کد خبر : 414798 تاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۱۴ - 12:47
اما و اگرها درباره سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران

به قلم اندرو پاراسیلیتی

 دیپلماسی اگر تزلزل پیدا کند، آمریکا و اسرائیل در مورد همکاری نظامی علیه ایران صحبت خواهند کرد. رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه وارد ایران شد. وی در پی گزارش‌هایی مبنی بر تولید ذرات اورانیوم غنی‌شده با 83.7 درصد که نزدیک به 90 درصد موردنیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای وارد ایران شده است. شورای حکام آژانس هفته آینده در وین تشکیل جلسه می‌دهند. ایالات‌متحده و شرکای اتحادیه اروپا در حال بررسی قطعنامه دیگری برای محکوم کردن ایران هستند.

رابرت مالی، نماینده آمریکا در ایران به لورا روزن، خبرنگار آمریکایی دراین‌باره گفت: «ایالات‌متحده قبل از تماس در مورد اقدامات بعدی منتظر گزارش گروسی خواهد ماند.» انتظار می‌رود گروسی هفته آینده در واشنگتن باشد.

یک مقام بلندپایه اتحادیه اروپا هم به المانیتور گفت: «به نتیجه سفر گروسی به ایران امیدوار است، اگرچه مشخص نیست که آیا این سفر باعث تجدید همکاری با ایران خواهد شد یا خیر. »

وزیر امور استراتژیک اسرائیل در واشنگتن

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا گفته است که اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. اسرائیل فرصتی برای گزینه‌های احتمالی نظامی و سایر گزینه‌ها در غیاب مسیر دیپلماتیک دارد.

از نظر ایالات‌متحده و اسرائیل سفر آتی ران درتر به واشنگتن روز دوشنبه در مورد ایران صورت می‌گیرد. درتر و بنیامین نتانیاهو، گفتگوهایی در مورد گزارش گروسی که باعث انحراف از تنش‌ها بر سر رفتار دولت با فلسطینی‌ها و خشم وزیر دارایی اسرائیل بزالل اسموتریچ پس از گفتن اینکه روستای فلسطینی هووارا در کرانه باختری باید از صفحه روزگار محو شود، خواهد بود. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه قبلاً این اظهارات را «تنفرانگیز» خوانده بود.

 اما موضوع ایران میراث نتانیاهو است، چیزی که برای او مهم است این است که آمریکا و اسرائیل به غیر از اختلاف نظر پیرامون مشکلات داخلی با فلسطینی‌ها در حال یافتن نقاط مشترک هستند.

انتظار می‌رود اسرائیل در این هفته گفت‌وگو در مورد گزینه‌های نظامی علیه ایران را باز کند. برای واشنگتن و اورشلیم، ایران در مسیری جدا از اختلاف بر سر اسموتریچ و راست افراطی قرار دارد.

 

 سیگنال متفاوت ایران در دیپلماسی

ایران با ادامه غنی‌سازی اورانیوم، نوعی بازدارندگی خود را اعلام و به قدرت‌های جهان یادآوری می‌کند که یک کشور در آستانه هسته‌ای شدن است.

اما سیگنال‌های دیپلماتیک مبهم یا متناقض ایران ممکن است منعکس‌کننده یک راهبرد متفرق در مورد پیگیری توافق هسته‌ای یا دو برابر کردن استراتژی گردش به شرق، تعمیق روابط با روسیه، چین و دیگران باشد.

هفته گذشته، یک مقام ایرانی به المانیتور گفته بود که ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان ان پی تی NPT به بازرسی‌های پادمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبند خواهد بود و آماده است تا در مذاکرات جداگانه درباره اوکراین شرکت کند.

3 مارس 2023

تارنمای المانیتور

برگردان، کوتاه سازی و گردآوری علی‌اصغر شهدی

Asghar.shahdi@gmail.com