات گوناگونی مواجه سازد و ضمن افزایش نا اطمینانی‌ها در تصمیمات خرد فعالان اقتصادی کشور، آثار مخربی بر متغیرهای کلان اقتصاد به وجود آورد. حال که حدود دو سال از آن مقطع نگران‌کننده گذشته است، متغیرهای پولی کشور در وضعیت نسبتاً پایداری قرارگرفته‌اند و آمارها حاکی از تحقق اهداف بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و قرار گرفتن در محدوده‌های تعیین‌شده دارد.
مرور مسیر طی شده نشان‌دهنده آن است که نرخ رشد دوازده‌ماهه نقدینگی از 42.8 درصد در پایان مهر‌ماه 1400 طی یک روند نزولی به31.1 درصد در پایان سال 1401 و متعاقباً به 24.3 درصد در پایان سال 1402 رسیده است. ارقام فوق به خوبی بیانگر توفیق بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها و دستیابی به اهداف کنترل رشد کل‌های پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین‌شده برای سال 1401 (30 درصد) و سال 1402 (25 درصد) هست لازم به تأکید است که در تحلیل کل‌های پولی و تأثیر آن بر تورم، نقدینگی (که نمایانگر مجموع خلق پول بانک‌ها و بانک مرکزی است) از اهمیت بالایی برخوردار است و متغیر مذکور است که به صورت سپرده در اختیار آحاد فعالین اقتصادی قرار دارد و قدرت خرید ایجاد می‌نماید.
در خصوص تحولات پایه پولی نیز لازم به توضیح است که رشد پایه پولی در نیمه دوم سال 1401 به دنبال اجرای سیاست-های افزایش نسبت سپرده قانونی، روند صعودی را طی نمود و به رقم 45.0 درصد در فروردین‌ماه 1402 رسید. اما در ادامه، اثر متغیر مذکور بر رشد پایه پولی کاهش‌یافته، بطوریکه رشد پایه پولی در پایان اسفندماه 1402 به 28.1 درصد رسیده است. لازم به ذکر است، در سال گذشته بانک مرکزی مکرراً در خصوص اینکه بخشی از افزایش رشد پایه پولی در بازه نیمه دوم سال 1401 و نیمه اول سال 1402 به معنای تزریق پول پرقدرت به اقتصاد نبوده، بلکه به واسطه افزایش نسبت سپرده قانونی رخ‌داده، توضیحات لازم را ارائه نموده است و ملاحظه می‌شود که همان‌طور که بانک مرکزی از پیش اعلام کرده بود، نرخ رشد پایه پولی در پایان سال 1402 به زیر 30 درصد رسیده است.‌‏‏»
اداره روابط عمومی