کد خبر : 103853 تاریخ : ۱۴۰۰/۱/۱۴ - 23:56
با دستور جو بایدن صورت گرفت لغو تحریم دو قاضی ارشد دادگاه لاهه اشاره: دیوان بین‌المللی دادگستری (دیوان لاهه) که یک دادگاه دائمی است که برای رسیدگی به جرایم بزرگ در سطح جهان ازجمله نسل‌کشی، جنایت جنگی ‌و جنایت علیه بشریت تشکیل‌شده است، اسفند 98 موافقت خود را با آغاز تحقیقات در مورد جرائم احتمالی در جنگ افغانستان (از سال ۲۰۰۳ تاکنون) اعلام کردند. در این پرونده نیروهای ارتش آمریکا در افغانستان متهم شده‌اند که در افغانستان علیه غیرنظامیان مرتکب جنایات جنگی شده‌اند. پس‌ازاین تصمیم، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، با صدور دستوری قضات دادگاه کیفری بین‌المللی را تحریم کرد. او مقامات این دادگاه عالی بین‌المللی را تهدید كرد که اگر آن‌ها بدون رضایت واشنگتن درباره عملکرد سربازان آمریكایی در افغانستان تحقیق كنند، از سوی آمریکا تحت مجازات‌های اقتصادی قرار خواهند گرفت. طبق این حکم دارایی‌های این مقامات در آمریکا مسدود شده و محدودیت‌هایی نیز در صدور ویزای آمریکا برای آنان و بستگان‌شان اعمال شد. این موضوع واکنش‌های جهانی را به همراه داشت. اتحادیه اروپا و نهادهای حقوق بشری این تحریم‌های ترامپ را موردانتقاد قرار داده و آن را موجب نگرانی و «نقض قوانین بین‌‌المللی» خواندند. چند هفته بعد، ازآنجایی‌که دادگستری در آمریکا مستقل است و زیر نظر رئیس‌جمهور نیست، خانم کاترین پولک فایلا، قاضی دادگاه منطقه‌ای در نیویورک، دستور ترامپ را لغو کرد و گفت: «این دستور نقض قانون آزادی عقیده است که در قانون اساسی آمریکا آمده است.» بااین‌حال قضات دادگاه لاهه همچنان تحریم بودند، تا این‌که روز جمعه جو بایدن تحریم‌هایی را که دولت ترامپ علیه دو مقام بلندپایه دادگاه کیفری لاهه اعمال کرده بود، رسماً لغو کرد. بااین‌حال آمریکا تصریح کرده که با برخی عملکردهای این دادگاه در رسیدگی به جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت مخالف است؛ اما مخالفت خود را از طریق دیپلماسی ابراز خواهد کرد.

ستاره صبح-

بایدن تحریم‌هایی را که دولت ترامپ علیه دو مقام بلندپایه دادگاه کیفری لاهه اعمال کرده بود، رسماً لغو کرد. بااین‌حال آمریکا تصریح کرده که با برخی عملکردهای این دادگاه در رسیدگی به جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت مخالف است. جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا روز جمعه دوم آوریل (۱۳ فروردین) جو بایدن تحریم این کشور علیه دو مقام بلندپایه دادگاه بین‌المللی کیفری لاهه را رسماً لغو کرد. این اقدام در راستای مخالفت با مقررات سخت‌گیرانه و رویکرد تند دولت ترامپ در مقابل دادگاه لاهه صورت گرفت.

مخالفت؛ با زبان دیپلماسی
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات‌متحده در بیانیه‌ای تأکید کرد  که این کشور با برخی اقدامات دادگاه لاهه در ارتباط با موضوعاتی همچون جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی به‌شدت مخالف است. او گفت: «بااین‌حال ما معتقدیم نگرانی‌های ما درباره این موارد بایستی از راه‌های بهتر و از طریق دیپلماسی بیان می‌شد، نه با اعمال تحریم». ایالات‌متحده جزو ۱۲۰ کشوری که عضو این دادگاه هستند، نیست. دولت پیشین آمریکا تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ بدون هیچ توضیحی آمریکا را از عضویت بسیاری از نهادها و پیمان‌های بین‌المللی ازجمله  دادگاه کیفری لاهه خارج کرده و عملکرد آن‌ها را پر از خطا و برخلاف منافع آمریکا دانسته بود.

دادگاه جنایتکاران بزرگ
دادگاه کیفری لاهه تاکنون توانسته است، شماری از جنایتکاران جنگی و عاملان جنایت علیه بشریت را محاکمه کند، ازجمله رادوان کاراجیچ رهبر صرب‌های بوسنی و عمر البشیر دیکتاتور سابق سودان. پس‌ازآنکه این دادگاه اعلام کرد، موضوع ارتکاب جنایت جنگی توسط سربازان آمریکایی در افغانستان را بررسی می‌کند، ایالات‌متحده مواضع این دادگاه را سیاسی دانسته و دولت ترامپ رئیس دادگاه لاهه، فاتو بن سودا و رئیس نظام قضایی دادگاه، فاکیسو موکوچوکو را مورد تحریم قرار داد. رییس بخش مدیریت اداری کشورهای عضو دادگاه لاهه رفع تحریم علیه این دو مقام ارشد را اقدامی «سودمند برای برجسته کردن» نقش این دادگاه دانست.