کد خبر : 612621 تاریخ : ۱۴۰۳/۲/۱۹ - 03:48
حشمت الله فلاحت پیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی در مجلس دهم: همبستگی بازیگران بین المللی می تواند آتش جنگ را خاموش کند اگرچه در مورد ماهیت و اهداف حمله حماس در 7 اکتبر تحلیل های زیادی اراده شده است اما نگارنده عقیده دارد که شاخه نظامی حماس در آن تاریخ سرخود عمل کرد، لذا تمام بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای و حتی شاخه سیاسی حماس از این حمله غافلگیر شدند. آمریکا، اسرائیل و ایران هم هر یک پس از حمله به نوعی با بحران پیش آمده غافلگیر شدند. اما در ادامه شرایط به خواست نتانیاهو پیش رفت.

پس از 7 اکتبر هدف اسرائیل از این جنگ ایران و محور مقاومت بود. نتانیاهو از هر فرصتی برای بالا بردن تنش و گسترش درگیری‌ها استفاده کرد تا موقعیت درگیر کردن امریکا در این جنگ را ایجاد کند. امروز هم هدف اسرائیل کشاندن پای ایران به جنگ است این جنگ یا جنگ محدود با اسرائیل است که اهداف سیاسی نتانیاهو را محقق می‌کند یا جنگی تمام عیار با حضور آمریکا و دیگر متحدان اسرائیل است. متأسفانه در مقاطعی به این هدف نتانیاهو توجه نشد و ایران تا آستانه جنگ پیش رفت.

آمریکایی‌ها تا اینجا سعی کردند نقش پیشگیرانه‌ای داشته باشند زیرا اگر جنگی در بگیرد آمریکایی‌ها مجبورند توافق نامه های امنیتی با اسرائیل را فعال کنند و وارد جنگ با ایران خواهند شد. آمریکا در عمل نشان داده که حاضر به درگیری نظامی با ایران نیست. به ویژه که در این مقطع افراطی گری اسرائیلی باعث بروز اختلافاتی بین مقامات دولتی واشنگتن و تل آویو شده است.

نتانیاهو امروز به دنبال گسترش تنش است. در حالیکه قدرت های غربی اسرائیل را از حمله به رفح باز می‌دارند و قطر و مصر طرح آتش بس را تدوین می‌کنند، اما شخص نتانیاهو نمی‌خواهد این آتش سرد شود. از این رو به عقیده نگارنده طرح دو دولت نیز در چنین شرایطی از امکان تحقق خود دور تر شده است. طرح ابتدا در شورای امنیت شکل گرفت و مخالفانی جدی در میان جریان مقاومت داشت. این طرح روی کاغذ قابل بحث است و در عمل از اجرا فاصله زیادی دارد.

تحولات اخیر نشان داد تمام ساز و کارهایی که برای فلسطین وجود دارد سلبی است. ساز و کار های سلبی منجر به جنگ و اختلاف می‌شوند. منطقه هنوز از ساز و کاری ایجابی برای فلسطین رونمایی نکرده است. چنین ساز و کاری باید با ایجاد کنگره‌ای توسط کشور های دنیا به مناقشه پایان دهد.

مسئله فلسطین زمانی حل خواهد شد که همبستگی جهانی در خصوص حل‌وفصل مشکل فلسطین شکل بگیرد هم کشور های منطقه اعم از اعراب و ایران و هم قدرت های خارج از منطقه و هم گروه های مقاومت باید سهمی در حل مشکل داشته باشند. مشابه این کنگره بعد از جنگ جهانی در غرب شکل گرفت و راه حل پایان مخاصمه را ارائه کرد.

چالش فلسطین ظرفیت سال‌ها ادامه داشتن و تنش آفرینی مستمر را دارد اگر مشکل به طور ریشه‌ای و با مشارکت تمام بازیگران منطقه و قدرت های جهانی حل نشود، طرح‌ها به جای کاهش تنش خود تنش آفرین خواهند بود. کنار گذاشتن یک گروه از گروه های مقاومت یا عدم دعوت از یک کشور منطقه‌ای می‌تواند مسئله فلسطین را کماکان به شکل آتشی زیر خاکستر نگه دارد.