ستاره صبح آنلاین/پیام فیض: پارلمان اروپا با تصویب مصوبه و قطعنامهای، از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن خواست که سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهند.مصوبه روز چهارشنبه پارلمان اروپا با ۵۹۸ رای مثبت، ۹ رای منفی و ۳۱ رای ممتنع به تصویب رسید.همچنین نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه در تداوم اتخاذ مواضع مداخلهجویانه در امور داخلی ایران، به یک گزارش ادعایی درباره حوادث اخیر که در آن درخواست نامتعارف افزودن نام سپاه پاسداران به آنچه «فهرست سازمانهای تروریستی خارجی اتحادیه اروپا» نامیده، مطرح شده است، رای دادند.البته پارلمان اروپا طی رای گیری دیگری با تعلیق مذاکرات برجام مخالفت کرد.البته این مصوبه و قطعنامه برای کشورهای اروپایی الزام آور نیست.زیرا تصمیم نهایی با شورای 27 وزیر خارجه اتحادیه اروپاست که جلسه آن روز دوشنبه در بروکسل برگزار خواهد شد.در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با علی بیگدلی تحلیلگر روابط بینالملل انجام داده که در ادامه می خوانید:
به نظر شما چرا پارلمان اروپا در مواضع خود علیه ایران تند شده است؟ در روزهای اخیر سیاست عمومی اتحادیه اروپا با ایالات متحده فاصله گرفته است.آمریکا خود را از تصمیمات اخیر اتحادیه اروپا که منجر به تنش تازه بین ایران و غرب خواهد شد کنار کشیده است.زیرا واشنگتن همچنان تلاش می کند تا بتواند مذاکرات برجامی با ایران را به نتیجه برساند. اما اتحادیه اروپا در 3حوزه مدعی است با جمهوری اسلامی اختلاف دارد که عامل این اختلافات را سپاه پاسداران می داند.اولین مسئله کمک های پهپادی ایران به روسیه است. مسئله دوم عدم رعایت حقوق بشر و سوم موضوع برجام است.
نظر شما در ارتباط با مصوبه و قطعنامه پارلمان اروپا علیه سپاه چیست؟ این قطعنامه یک روندی دارد که از پارلمان اروپا شروع می شود و بعد به کمیسیون اروپا و در نهایت به شورای خارجی اتحادیه اروپا می رود که نهاد اصلی تصمیم گیر است.اعضای این شورا 27وزیر خارجه کشورهای اروپایی هستند که تصمیم آنها می تواند قطعی باشد که جلسه آن روز دوشنبه خواهد بود. البته قرار گرفتن سپاه در لیست تروریستی هنوز قطعی نشده است اما ممکن است این مصوبه در شورای روابط خارجی هم تصویب شود.اگر این اتفاق رخ دهد از جهت پرستیژ بین المللی برای ایران گران تمام خواهد شد. روابط سپاه در حوزه های اقتصادی،مالی،صنعتی،بانکی و ... مسدود خواهد شد.کمپانی هایی که در دنیا با سپاه کار می کردند دیگر جرات نخواهند داشت که با این نهاد نظامی ارتباط داشته باشند.این موضوع ممکن است ایران را در انزوای سیاسی قرار دهد. اقدام تلافی جویانه در ارتباط با مصوبه پارلمان اروپا کار اشتباهی است.بیشتر اقداماتی که در این سطح مطرح می شود مانند آنچه که حسین شریعتمداری می گویند به لحاظ حقوق بین الملل امکان عملیاتی شدن ندارد.اینگونه اقدامات در تنگه هرمز و خلیج فارس مانند یک اعلان جنگ به تمام کشورهای دنیا است زیرا از این مناطق حدود 40 درصد انرژی دنیا صادر می شود. به نظر بنده زود بود که مقامات کشور در مقابل این مسئله واکنش نشان دهند. خصومتی که اتحادیه اروپا علیه ایران دارد مسئله برجام را با مشکل مواجه خواهد کرد.بورل نیز تاکیید داشته که اروپا کانال های دیپلماسی را به طور کامل قطع نخواهد کرد و این مسئله جالب و مهمی از سوی مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا است.
چرا اروپا تلاش می کند درهای دیپلماسی را به طور کامل نبندد؟ قبلا هم آمریکا سپاه را تحریم کرد اما بعد از آن مذاکرات به صورت واسطه ای ادامه یافت.تجربه نشان داده بعد از تحریم سپاه هم مذاکرات می تواند ادامه پیدا کند.هنوز نمی توان به طور قطع گفت که سپاه در لیست گروه های تروریستی قرار می گیرد یا خیر؟چیزی که تاکنون در پارلمان تصویب شده یک امر تشریفاتی و غیر الزام آور است. در بین کشورهای اروپایی هم اختلاف نظر وجود دارد که برنامه مقابله با ایران می تواند از مسیر مذاکره بگذرد یا از مسیر تحریم.بسیاری از آنها معتقدند در قبال ایران باید مسیر مذاکره طی شود. آمریکا معتقد است اگر مذاکرات برجامی با ایران نتیجه ندهد ممکن است در منطقه یک جنگ اتفاق بیفتد که خطر ناک است.شیخ نشین های خلیج فارس هم که سطح آسیب پذیری آنها زیاد است نگران این موضوع هستند.این جنگ می تواند منطقه را نا امن کند. تنش میان ایران با آذربایجان،کشورهای عربی و برخی احزاب عراقی وجود دارد که می تواند در صورت تشدید تنش شرایط را پیچیده کند.بنابراین نگرانی آمریکا این است که درهای مذاکره را باز بگذارد تا جنگی در منطقه رخ ندهد. امروز مهمترین مشکلی که در اروپا وجود دارد جنگ اوکراین است.اوکراین جزو خاک اروپا محسوب می شود.این مسئله باعث شده در اعضای ناتو هم اختلاف بوجود بیاید.اوکراین به لحاظ ژئوپولتیک اهمیت چندانی برای آمریکا ندارد. می توان گفت که دنیا پس از دوران جنگ سرد فضای بین المللی را تا این میزان پیچیده و سردرگم ندیده است.انواع بحران های مختلف در دنیا به وجود آمده که کشورهای قدرتمند مانند آمریکا هم قادر نیستند آنها را به راحتی حل کنند. گوترش دبیرکل سازمان ملل در کنفرانس داووس گفت که دنیا در شرایط حساسی قرار گرفته است و کشور های اروپایی وظیفه دارند به نوعی عمل کنند که سطح تنش بین المللی کاهش یابد. کمک پهپادی ایران به روسیه باعث نگرانی اروپا شده است.این در حالی است که مسائل حقوق بشر در داخل ایران آنچنان اهمیتی برای کشورهای اروپایی نداشته و ندارد.