کد خبر : 400583 تاریخ : ۱۴۰۱/۴/۲۵ - 11:07
حسن بهشتی پور کارشناس روابط بین‌الملل در گفت‌وگو با ستاره صبح آنلاین: آمریکا با اسرائیل بر سر چگونگی مواجهه با ایران اختلاف دارد/دموکرات‌ها تلاش می‌کنند دو دولت در سرزمین‌های اشغالی باشد ستاره صبح/پیام فیض: جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل، روز پنج‌شنبه ۱۴ ژوئیه (23 تیر) تعهد مشترکی مبنی بر ممانعت از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای امضا کردند. در ارتباط با این موضوع نیویورک‌تایمز طی یادداشتی نوشت: در صورت توسعه برنامه هسته‌ای ایران، همه دموکراسی‌های جهان باید قول اقدام دهند. نیویورک‌تایمز به نقل از بایدن نوشت: دیپلماسی و احیای برجام بهترین راه‌حل برای برنامه هسته‌ای ایران هستند. در ارتباط با این موضوع ستاره صبح گفتگویی با حسین بهشتی پور کارشناس روابط بین‌الملل انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

ستاره صبح آنلاین-  نظر شما در ارتباط با بیانیه بیت‌المقدس و اظهارات بایدن در خصوص برنامه هسته‌ای ایران چیست؟
آمریکا اعلام کرده است سپاه را از لیست گروه‌های تروریستی خارج نمی‌کند. این موضوع مطلب جدیدی نیست، پیش‌ازاین نیز چنین اظهاراتی اعلام‌شده بود. آن چیزی که در سفر بایدن به اسرائیل مهم است آشکار شدن اختلافات بین لاپید و بایدن در نحوه برخورد با ایران است. موضع بایدن در قبال عدم حذف سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی برای خوشایند اسرائیل بوده است.
جمهوری اسلامی بدون در نظر گرفتن اختلافات بین آمریکا، اسرائیل و اظهارات بایدن در تل‌آویو باید ارزیابی دقیقی از جایگاه اش در منطقه داشته باشد.موضع‌گیری کشورها در روابط دیپلماتیک با رویکرد عملی آن‌ها متفاوت است. علی‌رغم اینکه ایران نسبت به تشکیل هر نوع ائتلاف نظامی در منطقه هشدار داده و بیان کرده امنیت در خاورمیانه یا برای همه است و یا برای هیچ‌کس، اما مذاکرات با کشورهای مصر و عربستان را دنبال می‌کند. اردن نیز تمایل خود را درباره تنش‌زدایی با ایران اعلام کرده و گفته ایران یک تهدید علیه اردن به شمار نمی‌رود. اردن تمایلی ندارد که وارد بازی خطرناک اسرائیل و آمریکا بشود.

  ارزیابی شما از دیدار محمود عباس با جو بایدن چیست؟
دیدار بایدن با عباس به‌منزله تضعیف حماس نیست. این دیدار سیاست کهنه آمریکا در قبال مسئله فلسطین است. ترامپ برخلاف بایدن محمود عباس را علی‌رغم تمام خدماتش به آمریکا نادیده گرفت. بیت‌المقدس را به‌عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا را به این شهر انتقال داد.
اما جو بایدن سعی دارد سیاست دو دولت را مدنظر قرار دهد. بایدن در دیدار با عباس نشان داد که دموکرات‌ها قائل بر حفظ دو دولت در مناطق اشغالی هستند. این سیاست کاخ سفید اختلاف بین اسرائیل و آمریکاست. زیرا اسرائیل می‌خواهد تمام حقوق فلسطین متعلق به حاکمیت تل‌آویو باشد و سیاست دو دولت در این منطقه پیاده‌سازی نشود.

  پرواز مستقیم بایدن از تل‌آویو به ریاض و آزاد شدن آسمان عربستان برای همه پروازها به معنای عادی‌سازی روابط عربستان اسرائیل است؟
اسرائیل به دنبال عادی‌سازی روابط با سعودی‌ها است. اما دولت عربستان تحت‌فشار افکار عمومی مردم و دولت‌های اسلامی منطقه تاکنون تن به این ذلت نداده است. عربستان چراغ سبز به سفر بایدن نشان داد و اعلام کرد آسمان کشورش به روی هواپیماهای اسرائیل باز می‌شود. اتفاقی که تاکنون سابقه نداشته است. آزادسازی پرواز هواپیماها مقدمه‌ای برای به رسمیت شناختن اسرائیل طبق همان مسیری که بحرین، امارت، مغرب و سودان رفتند است. اما گروه‌های داخلی عربستان مانند وهابی‌های آل شیخ تلاش می‌کنند چنین اتفاقی نیفتد.