کد خبر : 601721 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۲/۸ - 00:45
مرکز آمار منتشر کرد رابطه معنادارفقر با بی‌سوادی گروه اجتماعی: فقر با بی‌سوادی رابطه مستقیم دارد. داده‌های منتشرشده توسط مرکز آمار نشان می‌دهد که تعداد افراد بی‌سواد در دهک اول (فقرا) در خانوار شهری و روستایی نسبت به دیگر دهک‌ها بیشتر است. موضوعی که اهمیت بازماندگی از تحصیل به دلیل فقر را نمایان می‌کند. بر اساس اعلام رسمی حدود یک‌میلیون نفر دانش‌آموز در سال‌های گذشته از تحصیل بازماندند که این موضوع می‌تواند آسیب‌های اجتماعی در پی داشته باشد. علاوه بر آن فقر و بی‌سوادی نیروی انسانی که می‌تواند به پیشرفت و توسعه کشور کمک کند را به دلیل نداشتن سواد و مهارت‌های علمی و فنی از گردونه اداره کشور حذف می‌کند که زیان اقتصادی و معنوی به دنبال دارد.

بر اساس داده‌های مرکز آمار در سال ۱۴۰۱ متوسط تعداد افراد بی‌سواد در خانوارهای شهری در کشور به میزان ۵.۹۲ درصد بوده است. به‌طور متوسط حدود ۲۶.۶ درصد از خانوارهای شهری که در دهک درآمدی اول قرار دارند، بی‌سواد هستند. به‌طور متوسط حدود ۱۰.۱۳ درصد از خانوارهای شهری که در دهک درآمدی دوم قرار دارند، بی‌سواد هستند؛ ضمن اینکه به‌طور متوسط حدود ۶.۹ درصد از خانوارهای شهری که در دهک درآمدی سوم قرار دارند، بی‌سواد هستند. ۵.۶۲ درصد از خانوارهای شهری قرارگرفته در دهک درآمدی چهارم در سال گذشته بی‌سواد بوده‌اند. ۴.۰۳ درصد از خانوارهای شهری قرارگرفته در دهک درآمدی پنجم در سال گذشته بی‌سواد بوده‌اند. درنهایت حدود ۰.۶۵ درصد از خانوارهای شهری در دهک درآمدی نهم و حدود ۰.۰۳ درصد از خانوارهای شهری در دهک درآمدی دهم هیچ فرد باسوادی وجود نداشته است.

میزان سواد سرپرست خانوار شهری
با بررسی آمارها می‌توان مشاهده کرد که ۲۷.۸ درصد از سرپرستان خانوارهای شهری دارای مدرک دیپلم تا کمتر از لیسانس هستند. همچنین ۲۳.۵ درصد از افراد سرپرست خانوار شهری به میزان کمتر از ششم ابتدایی تحصیل‌کرده‌اند.
سرپرست خانوارهای شهری که در مقطع ششم ابتدایی تا سوم راهنمایی تحصیل‌کرده‌اند به ۱۶.۲ درصد می‌رسند. ۱۳.۶ درصد از سرپرستان خانوار شهری بی‌سواد بوده و تحصیل‌نکرده‌اند. بعدازآن، به میزان ۱۱.۵ درصد از سرپرستان خانوار شهری در مقطع لیسانس تا کمتر از فوق‌لیسانس تحصیل‌کرده‌اند. درنهایت، سرپرستان خانوارهای شهری به میزان ۵.۴ درصد در مقطع فوق‌لیسانس و بالاتر، ۱.۳ درصد در مقطع متوسطه تا کمتر از دیپلم تحصیل‌کرده‌اند.

میزان سواد خانوارهای روستایی
بر اساس داده‌های مرکز آمار، خانوارهای روستایی دهک درآمدی دهم به‌طور متوسط به میزان ۲.۷ نفر بیشتر از دهک درآمدی اول دارای افراد باسواد بودند.
بر اساس داده‌های مرکز آمار، در سال ۱۴۰۱ متوسط تعداد افراد بی‌سواد در خانوارهای روستایی در کشور به میزان ۱۴.۹ درصد بوده است. به‌طور متوسط حدود ۶۱.۲۸ درصد از خانوارهای روستایی که در دهک درآمدی اول قرار دارند، بی‌سواد هستند. به‌طور متوسط حدود ۳۲.۳ درصد از خانوارهای روستایی که در دهک درآمدی دوم قرار دارند، بی‌سواد هستند. به‌طور متوسط حدود ۱۷.۸ درصد از خانوارهای روستایی که در دهک درآمدی سوم قرار دارند، بی‌سواد هستند.
۱۰.۳ درصد از خانوارهای روستایی قرارگرفته در دهک درآمدی چهارم در سال گذشته بی‌سواد بوده‌اند. ۸.۵ درصد از خانوارهای روستایی قرارگرفته در دهک درآمدی پنجم در سال گذشته بی‌سواد بوده‌اند و هیچ فرد باسوادی در خانواده نداشته‌اند.
در سال گذشته در ۶.۳ درصد از خانوارهای روستایی در دهک‌های درآمدی ششم هیچ فرد باسوادی وجود نداشته است. همچنین، حدود ۴.۴ درصد از خانوارهای روستایی در دهک‌های درآمدی هفتم هیچ فرد باسوادی وجود نداشته است. در ۳.۳ درصد از خانوارهای روستایی در دهک‌های درآمدی هشتم هیچ فرد باسوادی وجود نداشته است. درنهایت حدود ۲.۷ درصد از خانوارهای روستایی در دهک درآمدی نهم و حدود ۳.۱ درصد از خانوارهای روستایی در دهک درآمدی دهم هیچ فرد باسوادی وجود نداشته است.