جو بایدن، رئیسجمهور ایالاتمتحده در اوایل سال جاری مهلت مردادماه را برای عقبنشینی نیروها اعلام کرده بود. عقبنشینی در حال حاضر اتفاق افتاده است و افغانستان را با آیندهای نامشخص و خطرناک روبرو کرده است.
ژنرال اسكات میلر، فرمانده آمریكایی نیروهای آمریكا، هفته گذشته هشدار داد كه افغانستان در حال حاضر با افزایش جنگ داخلی روبرو است، زیرا شبهنظامیان طالبان نیروهای افغان كه تحت حمایت واشنگتن قرار دارند را به مناطق تحت کنترل شهری عقب راندهاند.
نکته نگرانکننده برای دولت روسیه این است که افغانستان به محل رشد گروه تروریستی داعش تبدیلشده است که به نظر میرسد این رشد پس از خروج نیروهای آمریکایی و سایر نیروهای ناتو از منطقه شتاب بیشتری بگیرد. داعش و طالبان هر دو از ایدئولوژی بنیادگرای اسلامی تبعیت میکنند لذا دلیل خوبی برای نگرانی از همکاری این دو وجود دارد. این موضوع نشان میدهد که افغانستان علیرغم تکذیب طالبان به پناهگاه و بهشت بزرگتری برای شبکههای تروریستی تبدیل خواهد شد.
اگر طالبان و داعش در ماههای آینده به دلیل خلأ ایجادشده بعد از خروج آمریکا بیشازاندازه در کنترل افغانستان ظاهر شوند، در این صورت روسیه در مرزهای جنوبی خود با یک خلافت رادیکال و تندرو روبرو خواهد شد. سالها پیش برای جلوگیری از چنین تهدیدی علیه امنیت ملی بود که مسکو تصمیم گرفت برای کمک به دولت اسد در شکست تروریستهای جهادی در جنگ سوریه مداخله کند تا از مهاجرت شبهنظامیان به مناطق قفقاز جلوگیری کند.
مشکل جهادیهای سوریه توسط ایالاتمتحده و شرکای ناتو بهعنوان ابزاری پنهان برای تغییر رژیم علیه رئیسجمهور اسد ایجاد شد. روسیه با مداخله نظامی جهت در هم شکستن مجموعهای از شبهنظامیان وابسته به داعش در سوریه هزینه سنگینی را متوجه عملیات پنهان ایالاتمتحده کرد.
اکنون احتمال دارد شکست آمریکا در افغانستان دردسرهای بالقوهای را برای روسیه ایجاد کند.
در همین راستا نیکولای پاتروشف، رئیس شورای امنیت ملی روسیه در مذاکره با کابل حضور داشته تا مشخص شود که مسکو چگونه میتواند به حفظ ثبات در منطقه کمک کند. بحثها بیشتر در ارتباط با خروج سریع آمریکاییها از افغانستان بوده است. بیانیه شورای امنیت روسیه اعلام داشت که «در این مذاکره سرکوب تروریسم و مواد مخدر و همچنین همکاریهای تجاری، اقتصادی و نظامی با جزئیات موردبحث قرار گرفت.»
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه همچنین از گسترش داعش در شمال افغانستان ابراز نگرانی کرده است. لاوروف سازشکاری سیاستمداران افغان در مذاکرات صلح با طالبان را عامل اصلی رشد داعش در میان هرجومرج داخلی دانست.
تجربه مسکو از افغانستان تجربه خوشی نیست. هنگامیکه اتحاد جماهیر شوروی در سال 1979 برای حمایت از یک دولت متحد خود در کابل علیه مجاهدین موردحمایت آمریکا (پیشگامان طالبان) مداخله کرد، این موضوع منجر به یک جنگ 10 ساله فاجعهبار شد که اتحاد جماهیر شوروی را بهشدت تضعیف کرد.
هجوم نظامی امپراتوری آمریکایی در افغانستان - ظاهراً برای انتقام از حملات تروریستی 11 سپتامبر در سال 2001 علیه ایالاتمتحده - یک فاجعه کامل ایجاد کرده است. پس از دو دهه، افغانستان در یک ویرانه قرار دارد و طالبان آماده است تا بار دیگر به قدرت برگردند. مطالعه اخیر دانشگاه «براون» هزینه جنگ را 2.26 تریلیون دلار تخمین زده است. این هزینه را باید در میان پرداختهای مراقبتهای بهداشتی برای جانبازان جستجو کرد. بیش از 71000 غیرنظامی افغان کشته شدند؛ و برای چه؟ رشد کنونی طالبان در افغانستان حاصل شرارتهای آمریكا است و هماکنون میتوان گفت که تروریسم دولتی دیوانه شده است. تخریب کنونی افغانستان توسط واشنگتن مشکل امنیت ملی برای روسیه و سایر کشورهای همسایه (ازجمله ایران...مترجم) به ارمغان آورده است. توجه به این نکته ضرورت دارد که آمریکاییها از روی عمد دستاوردهای خود در افغانستان چون تروریسم جنایت و اعتیاد را بر سر روسیه و دیگر همسایگان بارگیری میکنند و با بدگمانی از معضلی که خود برای آنها به وجود میآورند، لذت میبرند.
5 ژوئیه 2021
تارنمای اینفورماشین کلییرینگ هاوس
برگردان علیاصغر شهدی
Asghar.shahdi@gmail.com