در این رزمایش ناتو که «مدافع ثابتقدم ۲۰۲۴» نام دارد بیش از ۹۰ هزار نیروی نظامی از ایالات متحده و کشورهای هم پیمان ناتو مشارکت دارند.
همچنین در این رزمایش که تا اواخر ماه مه در اروپا و اقیانوس اطلس شمالی ادامه دارد بیش از ۵۰ کشتی جنگی، ۸۰ جت جنگنده، بالگرد و پهپاد و حداقل یک هزار و صد خودروی جنگی شامل ۱۳۳ تانک و ۵۳۳ خودروی رزمی شرکت خواهند کرد.
به نوشته رویترز، ناتو در بیانیه خود اشارهای به نام روسیه نکرده اما در سند راهبردی اصلی آن از مسکو به عنوان مهمترین تهدید علیه امنیت اعضای این پیمان یاد کرده است.
به گزارش ایرنا، غرب با دامن زدن به بحران اوکراین، گسترش ناتو و اینک برگزاری بزرگترین مانور در فضای پساجنگ سرد اهداف چندگانهای را دنبال میکند که از جمله این اهداف، «تقویت اتحاد» و «پر کردن شکافهای درونی ائتلاف» است. همان گونه که ژنرال «کریستوفر کاولی» فرمانده ارشد ائتلاف ناتو، به خبرنگاران گفتهاست که برگزاری این رزمایش «وحدت، قدرت و عزم ما برای محافظت از یکدیگر» را نشان خواهد داد.
یک نمونه از وجود شکاف و اختلاف میان اعضای ناتو در جریان گسترش این ائتلاف نظامی به حوزه اسکاندیناوی نمود یافت. پس از دو سال هنوز ترکیه مجوز الحاق سوئد به ناتو را صادر نکرده و فنلاند پس از مدتها تلاش و رایزنی بهتازگی به عضویت آن درآمدهاست.
شکاف دیگر به رقابت آمریکا و برخی بازیگران اروپایی برای رهبری ناتو مرتبط میشود. «ارتش واحد اروپایی» ایده مکرون با هدف استقلال نظامی اروپا از آمریکا مطرح شدهاست که البته این واگرایی در دولت ترامپ آشکار و در دولت بایدن کمرنگ شدهاست.
همانگونه که ناتو با راهاندازی جنگ اوکراین و پیشبرد پروژه روسهراسی توانست یارگیری کند، این ائتلاف این بار با استناد به بند پنج اساسنامه و نیز برگزاری یک مانور بزرگ، به عنوان چتری برای نجات آنها از چنگ روسیه عمل خواهد کرد.
بنابراین ناتو در بیانیه جدید خود در خصوص برگزاری رزمایش اگرچه به نام روسیه اشارهای نکرده اما سند راهبردی آن روسیه را بهعنوان مهمترین و مستقیمترین تهدید برای امنیت اعضای ناتو معرفی میکند. توصیف ناتو از رزمایش بهعنوان یک «شبیه سازی از سناریوی درگیری قریب الوقوع با یک دشمن تقریبا هم سطح» بیتردید مبین روسیه است.
بیتردید برگزاری رزمایش بزرگ ناتو که مدتهاست رسانههای غربی آن را در بوق و کرنا کردهاند، بر آتش جنگ اوکراین خواهد دمید و کلاف سردرگمی که در آستانه دوسالگی، راهی برای برونرفت از آن به چشم نمیخورد، را پیچیدهتر خواهد کرد.
ایرنا