ارزیابی شما از جنگ تازه حماس با اسرائیل چیست؟ این این جنگ موقعیت اسرائیل در منطقه را تغییر خواهد داد؟ معتقدم حملاتی که از سوی حماس بهصورت غافلگیرانه علیه اسرائیل شکل گرفت نوعی تلاش برای عدم غافلگیری بود. در حقیقت «غافلگیری حماس تلاش برای عدم غافلگیری بود». زیرا حماس یکی از گروههای مقاومتی بود که با کشورهای مختلف اسلامی کار میکرد. هم با عربستان و هم با ایران در ارتباط بود و از هر دو کشور کمک گرفته اما نوع کمکها متفاوت است. اما یکباره حماس با این واقعیت مواجه شد که عربستان شرط همیشگی خود برای عادیسازی رابطه با اسرائیل را عملاً کنار گذاشت. شرط عربستان این بود که حقوق فلسطینیان رعایت شود، مرزهای 1967 بهعنوان مرزهای اصلی شناخته شود و حتی پیشنهاد دو کشور-دو ملت را مطرح میکرد. عربستان بهعنوان یکی از آخرین کشورهای عربی و تأثیرگذارترین کشور در جهان عرب این شروط را کنار گذاشت به همین دلیل حماس روی به حمله نظامی برد تا اینگونه آخرین تلاش خود را برای اعلام موجودیت انجام دهد. حماس تلاش میکند کریسمس یهودی، اسلامی و مسیحی را به عقب بیندازد. بر اساس برنامه دولت آمریکا قرار بر این بود که در آغاز سال جدید میلادی یکی از خبرهای خوبی که بایدن بدهد ایجاد رابطه بین اسرائیل و عربستان باشد. در شرایطی این کار صورت میگرفت که عربستان از مسائل فلسطین عبور میکرد و مسائل و منافع ملی کشور خود را مدنظر قرار میداد. لذا حمله حماس به اسرائیل نوعی اعلام موجودیت است. آن بخش از تحلیلگرانی که اقدامات حماس را به خارج از این کشور نسبت میدهد و مدعی هستند که ایران بانی این قضیه است اشتباه میکنند. نوع حملاتی که در حال وقوع است استفاده از آخرین ابزارهایی است که برای جنگ با اسرائیل شکلگرفته و این باعث واکنش تند اسرائیل خواهد شد و تحولات تازهای را در منطقه شکل خواهد داد.
با توجه به پیشنهاد جوامع بینالملل برای صلح در این منطقه مبنی بر راهکار دو دولت-دو ملت و همچنین پیشنهاد ایران مبنی بر برگزاری همهپرسی، چه راهکارهایی برای ایجاد صلح با حفظ منافع و رویکرد جمهوری اسلامی برای این منطقه وجود دارد؟ بنده معتقدم سهراه پیش پای تحولات فلسطین است. فارغ از اینکه این راهها عملی باشند یا خیر اما میتوان اینگونه نام برد: اول راهکار دو کشور دو ملت است که بر اساس قطعنامههای سازمان ملل شکلگرفته است. دوم راهکار ایران است که رفراندوم شکل بگیرد و فلسطینیهای اصیل ائم از یهودی و مسلمان درباره آینده کشورشان تصمیمگیری کنند و راه سوم ناشی از افراطیترین روشها است و ترکیبی از جنگ آخر زمانی صهیونیستها و ریشهکن کردن اسرائیلیها توسط فلسطینیها است. تحولات کنونی شرایط را به سمت راه سوم پیش میبرد. این راه در کوتاهمدت عملی نخواهد شد و منجر به یک جنگ بیپایان خواهد شد. نتانیاهو تلاش میکند تهدید جنگ را تبدیل به فرصت کند. مخالفان نتانیاهو جلسات خود را لغو کردند و از دولت اعلام حمایت کردند. علاوه بر آن نتانیاهو از این شرایط برای بکار بردن مشت آهنین استفاده خواهد کرد و لذا جریانهای افراطی در این شرایط تعیینکننده خواهند بود. به نظر من شرایط به سمت جنگ بیپایان حرکت میکند. گروهایی مانند حماس که سعودیها فکر میکردند بدون اجازه آنها عملی نخواهد کرد احساس بیپشتوانگی میکنند و درنتیجه راهکار سوم که تقابلی است تقویت میشود. مگر اینکه تحولات دیپلماتیک گسترده شکل گیرد که بنده به دلایل مختلف معتقدم این روند صورت نخواهد گرفت.
با توجه به اینکه اسرائیل همیشه از طریق مظلومنمایی برای گرفتن مشروعیت در جوامع بینالملل سوءاستفاده میکند آیا نابودی رژیم صهیونیستی فقط نیازمند ابزار نظامی است یا تدبیر و سیاست ورزی هم نیاز دارد؟ بنده معتقدم طرح ایران که آذر سال 1376 ارائه شد و خواستار رفراندوم در مناطق اشغالی بود یک طرح مترقی بود و ایران باید این سیاست را دنبال کند. زیرا سازوکارهای دیگر به نتیجه نمیرسد. شاید راهکارهایی افراطی و تند وجود دارد و قدرت اصلی در دست بانیان رویکردهای افراطی است. این افراد تعیینکننده هستند. باید شرایط را فراهم کرد تا یک سازوکار بینالمللی در فلسطین شکل گیرد و گروههای مقاومت هم امروز بر حق هستند. اگر بگذاریم تحولات فلسطین روند طبیعی خود را شکل دهد و ایران مواضع خود را در پیشنهاد رفراندوم دنبال کند میتواند بهترین نتیجه را برای فلسطینیها هم رقم بزند.
این ایران وارد درگیری با اسرائیل خواهد شد؟ معتقدم به نفع نتانیاهو است که موضوع را چالشیتر از این نکند اگر این کار صورت گیرد گروههای مختلف مقاومت مانند حزبالله هم وارد عرصه درگیری خواهند شد. فراتر از این ادعایی را صهیونیستها مطرح کردهاند مبنی بر اقدام علیه ایران که به نظر من این حماقت است.