ستاره صبح آنلاین- به نظر شما ایجاد منطقه پدافندی در خاورمیانه چه اهدافی را دنبال میکند؟ نقطه قوت ایران در مسائل امنیتی خصوصاً در منطقه به سمتی رفته است که ایران توان ساخت موشکهای نقطه زن با برد بلند را دارد. این مسئله باعث نگرانی آمریکا و برخی کشورهای منطقه شده به همین دلیل در آغاز مذاکرات هستهای در دولت سیزدهم آمریکا بحث کاهش توان موشکی ایران در مذاکرات را جزو شروط خود قرارداد. طبیعتاً جمهوری اسلامی هیچگاه بر سر توان خود وارد مذاکره با هیچ کشوری نمیشود. علاوه بر توان دفاعی و نفوذ منطقهای ایران از دیگر عوامل نگرانی غرب، اسرائیل و برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس است. آمریکا از طریق فعال کردن اسرائیل و برخی کشورهای عربی در طرح پیمان صلح ابراهیم تلاش میکند از نفوذ منطقهای ایران بکاهند و مرزهای ایران را محاصره کند. دومین مسئله تلاش میکند برد و توان موشکی ایران را خنثی کند. ایجاد منطقه ویژه پدافندی با محوریت اسرائیل و رهبری آمریکا ایجاد یک تضمین امنیتی برای محافظت در مقابل برد موشکی ایران است. سفر جو بایدن به خاورمیانه که از فردا آغاز میشود در وهله اول خنثیسازی تحریکات ایران در منطقه و در وهله دوم تشویق اسرائیل و عربستان است تا ابزار تهدیدات خودشان را گسترش دهند. آمریکا از سویی مذاکرات ایران و عربستان در عراق را مثبت ارزیابی میکند و از سوی دیگر به دنبال ایجاد یک حلقه امنیتی علیه ایران در منطقه است.
به نظر شما تا چه میزان پروژه ایجاد پدافند هوایی در منطقه قابلیت عملیاتی شدن دارد؟ بخشی از موضوع ایجاد منطقه پدافندی سیاسی و امنیتی است که نیازمند موافقت کشورهاست اما بخشی دیگر مربوط به توان لجستیکی آمریکا و اسرائیل است. درباره این موضوع اطلاعات دقیقی در دسترس نیست که بتوانیم بهطور قطع درباره آن اظهارنظر کنیم. بهطور مثال علیرغم اینکه آمریکا مدعی سیستمهای قوی است وقتی ایران به عین الاسد حمله کرد دفاعی از سوی پایگاه آمریکایی صورت نگرفت. بنابراین مشخص نیست که چنین ابزاری وجود دارد یا خیر؟ اما اگر ابزار موجود نباشد طرح آن مطرح نمیشد.
نظر شما درباره توییت سایت نورنیوز، که در واکنش به ایجاد منطقه پدافندی نوشته که "نزدیکترین و در دسترس ترین اهداف" برای ایران چه هدفهایی هستند؟ این موضعگیری بهعنوان یک تهدید است. در نگاه استراتژیست های شورای عالی امنیت ملی هدف از ابراز چنین تهدیدی این است که اگر هر کشوری در منطقه پایگاه در اختیار آمریکا یا اسرائیل قرار دهد برای ایران یک هدف نزدیک و در دسترس تلقی میشود.
به نظر شما چرا تحرکات و امنیتی علیه جمهوری اسلامی در دولت رئیسی پررنگتر از دولت روحانی شده است؟ به نظر میآید غرب در دوره دولت روحانی امیدوار بود که مذاکرات هستهای به نتیجه برسد اما در دوره کنونی امید به نتیجه مذاکرات از بین رفته است. تیم مذاکرهکننده در هر دور نشست به خواندن بیانیه اکتفا میکند و به دلیل عدم توانایی در مذاکره طرف مقابل را وادار میکند تا از ابزار تهدید استفاده کند. آمریکا با تهدیدات بهطرف ایرانی میخواهد بگوید که دست غرب در مقابل شما خالی نیست. بایدن در سفر خود به خاورمیانه با چشمپوشی نسبت به جنایات بن سلمان در قتل جمال خاشقچی میخواهد ریاض را به افزایش تولید نفت تشویق کند تا با اطمینان خاطر بیشتری به تحریم انرژی روسیه ادامه دهد و نگرانی اروپا از انرژی که در پائیز و زمستان میتواند بیشتر شود را برطرف کند.