کد خبر : 591268 تاریخ : ۱۴۰۲/۱۱/۷ - 03:15
اسرائیل زیر تیغ دادگاه بین‌المللی لاهه گروه بین‌الملل: رئیس سازمان جهانی بهداشت غزه را «جهنمی» توصیف کرد و گفت: دستیابی به یک «راه‌حل واقعی» برای مناقشه اسرائیل و فلسطین یک ضرورت است.

وی خطاب به حاضران در نشست گفت: «فکر می‌کنم همه شما راه‌حل دو کشور و غیره را بارها تکرار کرده‌اید؛ امیدوارم این جنگ پایان یابد و به یک راه‌حل واقعی برای حل مناقشه جاری تبدیل شود.» این در حالی است که کشتار در غزه از مرز 26 هزار نفر عبور کرد. پیش از اعلام رأی دیوان لاهه اسرائیل ضمن درخواست از این دیوان برای رد کامل اتهام‌های مطرح‌شده از سوی آفریقای جنوبی اعلام کرد که به رأی این دادگاه برای برقراری آتش‌بس تن نخواهد داد. آفریقای جنوبی درخواست خود را در یک شکوائیه ۸۴ صفحه‌ای به دادگاه لاهه، وابسته به سازمان ملل متحد، ارائه کرد. روز گذشته رأی دیوان لاهه اعلام شد. جزئیات بیشتر را در ادامه می‌خوانید:

 

صدور دستور
دیوان بین‌المللی دادگستری با صدور دستورات تامینی از اسرائیل خواست تا اقدامات لازم را برای جلوگیری از نسل‌کشی و مجازات مرتکبان و همچنین حفظ جان فلسطینی‌ها انجام دهد. با این وجود عالی‌ترین مرجع قضایی سازمان ملل از اسرائیل نخواست تا عملیات نظامی اسرائیل در غزه را متوقف کند. اسرائیل اکنون در دادگاه لاهه متهم به نسل‌کشی و در حال محاکمه است.

 

جلوگیری از نسل‌کشی
اکثریت قضات دیوان بین‌المللی دادگستری به اقدامات تامینی رأی دادند که اغلب خواسته‌های آفریقای جنوبی را به استثنای دستور توقف عملیات نظامی اسرائیل در غزه پوشش می‌داد. آفریقای جنوبی از دادگاه درخواست آتش‌بس فوری کرده بود. بااین‌حال دادگاه به اسرائیل دستور داد که از هرگونه اقدامی که ممکن است ذیل کنوانسیون نسل‌کشی قرار گیرد خودداری کند و همچنین مطمئن شود که سربازانش هیچ‌گونه اقدام به نسل‌کشی را در غزه مرتکب نمی‌شوند. همچنین اسرائیل باید اقدامات فوری برای بهبود وضعیت انسانی در غزه را انجام دهد. دیوان بین‌المللی دادگستری همچنین دستور داد که اسرائیل تمام تمهیدات لازم در حیطه قدرتش را به کار گیرد تا کسانی را که به نسل‌کشی در نوار غزه تحریک می‌کنند مجازات کند.

 

یک ماه فرصت برای ارائه گزارش
قضات دیوان همچنین تأکید کردند که اسرائیل باید در مدت یک ماه به آن‌ها گزارش اقدامات خود را ارائه دهد. بر اساس تصمیم دیوان اسرائیل همچنین باید هر نوع اظهارنظر عمومی را که می‌تواند تحریک به ارتکاب نسل‌کشی در غزه تلقی شود متوقف کند. دادگاه در این دستور از اسرائیل خواست تا از تخریب مدارکی که می‌تواند در پرونده نسل‌کشی استفاده شود خودداری کند. دیوان همچنین تصمیم گرفت که به‌عنوان بخشی از تصمیم اولیه در این زمینه، پرونده نسل‌کشی علیه اسرائیل را به‌دلیل حمله نظامی به غزه مطرح نکند.

 

دادگاه نگران است
جوآن دونوگو، رئیس دیوان بین‌المللی دادگستری جلسه دیوان را برای قرائت تصمیم ۱۷ قاضی دیوان را در پرونده‌ای که به هسته اصلی یکی پایان‌ناپذیرترین درگیری‌های جهان می‌پردازد آغاز کرد. خانم دونوگو در دستوری که قرائت آن حدود یک ساعت به طول کشید گفت که دادگاه این پرونده را رد نمی‌کند. او اضافه کرد: «دادگاه با حساسیت از میزان فاجعه انسانی که در منطقه در حال وقوع است آگاهی دارد و عمیقاً نگران تداوم تلفات جانی و رنج انسانی است.»

 

دستور موقت
بااین‌حال این تصمیم تنها یک دستور موقت است. رسیدگی شکلی و ماهوی به شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل ممکن است ماه‌ها و بلکه سال‌ها طول بکشد. اسرائیل اتهام نسل‌کشی را رد می‌کند و از دادگاه خواسته است تا صلاحیت خود برای رسیدگی به این پرونده را رد کند.

 

واکنش هیات تشکیلات خودگردان فلسطین
محمد اشتیه، نخست وزیر تشکیلات فلسطینی در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که این تصمیم «شامل اقدام فوری برای توقف تجاوز و نسل‌کشی علیه مردم ما در نوار غزه و انتقال سریع کمک‌های امدادی برای نجات گرسنگان و مجروحان باشد.» تل آویو پس از هجوم شبه‌نظامیان حماس به اسرائیل در هفت اکتبر که در جریان آن ۱۲۰۰ نفر کشته شدند حملات هوایی و زمینی گسترده خود را به غزه آغاز کرد. این تهاجم باعث نابودی بخش وسیعی از نوار غزه و آوارگی نزدیک به ۸۵ درصد از جمعیت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری این باریکه شد. تشکیلات بهداشتی حماس روز گذشته اعلام کرد که از آغاز درگیری‌های تاکنون بیش از ۲۶ هزار فلسطینی کشته‌شده‌اند. این نهاد تأکید کرد که حدود دو سوم کشته‌شدگان زن و کودک هستند.

 

گفتگوی تلفنی رئیسی با همتای آفریقایی خود
رئیس جمهور با تمجید از ابتکار عمل و اقدام شجاعانه دولت آفریقای جنوبی در طرح شکایت از رژیم صهیونیستی در دیوان کیفری بین‌المللی اظهار داشت: این اقدام از سوی کشوری که سال‌ها تلخی نژادپرستی و نسل‌کشی را تجربه کرده، نه فقط در جهان اسلام، بلکه از سوی همه ملت‌های آزاده و آزادی‌خواه جهان مورد تجلیل و تحسین واقع شده است. «سیریل رامافوزا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی نیز در این گفتگوی تلفنی با بیان اینکه جمهوری اسلامی همواره به عنوان دوستی واقعی و قابل اطمینان در زمان‌های دشوار در کنار ملت آفریقای جنوبی بوده است، گفت: بسیار خرسندیم که می‌بینیم کشورهای تاثیرگذار و صلح دوستی همچون جمهوری اسلامی ایران حامی مردم فلسطین بوده و خواهان استیفای حقوق آنها هستند. رئیس جمهور آفریقای جنوبی همچنین با بیان اینکه دولت و ملت این کشور برای جمهوری اسلامی ایران احترام بسیار زیادی قائل است، تاریخچه روابط دو کشور را سرشار از مناسبات و تعاملات خوب توصیف و بر علاقمندی آفریقای جنوبی برای ارتقای همه جانبه سطح روابط فیمابین تأکید کرد.