ستاره صبح-
شاخص شناسایی دهکهای بالا حسین میرزایی سخنگوی ستاد اجرای هدفمندی یارانهها درباره شناسایی سه دهک بالایی در گفتوگو با ایرنا گفت: «در تبصره ۱۴ مادهواحده قانون بودجه ۱۳۹۸، مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف کرد یارانه سه دهک درآمدی بالا را حذف کند. بر اساس این تکلیف باید سه دهک بالایی درآمد را شناسایی و سپس اطلاعرسانی میکردیم که مشمول تخصیص دریافت یارانه هستند یا نه؟ برای این منظور از دستگاههای مختلف اطلاعات مرتبط با کد ملی افراد را احصاء کردیم. شاخصهای ما برای شناسایی دهکهای بالای درآمدی تعداد ارزش خودروی خانوار، ارزش تعداد املاک سرپرست و اعضای خانوار، مشاغل مهم همچون پزشکان، وکلا، اعضای هیئتعلمی، شرکتهای خصوصی، تجار، صرافیها و اصنافی که درآمد بالایی دارند، مجموع حقوق و دستمزد اعضای خانوار و برخی شاخصهای جمعیتی همچون تعداد اعضای خانوار، جنسیت، محل زندگی و مالکیت و اجارهنشینی را مبنا قراردادیم و افراد را بر اساس فرمولی که داشتیم رتبهبندی کردیم.»
نخستین گروه کاندیدای حذف میرزایی تصریح کرد: از بین افرادی که رتبهبندی شدند، آنهایی که توان مالی بالایی داشتند و کاندیدای قرارگرفته جزو سه دهک بالای درآمدی هستند. به راین اساس کمتر از ۲۰۰ هزار خانوار را بهعنوان نخستین گروه کاندیدای حذف شناسایی کردیم. سپس به شماره تلفن سرپرست خانوار پیامکی ارسال شد با این محتوا که سرپرست محترم خانوار با کد ملی مربوطه، یارانه شهریورماه به دلیل قرارگرفته در سه دهک بالای درآمدی شما حذفشده است. نکته موردتوجه این است که افرادی که حذفشدهاند باید پیامک دریافت کنند و حتماً در سربرگ پیامک عبارت انگلیسی یارانه (Yaraneh) درجشده باشد.
پیگیری از دفاتر پیشخوان میرزایی افزود: افراد تنها با دریافت پیامک حذف مطلع میشوند که حذفشدهاند و بهمحض اینکه پیامک دریافت کردند، سرپرست خانوار با در دست داشتن شناسنامه یا کارت ملی یا گواهینامه یا گذرنامه میتوانند به یکی از دفاتر پیشخوان خدمات دولت مراجعه کنند و اسناد و مدارک را ارائه کنند. سپس رضایتنامه کتبی به سرپرست خانوار مبنی بر اینکه رضایت میدهم دولت به تمام اطلاعات بانکی و مالی من دسترسی داشته باشد ارائه میشود و پس از امضا و تائید به دفتر پیشخوان خدمات دولت میدهد و پس از اسکن وارد مرحله بررسی میشود و کدرهگیری برای سرپرست خانوار ارسال میشود. ۴۸ ساعت پس از دریافت کدرهگیری خانوادهها میتوانند به سامانه Yaraneh۱۰.mcls.gov.ir مراجعه کنند و پس از واردکردن کد ملی، کدرهگیری و کد امنیتی وارد سامانه شوند و در این سامانه مجموع درآمد خانوار را وجود دارد. سخنگوی ستاد اجرای هدفمندی یارانهها گفت: چنانچه بر اساس اطلاعات متوسط هزینه کرد خانوار در چهار ماه ابتدای سال ۹۸ کمتر از میزان تعیینشده باشد یارانه برقرار میشود و چنانچه بیشتر باشد فرد جزو سه دهک بالای درآمدی محسوب میشود و یارانه آنها حذف میشود.
حداقل هزینه ماهیانه خانوار میرزایی افزود: برای خانوار تکنفره حداقل هزینه کرد ماهیانه چهار میلیون تومان، خانوار دونفره پنج میلیون تومان، سهنفره ۶.۵ میلیون تومان، چهارنفره ۷.۵ میلیون تومان، پنجنفره ۸.۵ میلیون تومان و خانوار ۶ نفرِ و بیشتر به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار تومان نسبت به خانواده پنجنفره افزایش مییابد. این مبالغ درواقع مجموع خرید اعضای خانوار است که از طریق دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداختی اینترنتی جمعآوری میشود. کارت به کارت کردن، برداشت نقدی جزو این موارد نیست و درواقع توان مالی خانوار را برم بنای میزان خرید و هزینه کردی که انجام میدهند احصاء میکنیم.
هزینه اجارهبها سخنگوی ستاد اجرایی هدفمندی یارانهها تأکید کرد: با توجه به اینکه در تهران ۴۰ درصد افراد اجارهنشین هستند هزینهای که بابت اجاره پرداخت میکنند را لحاظ نکردیم و هزینههای جدا از اجارهبها است و اگر فرد اجارهبها را از طریق کارتخوانها پرداخت کند پس از تائید هزینه را کسر میکنیم و هزینه اجارهبها را جزو هزینهها حساب نمیکنیم. اگر بازهم افراد اعتراض کنند، ثبت اعتراض را در سامانه انجام میدهند و حداکثر ظرف دو ماه نتیجه اطلاعرسانی میشود.
پیگیری عدم واریز یارانه میرزایی تصریح کرد: افراد برای اطلاع از اینکه یارانه به خانواده آنها اختصاصیافته یا نه باید به سامانه Refahi.ir مراجعه کنند و در بخش مربوطه شمارهحساب، شماره ملی و شمارهسریال شناسنامه سرپرست خانوار را وارد کند و مطمئن شود که یارانه به او تخصیصیافته است یا خیر؟ اگر یارانه تخصیصیافته بود مشکلات بانکی را با مراجعه به بانک و مشکلات سرپرست خانوار را با مراجعه به پلیس ۱۰+ حل کنند. چنانچه خانوادهها واریز یارانه نداشتند و پیامکی نیز دریافت نکردند میتوانند با سامانه ۰۲۱۶۳۶۹ تماس بگیرند و ظرف ۷۲ ساعت نتیجه به آنها اعلام میشود. اگر پس از بررسی مدارک متوجه شویم که معترضان جزو دهکهای بالای درآمدی نیستند یارانه نقدی بهصورت یکجا بهحساب آنها پرداخت میشود.