26 سپتامبر 2023
تارنمای گلوبال تایمز
برگردان علی اصغر شهدی
Asghar.shahdi@gmail.com
نمایش ظهور چین از لنز سه بازی آسیائی بین سال های 1369، 1389 تا 1402 ( 1990، 2010 تا 2023 )
در طول 33 سال گذشته، از پکن در سال 1369 ) 1990) تا گوانگژو در سال 1389 ( 2010) و اکنون تا هانگژو در سال 1402 (2023) سه شهر میزبان بازیهای آسیایی در سرزمین اصلی چین، هم به عنوان نقاط عطف جغرافیایی و هم از نظر تاریخی یاد میشوند. این شهرها نه تنها داستان مشارکت چین با بازی های آسیایی را ثبت می کنند، بلکه به عنوان شاهدی بر دستاوردهای بزرگ اقتصادی چین خواهند بود.
در طول بازی های آسیایی پکن 1369 ( 1990 ) اقتصاد چین در مسیر توسعه سریع قرار گرفت. با این حال، هنوز در میانه مرحله سخت آزمایش اصلاحات و گشایش با تولید ناخالص داخلی سالانه تنها 1.89 تریلیون یوان - یا 395 میلیارد دلار با نرخ ارز آن زمان بود.
در آن زمان، صدای چین به طور قابل توجهی در صحنه بین المللی محدود بود، به طوری که از این کشور اغلب به عنوان "عقب مانده" یاد می شد،
پس از 33 سال، هنگامی که روز شنبه یک مشعل دار غول پیکر دیجیتال به وانگ شون دارنده مدال طلای المپیک پیوست تا برج مشعل اصلی را در مراسم افتتاحیه نوزدهمین بازی های آسیایی در هانگژو، استان ژجیانگ چین شرقی، روشن کند، این برچسب ها ممکن است آخرین کلمات در ذهن مخاطبان جهانی باشد.
معجزات اقتصادی
بازیهای آسیایی پکن در سال 1369 (1990) میزبان افتتاحیه یک رویداد ورزشی بینالمللی بزرگ در چین بود که این کشور تقریباً «جیبهای خود را از هر پنی خالی کرد» تا حامی مالی آن باشد. طبق گزارش رسانهها، آمادهسازی بازیهای آسیایی در آن زمان به بودجه ۲.۵ میلیارد یوان نیاز داشت که حدود ۶۰۰ میلیون یوان کسری داشت.یک مبارزه ( کمپین) بزرگ جمع آوری کمک های مالی در سراسر کشور برای کمک به آماده سازی با بیش از 100 میلیون نفر دهنده کمک مالی و مواد به کمیته سازماندهی بازی های آسیایی آغاز شد. بر اساس گزارش رسانه ها، در پایان، کل مبلغ جمع آوری شده به 700 میلیون یوان رسید.
جیانگ فاجون، دانشیار کالجی در هاربین، استان هیلونگ جیانگ در شمال شرق چین، روز دوشنبه به گلوبال تایمز گفت: «کشور در آن زمان فقیر بود و ما همگی وارد معرکه شدیم.»
در آن زمان جیانگ به تازگی کار خود را آغاز کرده بود و اکنون به دوران بازنشستگی نزدیک شده است. او با تأمل در مورد کمکهای ملی برای میزبانی بازیهای آسیایی پکن در آن زمان سخن گفت و در حالی که در هنگام افتتاحیه بازی های آسیائی متاثر گردیده بود و گفت: « کشورش هر روز ثروتمندتر و قوی تر شده است."
منطقه دلتای رودخانه یانگ تسه، جایی که ژجیانگ در آن واقع شده است، یکی از مناطق پر جنب و جوش، باز، و نوآوری محور در چشم انداز اقتصادی چین است.
در سال 1401 ( 2022) ژجیانگ تولید ناخالص داخلی 7.77 تریلیون یوان (1.06 تریلیون دلار) را ثبت کرد که در میان استان های سرزمین اصلی چین رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. داده های رسمی نشان می دهد که به عنوان نیروی اصلی محرک تجارت خارجی چین، صادرات فناوری پیشرفته این استان 26.8 درصد و صادرات محصولات مکانیکی و الکتریکی آن 11.1 درصد افزایش یافته است.
طراحی و ساخت برج مشعل اصلی در استادیوم بازی های آسیایی به طور کامل از شرکت های محلی ژجیانگ برای این رویداد تهیه شده است. در سال های اخیر، ژجیانگ به سرعت در حال ایجاد یک اکوسیستم صنعتی مدرن با تولید پیشرفته که به عنوان سنگ بنای آن بوده است، با افزایش مداوم سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه شرکت ها مشخص شده است.
در حالی که چین به دومین اقتصاد بزرگ جهان، با تولید ناخالص داخلی سالانه بیش از 121.02 تریلیون یوان در سال 1401 (2022) تبدیل شده است، افزایشی حدود 64 برابر در مقایسه با سال 1369 ( 1990) داشته است.
. به گفته کارشناسان، کل اقتصاد آسیا، به ویژه شرق آسیا، تنها حدود 20 درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل می دهد.
دو دهه بعد، هنگامی که دومین دوره بازی های آسیایی چین در گوانگژو، استان گوانگدونگ چین جنوبی برگزار شد، چین از ژاپن پیشی گرفت و به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شد، تیان یون، اقتصاددان کهنه کار مستقر در پکن به گلوبال تایمز گفت:
امروزه مقیاس تولید چین از مجموع ایالات متحده و ژاپن بسیار فراتر رفته است.
علاوه بر این، چین در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری بیش از 120 کشور و منطقه است. به عنوان مهمترین موتور رشد اقتصادی جهان، سهم چین در رشد جهانی برای چندین دهه در حدود 30 درصد سالانه باقی مانده است.
همچنین، بین المللی شدن یوان چین به طور پیوسته سرعت خود را افزایش داده است و کشورهای بیشتری از یوان برای تسویه تجارت و سرمایه گذاری خارجی استفاده می کنند. به گفته کارشناسان چینی، ابتکار کمربند و جاده (BRI) چین، تعداد زیادی از کشورها و مناطق را برای توسعه برد-برد به یگدیگر نزدیک ساخته است.
مزایای میزبانی رویدادهای ورزشی در مقیاس بزرگ مانند بازی های آسیایی صرفاً باعث رشد برخی صنایع نمی شود. تیان گفت که مهمتر از آن، به عنوان یک پلت فرم متمایز برای نمایش دستاوردهای چین در بخش های مختلف اجتماعی و اقتصادی عمل می کند.
تیان خاطرنشان کرد: با به نمایش گذاشتن توسعه زیرساخت های پیشرفته چین، پیشرفت های تکنولوژیکی پیشرفته و صنعت خدمات با کیفیت بالا در مقیاس جهانی، پتانسیل بلندمدت و اعتماد به آینده اقتصادی چین را به مردم آسیا و سراسر جهان منتقل می کند.
برای چند سیاستمدار و رسانه غربی بی معنی است که بار دیگر تئوری «فروپاشی چین» را در بوق و کرنا کنند. به گفته کارشناسان، این اولین بار نیست که آنها تلاش می کنند اعتماد سرمایه گذاران به چین را کاهش دهند و تلاش های آنها دوباره با شکست مواجه خواهد شد.
توسعه اقتصاد چین فراتر از رشد کمی تکامل یافته است. اکنون بر ارتقای کیفی نیز تأکید دارد. به گفته تیان، چین به طور همزمان متعهد به باز کردن بازار خود و به اشتراک گذاری فرصت های رشد با جهان است.
به گفته کارشناسان چینی، طی 33 سال گذشته، اقتصاد چین به پیشرفت های قابل توجهی دست یافته است و در آینده، این کشور نقش یک کشور بزرگ مسئول را به عهده خواهد گرفت و فعالانه در راه بهبود و توسعه اقتصادهای آسیایی و جهانی گام بر خواهد داشت.