کد خبر : 414384 تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۲۳ - 10:19
کامبیز نوروزی حقوقدان در گفتگو با ستاره صبح آنلاین: آزادی فردی و اجتماعی می تواند وحدت و انسجام ملی را شکل دهد ستاره صبح/پیام فیض: رئیس جمهور در حاشیه مراسم 22 بهمن بر امتداد رویکرد عفو پدرانه رهبر انقلاب به حوزه‌های سیاسی و اجتماعی در دولت و رفع محدودیت‌های بی‌سابقه برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور تاکید کرد.وی گفت:دانشجویان و چهره‌هایی که در اغتشاشات دست به اقدامات غیرقانونی زدند، مشمول بخشودگی خواهند شد.همچنین رسانه ها خبر از آزادی فرهاد میثمی و فریبا عادلخواه زندانی دو تابیعتی فرانسوی-ایرانی داده اند.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح با کامبیز نوروزی حقوقدان گفتگویی انجام داده که در ادامه می خوانید:

  نظر شما درباره تداوم رویکرد عفو زندانیان چیست؟
چند سالی است که زبان قهر از سوی تندروها در ایران توسعه پیدا کرده است. این زبان قهر در سخنرانی ها،تریبون ها و نماز های جمعه بعضا شنیده می شود و متاسفانه این رویکرد در تصمیماتی که دستگاه های مختلف می گیرند هم وجود دارد. به طور مثال تلاش هایی که در مجلس برای محدود سازی دسترسی مردم به اینترنت می شود از نمونه های نگاه قهری است. برخی دانشجویان پیش از اعتراضات ستاره دار بودند و یا در جریان اعتراضات دچار مشکل شدند.شنیده شده افرادی که به خاطر مسائل سیاسی، مدنی و محیط زیستی در زندان هستند و هنوز عفو درباره آنها اجرایی نشده است.انتظار می رود این افراد هم آزاد شوند زبان قهر بین جامعه و حکومت فاصله می اندازد.باید دانست که زبان قهر زبان حکمرانی خوب نیست. هر اتفاقی که باعث زبان قهر بین دولت و ملت شود اتفاق خوبی است. البته البته باید توجه داشت این رویکرد نه به عنوان یک اتفاق مقطعی بلکه به عنوان یک اقدام مستمر بهتر است ادامه پیدا کند.اگر روزنامه نگاری مطلبی می نویسد که خوب نیست احضار شود و احتمالا زندان برود.اگر دانشجویی اعتراض می کند خوب نیست با محرومیت مواجه شود. نباید به خواسته های مردم بی اعتنایی کرد. اگر حقوق اساسی ملت پاسداشته شود و تبدیل به رویه شود مورد استقبال جامعه قرار خواهد گرفت.

  نظر شما درباره آزادی فرهاد میثمی و فریبا عادلخواه چیست؟
به اعتقاد بنده عفوی که جریان پیدا کرده چنان که مقامات رسمی پیشتر اعلام کردند واقعا گسترده است.خیلی از زندانی ها با این عفو از زندان خلاص شدند و خیلی از متهمان پرونده هایشان بسته شد.یکی از دلایل عفو گسترده رهبری تلاش برای کاهش فاصله بین مردم و حکومت است که این موضوع واقعا جای استقبال دارد.امیدوارم نگاهی که موجب عفو شده در آینده نیز ادامه پیدا کند و زندانیان بیشتر آزاد شوند. بهتر است پس از رویکرد رهبری در مورد عفو سختگیری به اعتراض ها کاهش پیدا کند.این اعتراض چه در قالب مسائل دانشجویی باشد و چه در قالب اعتراضات صنفی لازم است با آن مدارا شود و سخنان معترضان بیشتر شنیده شود.همچنین انتظار می رود شکایت های فراوانی که از روزنامه ها می شود در راستای همان عفو حکیمانه رهبری قطع شود

  به نظر شما بعد از عفو چه گام هایی باید برداشته شود؟
همانطور که عرض کردم عفو مبلغ یک نگاه غیر قهرآمیز است.این نگاه می تواند پیامی خوبی برای جامعه باشد به شرط آنکه ادامه پیدا کند.اگر این اتفاق بیفتد دیگر بازداشت ها و تشکیل پرونده علیه فعالان مدنی و سیاسی رخ نخواهد داد.امیدوارم با تداوم این رویکرد شاهد این نباشیم که دانشجویان و برخی اساتید به دلایل غیر حقوقی محروم شوند.
لازم است در جریان اداره کشور حلقه بسته باز شود و افرادی که شایستگی دارند وارد چرخه مدیریت کشور شوند.در اواخر سال اینده رقابت انتخاباتی مجلس وجود دارد پرسش این است که آیا نظارت استصوابی می خواهند مانند گذشته وجود داشته باشد؟یا فضا برای انتخابات آزاد گشوده می شود؟

  به نظر شما درباره اصل 27 قانون اساسی باید چگونه عمل شود؟
اصل 27 قانون اساسی یک مانع سیاسی دارد.در ایران هیچگاه اراده بر این نبوده که تجمعات و راهپیایی های مسالمت آمیز مجوز بگیرد هر بار به بهانه ای رد شده است.برای اجرای اصل 27 باید این رویه و نگاه تغییر کند.

  به نظر شما آزادی اعتراضات می تواند به اجرای اصل 27 کمک کند؟
مفهوم انسجام ملی پیچیده و گسترده است.زیرا نکات متعددی در آن وجود دارد.آزادی فردی و اجتماعی مردم می تواند پازل وحدت و انسجام ملی را شکل دهد.گسستی که در جامعه وجود دارد با این رویکرد کاهش خواهد یافت.