کد خبر : 194929 تاریخ : ۱۴۰۰/۴/۲۹ - 02:51
احسان سلطانی؛ اقتصاددان تشریح کرد تاثیر حذف ارز 4200 تومانی بر قیمت مواد غذایی
ستاره صبح آنلاین- مدافعان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تک‌نرخی کردنِ قیمت ارز معتقدند این وضعیت باعث رانت و فساد می‌شود درنتیجه می‌توان با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی رانت را حذف و اعتبار ریالیِ آن را در قالب یارانه در خدمت مصرف‌کنندگان قرارداد، این در حالی است که برخی از اقتصاددانانِ مخالف حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی معتقدند تبعات چنین کاری افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی و فشار هرچه بیشتر بر اقشار ضعیف جامعه است . احسان سلطانی، پژوهشگر و مشاور اقتصادی و صنعتی در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به ایلنا می‌گوید: تا جایی که من می‌دانم دیگر چیزی از ارز ۴۲۰۰ تومانی باقی نمانده است. افزایشِ دو سه برابری قیمت دارو و همچنین افزایشِ قیمت نهاده‌های دامی و به‌تبع آن قیمت مرغ و شیر و تخم‌مرغ نشان از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارد.

سلطانی ادامه داد: در حال حاضر فقط اسمی از ارز ۴۲۰۰ تومانی باقی‌مانده تا در محاسبات رسمی از آن استفاده شود و دولت بتواند کارش را انجام دهد؛ عملاً ما اثری از ارز نمی‌بینیم. همان بهتر این را هم حذف کنند که خیال همه راحت شود.
سلطانی با اشاره به افزایش قیمت مواد غذایی گفت: تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی تأثیر فراوانی بر قیمت مواد غذایی می‌گذاشت؛ گواه این موضوع هم همان‌طور که گفتم افزایش قیمت مواد غذایی مثل روغن، شکر، تخم‌مرغ، مرغ و… در این چند وقت است که نشان می‌دهد برخلاف آنچه عده‌ای می‌گویند، اتفاقاً تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی کمک قابل‌توجهی به عدم افزایش قیمت مواد غذایی کرده بود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به آمار رسمی ارائه‌شده در خصوص قیمت مواد غذایی گفت: نرخ تورم سالانه‌ی مواد غذایی طبق گفته‌ی مرکز آمار ۵۲ درصد بوده، همچنین تورم نقطه‌به‌نقطه‌ی خرداد ۶۳ درصد بوده است؛ خب این یعنی نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه به‌مراتب از نرخ تورم عمومی بالاتر است، این نشان می‌دهد ارزی که پیشتر تخصیص داده‌شده بود بسیار تأثیرگذار بوده است. 
وی تأکید کرد: اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان تخصیص پیدا می‌کرد تورم مواد غذایی باید روی ۲۵ تا ۳۰ درصد می‌بود. تورم ۶۳درصدی‌ای که آمار رسمی نشان می‌دهد، به‌وضوح می‌گوید که این ارز همین‌الان هم قطع‌شده است. 
این کارشناس اقتصادی در خصوص فساد آور بودنِ ارز ۴۲۰۰ تومانی و توجیهی که عده‌ای برای حذف ارز ۴۲۰۰ به همین دلیل می‌آورند، گفت: ببیند وقتی اقدامی انجام می‌شود تلفاتی دارد و راندمان صد در صد نیست، اما وقتی چنین چیزی را کامل حذف می‌کنید به ضرر اقشار ضعیف جامعه است و همین افزایش قیمت مواد غذایی نشان می‌دهد بار بیشتری با حذف ارز ۴۲۰۰ بر دوش اقشار ضعیف جامعه سوار شده است.  وی تصریح کرد: وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف می‌شود و قیمت مواد غذایی بالا می‌رود همین نشان می‌دهد ادعای عده‌ای که می‌گفتند این ارز فایده ندارد و فقط به جیب عده‌ی معدودی می‌رود، درست نیست. حداقل تا حدودی قیمت‌ها را نگه‌داشته بود. به‌طورکلی این توجیه که برای مقابله بارانت باید دست به حذف ارز ۴۲۰۰ زد به‌هیچ‌وجه درست نیست.  سلطانی با اشاره به افزایش نرخ ارز گفت: در کنار برداشتنِ ارز ۴۲۰۰ تومانی، نرخ ارز حدود ۵۰درصد بالا رفته است و به همین دلیل قیمت مواد غذایی، کالاهای اساسی، فلزات و مواد شیمیایی و شوینده‌ها و… حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بالا رفته است. این مصیبت بزرگی برای اقشار ضعیف جامعه است و فشاری مضاعف بر آن‌ها وارد کرده است.  این کارشناس اقتصادی در پایان با اشاره به تخصیص منابع برای صنایع رانتی و خصولتی گفت: کمک به تولید این نیست که ما همه‌چیز را برای تولیدکنندگان رایگان کنیم. درواقع آنچه باید حذف شود همین رانتی است که به خصولتی‌ها به اسم تولید پرداخت می‌شود و در عوض مالیاتی هم از آن‌ها گرفته نمی‌شود. وی تصریح کرد: امروز به اسم همین کمک به بنگاه‌های خصولتی مردم ما را غارت می‌کنند؛ کجای دنیا با غارت مردم تولید را بالا می‌برند؟  باتلاقی به اسم تولید ساخته‌اند و به‌قدری رانت در این سیستم ریخته شده که این سیستم را به فساد کشانده است. آنچه حاصلِ این سیاست‌هاست  درواقع پَروار کردن بنگاه‌های خصولتی است و این بدبختیِ این کشور است. گروه‌هایی که عادت کرده‌اند رانت بگیرند و اتفاقاً خیلی جاها هم‌دست به تولید نمی‌زنند.