کد خبر : 113958 تاریخ : ۱۴۰۰/۲/۱۸ - 23:56
در نشست سران اتحادیه اروپا و هند بررسی شد مهار اژدهای زرد اشاره: هند این روزها یک شرایط فوق‌بحرانی را تجربه می‌کند و شیوع کرونا در این کشور، بدترین وضعیت کرونا در جهان عنوان می‌شود. تعداد مبتلایان به کرونا در هند از 21 میلیون نفر عبور کرده و روز گذشته برای اولین بار، بیش از 4000 نفر در یک روز براثر کرونا جان باختند. (پیش از این ایالات متحده رکورددار قربانیان کرونا بود، ولی با انجام واکسیناسیون گسترده، اکنون هند رکورددار مرگ‌ومیر و ابتلا در جهان شده است) تاکنون بیش از 230 هزار شهروند هندی براثر این بیماری جان خود را ازدست‌داده‌اند و وضع در این کشور چنان وخیم است که اجساد بسیاری از درگذشتگان روی زمین ‌مانده است. این موضوع باعث شد تا یک جلسه اضطراری با موضوع مقابله با بحران همه‌گیری کرونا در هند، بین نارندرا مودی، نخست‌وزیر این کشور و رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا برگزار شود. جلسه‌ای که پدیده‌ای کم‌سابقه در تاریخ اروپا محسوب می‌شود؛ زیرا در تاریخ سیاسی اروپا، برگزاری اجلاس رهبران و سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا با یک کشور دیگر پدیده‌ای عادی و روزمره به‌حساب نمی‌آید، بلکه یک جلسه مهم ارزیابی می‌شود. به همین دلیل به نظر می‌رسد موضوع تنها محدود به همه‌گیری ویروس کرونا در هند نبوده، بلکه مقابله با گسترش نفوذ بین‌المللی چین (که اصطلاحا به آن اژدهای زرد هم می‌گویند) نیز مطرح است؛ زیرا قدرت‌گیری روزافزون چین در آسیا هم باعث نگرانی هند به‌عنوان یکی از اقتصادهای روبه‌رشد جهان شده و هم کشورهای عضو اتحادیه اروپا را با چالشی بزرگ روبه‌رو ساخته است.

در تاریخ سیاسی اروپا برگزاری اجلاس رهبران و سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا با یک کشور دیگر پدیده‌ای عادی و روزمره به‌حساب نمی‌آید. نشست مجازی رهبران و سران ۲۷ کشور عضو این اتحادیه با نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند یکی از موارد نادری است که متحقق شده است. علت تشکیل این جلسه اضطراری، مقابله با بحران همه‌گیری کرونا در هند اعلام‌شده است. دولت هند مهار شیوع کرونا را ازدست‌داده و موج همه‌گیری این ویروس در هند ابعادی بی‌سابقه یافته است. طی ۲۴ ساعت منتهی به‌روز گذشته، شمار قربانیان کرونایی در هند از مرز ۴۰۰۰ نفر نیز عبور کرد؛ اما موضوع همیاری با هند در عرصه مقابله با کرونا تنها یک بخش از دستور کار نشست عالی رهبران و سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا با هند را شامل می‌شود. موضوع بس مهم‌تر برای شرکت‌کنندگان در اجلاس عالی، مقابله با نفوذ برخاسته از عملکرد جمهوری خلق چین است.

چالش مشترک اروپا و هند
هم کشورهای عضو اتحادیه اروپا و هم هند در یک نکته کاملاً اتفاق‌نظر دارند: الزام مقابله با گسترش نفوذ چین در جهان و به‌ویژه در آسیا. قدرت‌گیری دم‌افزون چین در آسیا هم باعث نگرانی هند شده است و هم کشورهای عضو اتحادیه اروپا را با چالشی بزرگ روبه‌رو ساخته است. راینهارد بوتیکوفر، سیاستمدار حزب سبزها و یکی از نمایندگان پارلمان اروپا نسبت به نشست مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا و هند، نگاهی مثبت و توام با خوش‌بینی دارد. بوتیکوفر می‌گوید: «هند برای اتحادیه اروپا یک متحد استراتژیک محسوب می‌شود. شریکی که از چندین منظر همکاری با آن برای اتحادیه اروپا حائز اهمیت است. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که هند بزرگ‌ترین دموکراسی جهان است.» این سیاستمدار حزب سبزهای آلمان نیز به پدیده نقض حقوق بشر در هند واقف است. به‌رغم آن بر این باور است که برای اتحادیه اروپا مهم است که متحدی در آسیا داشته باشد که همچون کشورهای اروپایی خود را ملزم به پایبندی به موازین دموکراتیک بداند و بر چندجانبه‌گرایی در سیاست بین‌الملل باور داشته باشد. بوتیکوفر به قدرت‌گیری جمهوری خلق چین در شمال شرقی هند اشاره‌کرده و بر این باور است که همین موضوع همکاری استراتژیک هند با کشورهای اروپایی را سبب می‌شود.
متحد در برابر «جاده ابریشم»
هدف از همکاری اتحادیه اروپا و هند مقابله با گسترش نفوذ چین در آسیا اعلام‌شده است. گفته می‌شود که هند و کشورهای اروپایی نمی‌توانند نسبت به گسترش نفوذ چین در این منطقه از جهان تبدیل به نظاره‌گرانی خاموش شوند. چین گام‌به‌گام در راستای اجرای پروژه «جاده ابریشم» تلاش می‌کند. پروژه‌ای که نه‌تنها بر نفوذ چین در بین کشورهای به لحاظ اقتصادی ضعیف می‌افزاید بلکه زمینه وابستگی سیاسی آن‌ها را به دولت چین فراهم می‌سازد. کریستیان واگنر کارشناس مسائل هند در بنیاد «علم و سیاست» بر این باور است که پیوندهای استراتژیک بسیاری بین هند و کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود دارد. او می‌گوید جمهوری خلق چین با سرمایه‌گذاری میلیاردی خود در بنادر، پروژه‌های احداث پل و خط‌ آهن عملاً در کشورهای همسایه هند حضوری پررنگ یافته است. موضوعی که نگرانی عمیق هند را باعث شده است. گفته می‌شود که این کشورها عملاً در ارتباط با پروژه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های کلان چین به آن کشور مقروض می‌شوند و همین بدهی‌ها راه را برای وابستگی سیاسی آن‌ها به چین هموار می‌سازد.

اختلافات بازرگانی بین‌المللی
اتحادیه اروپا و هند گرچه در بسیاری از عرصه‌ها می‌توانند بر دامنه همکاری‌های خود بیفزایند، اما اختلافاتی که در رویکرد آن‌ها نسبت به بازرگانی بین‌المللی وجود دارد، ازجمله عواملی است که می‌تواند بر این همکاری‌ها سایه بیفکند. به‌عنوان نمونه سیاست‌های حمایتی دولت هند از شرکت‌ها و مؤسسات اقتصادی خود و همچنین سیاست آن کشور درباره وضع تعرفه‌های گمرکی برای کالاهای وارداتی عملاً بر گسترش بازرگانی اروپا با آن کشور تأثیری منفی بر جای نهاده است. هند از سال ۲۰۱۳ به این‌سو، در ارتباط با بازرگانی خارجی خود از این سیاست حمایتی بهره گرفته است؛ اما اکنون گفته می‌شود که مذاکرات بین نمایندگان اتحادیه اروپا با مسئولان اقتصادی هند، از موانع ناشی از این سیاست‌های حمایتی کاسته است. به‌رغم آن، هنوز نتیجه اجلاس سران و رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا با هند روشن نشده و معلوم نیست که نارندرا مودی در برابر پیشنهاد گسترش همکاری‌ها با اروپا چه سیاست و موضعی را در پیش خواهد گرفت.