کد خبر : 414169 تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۱۰ - 12:30
خسارت بانک‌های دولتی و خصوصی به اقتصاد ملی صورت‌های مالی بانک ملی برای دوره ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱ در ۹۹ صفحه منتشر شد. تنها چند ماه قبل محمدرضا فرزین رئیس وقت بانک ملی و رئیس کنونی بانک مرکزی اعلام کرد که زیان انباشته بانک ملی در دوره مدیریت او به ۶۷ هزار میلیارد تومان کاهش‌یافته است.

زیان انباشته بانک ملی ماهیانه هزار میلیارد تومان
طبق صورت‌های مالی، زیان انباشته بانک ملی در ۶ ماهه اول سال جاری به بیش از ۷۶ هزار میلیارد تومان رسید، این عدد در پایان اسفند سال قبل قریب ۷۰ هزار میلیارد تومان بود، یعنی تنها در ۶ ماه بیش از ۶ هزار میلیارد تومان به زیان انباشته بانک ملی افزوده‌شده است، این عدد معادل ماهیانه هزار میلیارد تومان است. پیش از این بانک ملی در یک رپرتاژ آگهی گسترده در خبرگزاری‌های مانند ایرنا مدعی شده بود که دولت سیزدهم زیان بانک ملی را کاهش داده است و سرعت زیان انباشته در بانک کم شده است. بانک ملی همچنین در ۶ ماه ۱۲ میلیارد تومان هزینه پذیرایی ثبت کرده است.

پرداخت تسهیلات به بانک‌ها، اشخاص و شرکت‌های خارجی
بانک ملی تا ۳۱ تیر سال جاری ۱۸۰۰ میلیارد تومان به بانک‌های خارجی تسهیلات پرداخته است، در ذیل این قسمت اشاره‌شده که سپرده‌های دیداری بانک عمدتاً مربوط به فدرال بانک لبنان است. با توجه به تحریم‌ها و بسته بودن سوئیفت به نظر می‌رسد این تسهیلات اعطایی بیشتر مربوط به کشور‌های مانند ونزوئلا، سوریه و لبنان باشد. بانک ملی تا پایان تیرماه سال جاری مبلغ ۱۸ هزار و ۲۴۲ میلیارد تومان تسهیلات به اشخاص و شرکت‌های در خارج از کشور پرداخت‌نموده است. این مبلغ در پایان سال قبل تنها ۲۰۰۰ میلیارد تومان بود. به نظر می‌رسد این بانک در طول ۶ ماه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان وام به افراد یا دولت‌های خارجی یا پروژه‌های در خارج از مرز‌ها پرداخته است. با توجه به اینکه پروژه‌های داخلی به‌شدت نیازمند سرمایه در گردش و سرمایه‌گذاری هستند، اعطای بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان وام به خارج از مرز‌های کشور حتی اگر باهدف ایجاد ارزش افزوده اقتصادی نیز باشد می‌تواند محل ابهام باشد. بانک ملی همچنین ۲ هزار ۳۳۱ میلیون تومان به کارکنان خود وام و خواربار تحویل داده است. کل سود دریافتی بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان وام در شش ماه تنها ۱ میلیارد تومان بوده است. (برگرفته از آفتاب نیوز)

بانک‌های خصوصی به غده‌های سرطانی تبدیل‌شده‌اند
نشست تخصصی موسسه دین و اقتصاد با موضوع «بررسی تنیدگی‌ها و گسیختگی‌های میان برنامه و بودجه در یک بستر نهادی کج کارکرد» برگزار شد.
حسین راغفر عضو هیئت‌علمی دانشگاه الزهرا (س) و اقتصاددان در این نشست گفت: ما نیازمند اصلاحات نظام بانکی کشور هستیم چراکه نظام بانکی به ویژه بانک‌های خصوصی به غده‌های سرطانی اقتصاد کشور تبدیل‌شده‌اند. محاسبات ما نشان می‌دهد حداقل 30 درصد از سپرده‌های مردم در این بانک‌ها گم است درنتیجه این‌ها دست به کج کارکردی‌هایی مانند افزایش نرخ ارز می‌زنند تا چاله‌هایشان را پر کنند. اصلی‌ترین نقش بانک‌ها در توسعه تجمیع منابع خرد مردم و هدایت آن به سمت تولید است نه سفته‌بازی و دلالی. راغفر در پایان گفت: بدون تشکیل خوشه‌های صنعتی امکان توسعه در ایران وجود ندارد. مادامی که با حضور نهادهای نظامی، بنیادها و ستادها در اقتصاد کشور مواجه هستیم ما به انسجام اجتماعی نمی‌رسیم. باید سهام این نهادها رابین جوانان توزیع کنند تا فرآیند توسعه مملکت آغاز شود. ( برگرفته از جماران)