کد خبر : 455503 تاریخ : ۱۴۰۲/۲/۵ - 03:18
ستاره صبح آنلاین در گفت‌وگو با دو کارشناس حوزه رسانه بررسی کرد: سود و زیان فیلترینگ/ مردم در حال پذیرش فیلترینگ هستند/ فیلترینگ اگر چه برای بانیان‌اش سود دارد، ولی برای جامعه زیان دارد ستاره صبح، فائزه صدر: عیدی روز عید فطر وزیر ارتباطات، موافقتش با فیلترینگ بود! پاییز سال گذشته هم زمان با شروع ناآرامی ها در کشور "واتس آپ" و "اینستاگرام" دو پیام رسان محبوب و پر کاربر، فیلتر شدند. این محدودیت بدون توجه به سرنوشت کسب و کارهایی اعمال شد که در بستر این دو پیام رسان فعالیت می‌کردند. به دنبال فیلتر شدن این دو رسانه، تجارت پر سود در حوزه فیلترشکن‌ها به جریان افتاد. کاربران خسته از قطع و وصل مکرر "وی پی ان" ها به نمونه های بومی کوچ کردند. ستاره صبح در گفت و گویی با دو کارشناس رسانه از دو دیدگاه متفاوت به بررسی فضای بعد از فیلترینگ پرداخته که در ادامه می خوانید:

سید تقی عالمی، کارشناس رسانه: حاکمیت از فیلترینگ بازخورد مثبت گرفته است
نهاد های حاکمیتی، نهادهای تصمیم ساز و نهادهای امنیتی و به طور کلی نظام تصمیم خود را درباره فیلترینگ گرفته اند. چون برای مدیریت در عرصه فضای مجازی به فیلترینگ به عنوان ابزاری برای کنترل نگاه می شود.
فیلترینگ ابزاری شد و مردم را به کوچ از پیام رسان های خارجی به پیام رسان های داخلی مجاب کرد و مردم وارد فضای مدیریتی پیام رسان داخلی شدند.
آمار نشان می دهد که در سه ماه گذشته شبکه های اجتماعی داخلی نظیر ایتا، بله و روبیکا رشد داشته اند. امروز آمار نصب و درگیری کاربران ایرانی با این شبکه ها بالا است.
بخصوص بعد از اینکه شبکه متصل به هم فعال شده است، اکنون جمعیت قابل توجهی در داخل اپلیکیشن های ایرانی فعالیت می کنند.
البته این افراد کاملا فیلترینگ را نپذیرفته اند و به صورت نسبی هم از نرم افزار های فیلتر شده استفاده می کنند و هم کارهای خود را از طریق نرم افزار های داخلی پیگیری می کنند.
اما به این دلیل که فیلترینگ هزینه بر است این ترکیب در حال تغییر است. به عقیده من وضعیت به این صورت است که امروز مردم در حال پذیرش فیلترینگ هستند. حاکمیت از فیلترینگ بازخورد مثبت گرفته است.
 با توجه به جمعیت قابل مدیریت در شبکه های داخلی و با توجه به اینکه توانسته با این کار شبکه داخلی را تقویت کند و خدمات و سرویس دهی به این حوزه داشته باشد. از این رو ادامه محدودیت با فیلترینگ برای حاکمیت مورد قبول است.

محمد رضا جعفری، کارشناس رسانه: دور زدن فیلترینگ ما را به دنیایی وصل می کند که جزئی از آن هستیم!
فیلترینگ به ضرر کسانی تمام شد که در حوزه رسانه فعالیت می کردند و در مصرف اینترنت و استفاده از شبکه های اجتماعی ذی نفع بودند.
قشر بزرگی با فیلترینگ متضرر شد. بخشی بزرگی از فعالیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردم در بستر اینترنت بود و به طور جدی کسب درآمد داشتند ولی متضرر شدند و چون این جمعیت از مردم عادی و اقشار متوسط به پایین هستند، صدایشان به جایی نمی رسد.
یکی از معضلات امروز این است که باید بخشی از وقت و هزینه زندگی خود را صرف پیدا کردن "وی پی ان" و "فیلترشکن" کنیم و به زور و با دور زدن فیلترینگ به دنیایی وصل شویم که خودمان جزئی از آن هستیم!
فیلترینگ اگر چه مواهبی برای بانیان اش دارد ولی برای جامعه آسیب رسان است. وقتی می توان با تمام دنیا در ارتباط بود چرا باید انرژی خود را برای قطع ارتباط با جهان صرف کرد؟! بالا بردن این دیوار برای چه کسانی سود دارد و برای چه کسانی زیان داشته؟!
این وضعیت کسانی را که همه روزه باید در بستر اینترنت کار کنند، از لحاظ روحی و روانی فرسوده می کند. امروز حتی ارتباطات ساده و خانوادگی نیز در بستر اینترنت با مشکلاتی روبرو است.
پیام رسان های داخلی فارغ از اینکه محدودیت ارسال فایل دارند، کند و غیر مطمئن کار می کنند و بعضا باگ هایی دارند. قطع و وصلی و عدم برقراری مستمر ارتباط از ویژگی های آن ها است.
متاسفانه در ابتدای فیلترینگ این پیش بینی وجود داشت که تصمیمگیران در این عرصه نمی خواهند کوتاه بیایند و این محدودیت می تواند شروعی بر محدودیت هایی جدید باشد.
حکومت تصمیم خود را گرفته تا در این حوزه فشار را بیشتر کند و متاسفانه نگران مشکلاتی نیست که با محدودیت و یا قطع دسترسی ها اقتصاد های خرد و کلان با آن روبرو می شوند و زیان می دهند.
از سویی فیلترینگ با ایجاد رونق در فروش وی پی ان، منبع درآمدی عظیم و غیر شفافی ایجاد کرده است. امروز در حاشیه فیلترینگ، بازاری بزرگ با سود کلان وجود دارد. که قطعا حضور و داد و ستد در این بازار در اختیار مردم عادی یا فعالان حوزه رسانه نیست.