ارزیابی شما از تحولات اخیر خاورمیانه چیست؟ به عقیده بنده از سال 1973 تاکنون خاورمیانه تا این میزان بی ثبات و پر تنش نبوده است. ایران در لبه تیغ جنگ قرار دارد و با توجه به اینکه خیلی از کشورهای منطقه در ارتباط با کشته شدن 3 سرباز آمریکایی به طور غیر مستقیم ایران را مقصر دانستند باید سیاستهای عقلانی را در پیش گرفت. نفوذ در یمن، غزه و لبنان باعث شده شرایط منطقه به نوعی به زیان ایران تمام شود. شرایط به گونهای شده که بستر برای اتهام زنی علیه ایران باز باشد. حتی برخی کشورها مستنداتی برای ادعای خود دارند که تلاش میکنند به وسیله آنها جمهوری اسلامی را مقصر تنش جلوه دهند. در چنین شرایطی لازم است که ایران خویشتن داری کند. به عقیده بنده در این شرایط در داخل کشور باید به افکار عمومی پاسخگو بود. شرایط منطقه به گونهای نیست که ایران بخواهد دست به نمایش قدرت بزند. منطقه لحظات حساس و بحرانی را تجربه میکند. یکی از خوش شانسیها در زمان کنونی این است که اسرائیل مشغول جنگ غزه است، در غیر این صورت ما بیشتر از این باید احساس خطر میکردیم زیرا تنش با دو جبهه آمریکا و اسرائیل کار را برای ما سخت میکرد. هیچکس نمیداند آمریکا از چه روشی میخواهد برای انتقام جویی استفاده کند اما اگر این تنشها ادامه پیدا کند احتمال اینکه منتهی به جنگ شود زیاد است. به طور مثال اگر آمریکا اکنون واکنش نشان دهد و بعد دوباره محور مقاومت پاسخ دهد دامن ایران به آتش جنگ کشیده خواهد شد.
به نظر شما چرا زمانی که حماس و اسرائیل در آستانه یک توافق هستند مقاومت عراق با حمله به اردن آتش جنگ را شعلهور میکند؟ برخی معتقدند که جریان نفوذ وجود داشته است. بنده این مسئله را نه تأیید میکنم و نه تکذیب. اگر یک جریان نفوذ در این گروهها وجود داشته باشد ایران بلافاصله باید متوجه این اتفاق میشد. شاید ایران میخواهد به طرفداران خود بگوید که بارها به دشمن هشدار داده بود که دست به انتقام سخت خواهد زد و اکنون این انتقام صورت گرفت. اما ایران برای اینکه دست به یک جنگ نامتوازن بزند و خود را مستقیم درگیر جنگ با اسرائیل نکند بازوان خود را در منطقه گسترش میدهد. این گروهها که به عنوان بازو شناخته میشوند در مقاطع حساس میتوانند به کمک ایران بیایند و حواس اسرائیل را پرت کنند.
به نظر شما اهداف آمریکا برای اقدام تلافی جویانه چیست؟ به عقیده بنده اقدام تلافی جویانه آمریکا بیش از اهداف انتخاباتی اهداف حیثیتی و بازدارندگی در جهان را دنبال میکند. پرستیژ برای آمریکا مهم است. افکار عمومی و جناح تندرو جمهوری خواه برای اقدام تلافی جویانه به بایدن فشار وارد میکنند. آمریکا و اسرائیل هرگاه شهروندان خود را از دست بدهند احساس شکست میکنند و تحمل این موضوع برایشان سخت و دشوار است. در چنین شرایطی لازم است یک دیپلماسی محرمانه بین ایران و آمریکا برای کنترل شرایط برقرار شود. پیش از اینکه آمریکا اقدامی بکند ایران باید زیرکی کند و سیاست عقلانی را در پیش بگیرد و با استفاده از کشورهای میانجی سیاست محرمانه با آمریکا برقرار کند. اگر آمریکا یکی از پایگاههای نفتی ایران را هدف قرار دهد فضای داخلی کشور ملتهب خواهد شد. هرچند این اقدام موجب افزایش قیمت نفت میشود و آمریکا دست به این کار نخواهد زد. بنابراین اقدام پیش دستانه ایران در برقراری یک دیپلماسی محرمانه میتواند تنشهای پیش رو را کنترل کند.