رئیس سازمان پزشکی قانونی از رسیدگی به یکمیلیون و ۷۵۴ هزار پرونده در این سازمان طی سال ۹۹ خبر داد. به گزارش ایسنا، عباس مسجدی آرانی در نشست خبری خود در محل سازمان پزشکی قانونی گفت: در سال ۹۹ به یکمیلیون و ۷۵۴ هزار و ۹۵۹ پرونده در سازمان پزشکی قانونی رسیدگی شد که این آمار در مقایسه با سال ۹۸ کاهش ۹.۸ درصدی داشته است. وی تعداد پروندههای بالینی را نیز یکمیلیون و ۵۶۶ هزار و ۷۵۵ مورد اعلام کرد و گفت: این موارد نیز ۷.۸ درصد کاهش داشته است.
تصادفات رانندگی او به آمار جانباختگان تصادفات رانندگی نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۹ مجموع پروندههای ما کاهشی ۲۰.۵ درصدی داشته و از ۳۴۸ هزار و ۲۷۸ مورد سال ۹۸ به ۲۷۶ هزار و ۷۷۱ مورد در سال ۹۹ رسید. وی افزود: موارد فوتی نیز با کاهش ۹.۱ درصدی در سال ۹۹ به ۱۵ هزار و ۳۹۶ مورد رسید. آمار فوتیها در سال ۹۸، ۱۶ هزار و ۹۴۶ مورد و در سال ۹۷، ۱۷ هزار و ۱۸۳ مورد بوده است. تحلیل ما این است که این کاهش آمار ناشی از شرایط شیوع کرونا نیز بوده است.
افزایش نزاع و کودکآزاری رئیس سازمان پزشکی قانونی در مورد آمارهای نزاع و درگیری گفت: در مجموع آمار پروندههای نزاع در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ افزایشی نیم درصدی داشت و تعداد این پروندهها از ۵۸۲ هزار و ۵۶۷ مورد در سال ۹۸ به ۵۸۵ هزار و ۳۷۴ مورد در سال ۹۹ رسید. در این میان آمار کودکآزاری نیز با افزایشی سهدرصدی به دو هزار و ۵۴۴ مورد رسید. آمار همسر آزاری نیز ۸۰ هزار و ۱۶۷ مورد بوده است.
صعود آمار سقط جنایی رئیس سازمان پزشکی قانونی به آمار سقطجنین جنایی اشاره کرد و با تفکیک این موضوع به دو حوزه سقطهای جنایی و درمانی گفت: در حوزه آمار سقطهای جنایی آمارهایی که ما داریم تکاندهنده است. در همین راستا نیز ما جلسات مختلفی را با دستگاههای مختلف برگزار کردیم چراکه مسئله سقطهای جنایی یا به تعبیری سقطهای زیر پلهای برای سلامت مادران وزنان خطرناک است. مسجدی درباره طرح اخیر مجلس شورای اسلامی در مورد سقطجنین نیز گفت: سقط درمانی مطلقاً به دنبال عادیسازی مسئلهای نیست و از اسم آن نیز مشخص است. سقط درمانی به دنبال سلامت مادر و کودک است و متفاوت از آن چیزی است که تحت عنوان سقط جنایی رخ میدهد. رئیس سازمان پزشکی قانونی ادامه داد: در مواردی که آسیب به سلامت مادر یا جنین رخ میدهد سقط درمانی با مجوز پزشکی قانونی انجام میشود و این موضوع از سوی کارشناسان و متخصصان پزشکی قانونی مطرحشده و ما بر اساس مصوبه قانونی این کار را انجام میدهیم. البته در حوزه غربالگریها ما مسئولیتی نداریم و این مسئله مربوط به حوزه سلامت است. وی با تأکید بر اینکه سقط جنایی بههیچعنوان مجوز شرعی و قانونی ندارد، گفت: اما در مورد سقط درمانی باید بگویم که این موضوع جزو تنها مواردی است که بدون دستور قضایی نیز و با مراجعه مادر به مراکز پزشکی قانونی موردبررسی قرار میگیرد. البته با توجه به اهمیت موضوع رسیدگی به درخواستهای سقط درمانی تنها در مراکز پزشکی قانونی مرکز هر استان انجامشده و مجوز آن صادر میشود. وی همچنین در پاسخ به پرسش ایسنا درباره اینکه ممکن است پس از انجام یک سقطجنین مجوز درمانی برای آن صادر شود نیز گفت: سقط درمانی در قانون مجازات اسلامی هم پیشبینیشده و اگر این موضوع محرز شود که به دلایل درمانی سقطجنین انجامشده این مجوز صادر میشود. البته پزشکان تنها در شرایط اضطراری و موارد استثنا میتوانند چنین کاری را انجام دهند و حتماً باید مستندات و مدارک پزشکی مربوط به آن را نیز نزد خود نگهدارند.
۵۰۳۲ پرونده محکومیت قصور پزشکی وی تعداد پروندههای مربوط به قصور پزشکی را ۱۰ هزار و ۸۴۸ مورد برشمرد و گفت: در سال گذشته ۵۰۳۲ پرونده مطرحشده در گروههای قصور پزشکی منجر به محکومیت و ۵۸۱۶ مورد منجر به تبرئه شده است.
بیشترین نزاع در تهران وی افزود: استان تهران با ۹۵ هزار و ۴۷ مورد دارای بیشترین آمار نزاع و استان خراسان جنوبی با ۴۰۹۸ مورد دارای کمترین آمار نزاع بوده است.به گفته وی، بیشترین مراجعات در تیرماه ۹۹ با بیش از ۶۳ هزار مورد و کمترین آن در فروردینماه ۹۹ با ۳۶ هزار مورد بوده است. وی در مورد آمارهای مربوط به همسر آزاری نیز گفت: این آمار در مقایسه با سال ۹۸ طبق موارد ارجاع شده به پزشکی قانونی با ۸۰ هزار و ۱۶۷ مورد در سال ۹۹ کاهش ۶.۱ درصدی داشته است.
بیشترین آمار غرقشدگی وی به آمارهای غرقشدگی در سال ۹۹ نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۸، ۱۲۷۵ نفر و در سال ۹۹، ۱۱۸۸ نفر به دلیل غرقشدگی جان خود را از دست دادند که این آمار کاهش ۶.۸ درصدی را نشان میدهد. بیشترین آمار غرقشدگی در استانهای خوزستان، مازندران و فارس به ترتیب با ۱۲۹، ۹۴ و ۹۲ مورد بوده است. همچنین تیرماه ۹۹ دارای بیشترین تلفات و بهمنماه ۹۹ دارای کمترین تلفات غرقشدگی بودند و به ترتیب ۲۰۰ و ۴۳ نفر در این ماهها فوت کردند.
تلفات گازگرفتگی وی به آمارهای گازگرفتگی و مسمومیت با منو کسید کربن نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۹ شاهد افزایش ۱۸.۱ درصدی مرگهای ناشی از گازگرفتگی بودیم و شمار جانباختگان از ۷۸۴ نفر در سال ۹۸ به ۹۲۶ نفر در سال ۹۹ رسید. بیشترین تلفات نیز مربوط به نیمه دوم سال بوده و ۶۷۲ نفر در این مدت جان خود را از دست دادند. بیشترین تلفات نیز مربوط به تهران، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی با ۱۸۹، ۷۸ و ۶۹ مورد بوده است.
افزایش برقگرفتگی وی آمار مربوط به برقگرفتگی را نیز ۷۹۳ مورد در سال ۹۹ اعلام کرد و گفت: این آمار در مقایسه با سال ۹۸ که شمار قربانیان برقگرفتگی ۶۶۹ مورد بود افزایشی ۱۰.۵ درصدی داشته است. مسجدی درباره آمار سقطجنین درمانی نیز اظهار کرد: این آمار در سال ۹۹ کاهش ۷.۲ درصدی داشته است و تعداد آن ۱۱ هزار و ۵۳ مورد بوده است. همچنین برای ۲۰۸۸ مورد نیز مجوز سقط صادر نشده و از این تعداد ۸۵۲۰ مورد مجوز سقط را دریافت کردند.
افزایش قربانیان سوءمصرف مواد مخدر رئیس سازمان پزشکی قانونی به آمار ناشی از سوءمصرف مواد مخدر نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۹۹، ۹۷۷ تن به دلیل سوءمصرف مواد مخدر و ۲۱۲ تن به دلیل سوءمصرف مواد محرک جان خود را از دست دادند که این آمار نشان میدهد که سوءمصرف مواد مخدر نسبت به سال ۹۸ کاهش ۱۰.۶ درصدی و مرگ به دلیل سوءمصرف مواد محرک افزایش ۲.۴ درصدی داشته است. وی آمار مرگهای ناشی از مصرف داروهای مخدر و سوءمصرف همزمان چند نوع دارو و مواد را نیز به ترتیب ۲۰۵۵ و ۱۳۹۳ مورد اعلام کرد و گفت: این موارد در مقایسه با سال ۹۸ به ترتیب ۷.۷ و ۹.۹ درصد افزایش داشته است. رئیس سازمان پزشکی قانونی افزود: در مجموع آمار قربانیان سوءمصرف مواد مخدر ۴۶۳۷ نفر در سال ۹۹ است که در مقایسه با ۴۴۷۲ نفر که در سال ۹۸ جان خود را از دست دادند، افزایشی ۳.۶ درصدی داشته است. مسجدی درباره آمار معاینات روانپزشکی نیز گفت: در سال ۹۸، ۶۲ هزار و ۵۰۱ نفر و در سال ۹۹، ۶۴ هزار و ۴۸۷ نفر مورد معاینات روانپزشکی قرار گرفتند.
افسردگی، اضطراب و مشکلات خانوادگی در صدر تماسها با سامانه ۱۴۸۰ کارشناس سامانه ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی کشور گفت: افسردگی، اضطراب و مشکلات خانوادگی در صدر تماسها با این سامانه قرار دارد. «لیلا کریمی فرشی» کارشناس سامانه ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره سامانه ۱۴۸۰ گفت: خط مشاوره ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی خدمات مشاوره تلفنی را به صورت رایگان از ۸ صبح تا ۱۲ شب در تمام روزهای هفته خدمات مشاوره تلفنی به مردم ارائه میدهد و آنها میتوانند بدون واردکردن کد با خط ۱۴۸۰ تماس برقرار کنند و خدمات مشاوره درزمینه کودک و نوجوان، ازدواج و خانواده، تحصیلی تربیتی، اختلالات بالینی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس، اعتیاد و ... را دریافت کنند. چنانچه در مواردی نیاز به مراجعه حضوری افراد باشد بعد از کسب مشاورههای تلفنی افراد به مراکزی که خدمات تخصصی یا حضوری ارائه میدهند ارجاع میشوند. کارشناس مراکز ۱۴۸۰ سازمان بهزیستی کشور بابیان اینکه از زمان شیوع کرونا تماسهای دائمی سامانه ۱۴۸۰ همچنان ادامه دارد، خاطرنشان کرد: در آغاز کرونا بیشترین تماسها در خصوص اضطراب و شرایط روحی افراد به دلیل عدم سوگواری و سوگهای ابراز نشده، قرنطینه و حضور کودکان و نوجوانان در خانه، تغییر شرایط تحصیلی و ... بود. در حال حاضر تماسهایی که با ۱۴۸۰ برقرار میشود، ناشی از پیامدهای ویروس کروناست. کریمی فرشی تصریح کرد: در حال حاضر در حوزه مشکلات روانی، افسردگی و اضطراب جزو بیشترین موارد در تماسهای مردم با خط ۱۴۸۰ است و همچنین در حوزه مشکلات روانی، اجتماعی و مشکلات خانوادگی در صدر تماسها قرار دارد. این مشکلات خانوادگی اعم از مشکل با همسر یا اعضای خانواده و یا مشکل با خانوادههای هر دو طرف است. وی تأکید کرد: خط ۱۲۳ و اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی جهت مداخله در موارد بحرانی نظیر خودکشی و کودکآزاری فعالیت میکنند. کریمی درباره فعالیت سامانه ۱۴۸۰ گفت: با شیوع کرونا ساعت فعالیت خط ۱۴۸۰ تا ساعت ۱۲ شب و همهروزهای هفته افزایش یافت تا مردم بتوانند راحتتر از خدمات این سامانه استفاده کنند.