ابر بدهکار بانکی کریمی، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور گفت: مجری پتروشیمی میانکاله از سال ۱۳۹۴ بالغ بر ۵۸ میلیون یورو از بانک صادرات شعبه ساری تسهیلات گرفته که هنوز پس نداده و از بدهکاران بزرگ بانکی است. سعید کریمی؛ مدیرکل دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیطزیست با حضور در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با احداث پتروشیمی در میانکاله گفت: این پروژه از ابتدای سال 1400 در منطقه عمومی امیرآباد مازندران مطرح شد؛ در همان زمان بررسیها نشان داد که مشکلات زیستمحیطی در این خصوص وجود دارد و نهایتاً سازمان حفاظت محیطزیست مجوز ارزیابی زیستمحیطی را برای این پروژه صادر نکرد و این پروژه اجرا نشد. اکنون دوباره مجری طرح در همان منطقه قبلی و در 4 کیلومتری پناهگاه حیات وحش میانکاله شروع به ساخت پتروشیمی کرده و عملیات فنسکشی و بتنریزی را آغاز کرده که این کار خلاف قانون است و ما پیگیر توقف مجدد این پروژه هستیم.
درخواست دوباره ابطال پروژه کریمی درباره مصوبه هیئتوزیران برای تولید پروپیلن (ایجاد زیرساختهای لازم برای احداث یک پارک اختصاصی تولید پروپیلن از گاز طبیعی (GTP) در منطقه امیرآباد مازندران) توضیح داد: مصوبه هیئتوزیران مربوط به سال 1399 است که موارد 4 و 5 آن اشاره به تولید پروپیلن دارد، ما درخواست ابطال آن را 2 بار به دولت دادهایم و ریاست سازمان حفاظت محیطزیست درخواست کردهاند که مواد 4 و 5 آن ملقی شود. وی درباره ادعای غلامرضا شریعتی؛ نماینده بهشهر مبنی بر اینکه این پروژه مجوز ارزیابی زیستمحیطی دارد، گفت: مجوزهای ما امضا، سربرگ و هولوگرام دارند، لذا اگر چنین ادعایی دارند، مجوز را در اختیار رسانهها قرار دهند.
اثر منفی بر پناهگاه حیات وحش غلام عباس ترکی؛ معاون حقوق عامه دادستان کل کشور دراینباره گفت: پتروشیمی میانکاله بر اساس مصوبات شامل ارزیابی محیطزیستی نیست. سازمان حفاظت محیطزیست پس از 3 بار بررسی به این پروژه مجوز ارزیابی نداده است. دلیل این مخالفت اثر منفی آن بر پناهگاه حیات وحش است. دکتر سلاجقه هم با این پروژه مخالفت کرد و گفت: «جلوی اجرای طرح گرفته شود و اراضی ملی در اختیار مجری نیز اعاده شود.» مرکز پژوهشهای مجلس نیز ایجاد پتروشیمی در این منطقه را صلاح ندانسته است.
واگذاری 100 هکتار زمین کشاورزی برای ساخت پتروشیمی آلاینده کریمی با اشاره با واگذاری غیرقانونی زمین به پتروشیمی میانکاله گفت: واگذاری زمین به پتروشیمیهای مشابه دنا و سبلان کمتر از 10 هکتار بوده اما در اینجا واگذاری 100 هکتار بوده است. این در حالی است که واگذاری اراضی دارای پروانه ممنوع است.
ساخت پتروشیمی یا محیطزیست و اشتغال؟ مهدی اسماعیلی بید هندی؛ استاد دانشگاه تهران در این خصوص گفت: این پروژه با توجه به حساسیتهای محیطزیستی منطقه و با توجه به آلودگیهایی که دارد نباید ساخته شود. فعالیت فیزیکی آن یک تخلف آشکار است. توجیه اقتصادی که نماینده بهشهر مطرح کرده و پافشاری آنها بر اشتغال آفرینی این صنعت در مازندران در حالی است که بر اساس دادههای مرکز آمار، استان مازندران در سال 1401 از نظر نرخ بیکاری در رتبه 22 بین 31 استان کشور است. همچنین در مازندران 52 درصد نیروی شاغل در بخش خدمات و 30 درصد در بخش صنعت هستند پس الزامی به صنعتی کردن این استان وجود ندارد.
شکایت از سرمایهگذار اداره کل حفاظت محیطزیست مازندران و اداره محیطزیست شهرستان بهشهر ضمن طرح شکایت از سرمایهگذار پتروشیمی میانکاله بابت بیتوجهی به دستور توقف عملیات اجرایی پروژه با ارسال نامههایی به دادستانی استان و شهرستان خواستار ورود دستگاه قضایی به این مسئله شدهاند. رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز در نامهای به دادستان کل کشور، خواستار جلوگیری از ادامه فعالیتهای این پروژه شده است. علی سلاجقه با ارسال نامهای به سید ابراهیم رئیسی، درخواست کرده که موضوع لغو مصوبه دولت قبل درباره صدور مجوز احداث پارک اختصاصی تولید پروپیلن از گاز طبیعی در منطقه امیرآباد مازندران، در دستور کار هیئت دولت قرار گیرد. اما باوجوداین که از فروردین ۱۴۰۱ بر اساس دستور دادستانی کل کشور باید انجام هرگونه فعالیت و ساختوساز در مجتمع پتروشیمی میانکاله متوقف میشد، با این وجود حدود دو هفته است که سرمایهگذار این مجتمع مجدداً عملیات اجرایی پروژه را در زمین واگذارشده به خود در مرتع حسینآباد – لَلهمرز شهرستان بهشهر آغاز کرده و در روزهای گذشته تمام اضلاع محدوده ۹۲ هکتاری مربوط به زمین پتروشیمی را فنسکشی کرده و با نصب درب فلزی ورود و خروج تابلوی «شرکت صنایع پتروشیمی مازندران» در ورودی مجتمع و تسطیح زمین و بتنریزی با استفاده از یک دستگاه گریدر و یک کامیون میکسر، فعالیتهای خود برای احداث مجتمع پتروشیمی را وارد فاز جدیدی کرده است.
ضرورت ابطال مصوبه دولت محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور درباره فعالیتهای اخیر سرمایهگذار پتروشیمی میانکاله در تاریخ ۴ تیر ۱۴۰۲ گفت که «از رئیس سازمان محیطزیست سؤال کردم آیا شما مجوزی به این آقا دادید که بتواند در آن منطقه چنین تأسیساتی را به وجود بیاورد، ایشان گفتند خیر، ما مجوزی ندادیم. گفتند که یک مصوبه دولت است و این مصوبه باید اصلاح یا ابطال شود. ایشان قول دادند که این موضوع را در دولت مطرح کنند. ایشان گفتند که از نظر ما این مجاز نیست و حتماً مانع آن خواهیم شد و اگر نیاز به ابطال یا اصلاح مصوبه دولت باشد، موضوع را پیگیری خواهیم کرد.»
اجرای پروژه در شب! ۶ تیر ۱۴۰۲ «نامه دستور توقف عملیات اجرایی» از طریق اداره محیطزیست شهرستان بهشهر با دستور اداره کل حفاظت محیطزیست استان مازندران و بر اساس مواضع اعلامشده توسط مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست و به دلیل عدم برخورداری پروژه از مجوز محیطزیستی به سرمایهگذار پتروشیمی میانکاله ابلاغ شد و باوجوداین که بر اساس اظهارات عطاءالله کاویان، مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران، عملیات اجرایی پتروشیمی میانکاله در روز ۶ تیر متوقف بود، اما از همان شب عملیات اجرایی پروژه مجدداً به صورت شبانه آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
استمداد از رئیسجمهور و دستگاه قضایی سلاجقه رئیس سازمان محیطزیست نامه دیگری برای رئیسجمهور نوشت و خواست که موضوع لغو مصوبه هیئتوزیران دولت قبل درباره صدور مجوز احداث پارک اختصاصی تولید پروپیلن از گاز طبیعی در منطقه امیرآباد مازندران، در دستور کار هیئت دولت قرار داده شود. همچنین سلاجقه، نامهای برای منتظری، دادستان کل کشور ارسال کرد و خواهان توقف عملیات اجرایی پروژه شد.
برگرفته از ایلنا و انتخاب