ستاره صبح-
محمدعلی کشاورز محمدعلی کشاورز هنرمند مطرح سینما، تئاتر و تلویزیون ۲۵ خرداد 99 و در سن 90 سالگی براثر نارسایی ریه درگذشت. او یکی از چند بازیگر مطرح و نسل اول تئاتر ایران و فعال در حوزههای دیگر نمایشی ازجمله سینما و تلویزیون در ۲۶ فروردین ۱۳۰۹ در اصفهان متولد شد. این هنرمند که دارای نشان درجهیک فرهنگ و هنر بود، در سینما، تئاتر و تلویزیون بارها در نقشها و ژانرهای گوناگون حضورداشته است. از آثار ماندگار استاد کشاورز میتوان به مجموعههای تلویزیونی دایی جان ناپلئون، آتش بدون دود، هزاردستان (در نقش شعبان استخوانی)، سربداران (در نقش خواجه قشیری)، افسانه سلطان و شبان (در نقش خوابگزار اعظم)، پدرسالار و گرگها اشاره کرد. ماندگارترین اثری که کشاورز در این سالها بازی کرده است «هزاردستان»، «پدرسالار»، «مادر» و «سربداران» است.
سیروس گرجستانی سیروس گرجستانی، هنرمند عرصه نمایش در حوزههای تئاتر، سینما و تلویزیون ۱۲ تیر 99 در 76 سالگی درگذشت. علیاکبر محمودزاده گرجستانی بانام هنری سیروس گرجستانی زاده ۲۵ اسفند ۱۳۲۳ در بندر انزلی بود و فعالیت خود را در عرصه تئاتر از سال ۱۳۴۹ آغاز کرد و در سال ۱۳۵۶ وارد تلویزیون و سینما شد. ازجمله سریالهای مطرح این بازیگر میتوان به همکاریاش با رضا عطاران در مجموعه « متهم گریخت» و همچنین ایفای نقش در سریالهای « زن بابا» و «گاوصندوق» اشاره کرد. «شاهرگ» و «شرم» از آخرین سریالهایی بود که گرجستانی در آنها به ایفای نقش پرداخت. این بازیگر پیشکسوت حین بازی در نقش عزیز آقا در سریال «شرم»، براثر سکته قلبی درگذشت و تهیهکننده برای اینکه بتواند آخرین اثر گرجستانی را بهعنوان یادگار نگه دارد بازیگری جایگزین را برایش انتخاب کرد.
کامبوزیا پرتوی کامبوزیا پرتوی کارگردان و فیلمنامهنویس سینمای ایران 4 آذر 99 براثر ابتلا به کرونا درگذشت. شاید دهه شصتیها پرتوی را با فیلم سینمایی «گلنار» بشناسند. این کارگردان سینما که متولد 1334 است، کارگردانی فیلمهایی چون «ماهی»، «گلنار»، «بازی بزرگان»، «کافه ترانزیت»، «ننه لالا و فرزندانش»، «کامیون» را بر عهده داشته است. تازهترین ساخته او فیلم «کامیون» است که هنوز به نمایش عمومی درنیامده است. او نویسنده فیلمنامههای آثاری چون «من ترانه 15 سال دارم»، «فراری»، «دایره» و «محمد رسولالله (ص)» هم بوده است.
صدیقه کیانفر صدیقه کیانفر، هنرمند عرصه رادیو، تلویزیون و تئاتر 5 خرداد 99 براثر سکته قلبی درگذشت. او متولد ۲۰ بهمنماه سال ۱۳۱۱ در آبادان است. کیانفر از ۲۵ سالگی کار هنری خود را با رادیو و گویندگی و از رادیو نفت آبادان شروع کرد. او در مجموعههای «بچههای کوچه دوستی»، «کیمیا»، «بیگناهان»، «آوای باران»، «میوه ممنوعه»، «همه بچههای من» و ... ایفای نقش کرده بود. همچنین ایفای نقش در فیلمهای سینمایی همچون «هامون»، «مستأجر»، «همسر»، «آپارتمان شماره ۱۳»، «آنسوی آینه» و ... در کارنامه حرفهای زندهیاد کیانفر دیده میشود.
احمد پورمخبر احمدپورمخبر بازیگر سینما و تلویزیون 30 تیر 99 در سن ۸۰ سالگی دار فانی را وداع گفت. او نخستین بار در سال ۱۳۷۵ و در چند سکانس کوتاه برای مجید مجیدی و در فیلم «بچههای آسمان» جلوی دوربین رفت، اما شهرت اصلی او در سریالهای طنز رضا عطاران به وجود آمد. احمد پورمخبر در سریالهایی چون «متهم گریخت» و «ترش و شیرین» ایفای نقش کرده بود. وی سال ۱۳۱۹ در محله گلوبندک تهران دیده به جهان گشود. زندهیاد پورمخبر فعالیت کاری خود را از سال ۱۳۷۵ آغاز کرد و این فعالیت تا یکی دو سال گذشته ادامه داشت. وی عضو بازنشسته ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز بود. اغلب مخاطبان پورمخبر را با تیپ شخصیتی متفاوت و لحن بیان خاصی که داشت میشناسند و به یاد میآورند. ماجرای بازیگر شدنش هم جالب است. او یک روز به همراه پسرش که میخواست برای یکی از سریالهای رضا عطاران تست دهد، راهی لوکیشن این کارگردان شد و دست بر قضا عطاران پورمخبر پدر را برای ایفای یکی از نقشهای متهم گریخت انتخاب کرد.
ماهچهره خلیلی ماهچهره خلیلی بازیگر سینما و تلویزیون 17 مرداد 99 براثر ایست قلبی در لندن درگذشت. خلیلی که به همراه خانواده در خارج از کشور زندگی میکرد، متولد ۱۳۵۵ تهران و دارای مدرک فوقلیسانس معماری از دانشگاه آکسفورد انگلستان بود. او نوه دختری پروین سلیمانی و از سال ۱۳۸۲ تاکنون مشغول به فعالیت در سینما و تلویزیون بود. کلاه پهلوی، در چشم باد و مختارنامه از مهمترین آثار کارنامه تلویزیونی او محسوب میشوند و آخرین نقشآفرینی او در قاب تلویزیون سریال مرضیه به کارگردانی فلور سام بود. او جوانترین بازیگری بود که در سال جاری چشم از جهان فروبست.
خسرو سینایی خسرو سینایی کارگردان مطرح سینما، ۱۱ مرداد 99 براثر ابتلا به کرونا درگذشت. این کارگردان و مستندساز سینمای ایران فیلمهای متعددی را ساخته که یکی از مشهورترین آنها «عروس آتش» بود که جایزه بهترین فیلمنامه را در هجدهمین جشنواره فیلم فجر دریافت کرد. سینایی متولد ۲۹ دیماه سال ۱۳۱۹ در ساری بود که تاکنون آثار بسیاری ازجمله فیلم مستند و داستانی را با درونمایههای اجتماعی کارگردانی کرده است. سینایی در سال ۱۳۸۷ موفق به دریافت نشان ویژه کشور لهستان از سوی رئیسجمهور این کشور شد. او این نشان را به خاطر ساخت فیلم مستند «مرثیه گمشده» که روایتگر مهاجرت هزاران لهستانی به ایران در سالهای ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲ است، دریافت کرد.
پرویز پورحسینی پرویز پورحسینی بازیگر نامدار و شناختهشده تئاتر، سینما و تلویزیون به علت ابتلا به کرونا ۷ آذر 99 در سن ۷۹ سالگی درگذشت. او در سال ۱۳۲۰ چشم به جهان گشود و در کارنامه کاریاش بازی در بیش از ۱۰۰ فیلم، تئاتر و سریال در همکاری با کارگردانهای سرشناسی همچون علی حاتمی، بهرام بیضایی، حمید سمندریان، علی رفیعی، مسعود کیمیایی، احمدرضا درویش، داود میرباقری و کمال تبریزی ثبتشده است. ازجمله سریالهایی که پورحسینی در آنها ایفای نقش کرده میتوان به «زهر کوی»، «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «دومین انفجار»، «اتومبیل»، «تصویر یک رؤیا»، «بافتههای رنج»، «روز ایپریت»، «حضرت مریم»، «همسفر»، «شب دهم»، «ملاصدرا»، «باران عشق» و «روزهای بیاد ماندنی» اشاره کرد. وی با درخشش خود در جشنواره فیلم فجر توانست کاندیدای بهترین بازیگر نقش مرد برای فیلمهای «اوینار» و «طلسم» شود. او همچنین برای بازی خوب خود در فیلم «مریم مقدس» موفق به دریافت دیپلم افتخار از جشنواره فوق شد. پورحسینی در سال آخر عمر خود در سریال «بیگانهای با من است» به ایفای نقش پرداخت.
کریم اکبری مبارکه کریم اکبری مبارکه بازیگر نقش ابن ملجم در سریال «امام علی (ع)» 8 آبان 99 به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت. او متولد ۱۶ خرداد ۱۳۳۲ در تهران، بازیگر و کارگردان ایرانی سینما و تئاتر است. مشهورترین نقش وی در سینما نقش سرکرده در فیلم « مرگ یزدگرد» (بهرام بیضایی ۱۳۵۸) و در تلویزیون نقش ابن ملجم مرادی در سریال « امام علی» (داوود میرباقری ۱۳۷۵-۱۳۷۰) و احمر بن شمیط در سریال «مختارنامه» (داوود میرباقری ۱۳۸۸-۱۳۸۲) بوده است. این بازیگر در روزهای پایانی عمرش در سریال «جشن سربرون» بازی کرده بود و خانواده وی بعد از فوتش از تهیهکننده این سریال بابت رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی در پشتصحنه سریال گلایه کرده بودند.
علی انصاریان علی انصاریان پیشکسوت فوتبال ایران که از دوم بهمنماه 99 براثر ابتلا به کرونا در بیمارستان فرهیختگان بستری بود، نهایتاً ۱۵ بهمنماه در ۴۳ سالگی درگذشت. مهرداد میناوند، بازیکن پیشین تیم ملی فوتبال ایران و پرسپولیس نیز 8 بهمنماه 99 به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت. انصاریان با تیم فجر سپاسی به فوتبال ایران معرفی شد و خیلی زود به پرسپولیس پیوست تا در دوران درخشان پرسپولیس به یکی از مهرههای اصلی خط دفاع پرسپولیس تبدیل شود. او سپس به تیم ملی رسید. یکی از نکات ویژه دوران فوتبال او گلزنی به بایرنمونیخ در بازی دوستانه سال ۸۳ بود. او در سن ۳۴ سالگی از دنیای حرفهای فوتبال خداحافظی کرد. البته در همان زمان حضورش در فوتبال حرفهای هم به بازیگری و اجرا روی آورد و در چندین فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی به ایفای نقش پرداخت. انصاریان در سیونهمین دوره جشنواره فیلم فجر هم یک فیلم روی پرده داشت. او در سریالهای زیر آسمان شهر، نقطهچین، خانه اجارهای، کیمیا و محکومین به ایفای نقش پرداخت. درگذشت انصاریان آنهم در روز مادر جامعه هنر و ورزش کشور را بسیار متأثر کرد.
چنگیز جلیلوند چنگیز جلیلوند، دوبلور پیشکسوت سینما و تلویزیون 2 آذر 99 به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در سن 80 سالگی درگذشت. مرد حنجره طلایی یا آقای دوبله ایران از القابی است که جلیلوند را با آنها میشناختند. او علاوه بر اینکه دوبلور ثابت فیلمهای فارسی بود، دوبله بسیاری از فیلمهای خارجی نیز را به عهده داشت؛ بهگونهای که جلیلوند دوبلور ثابت برخی شخصیتهای ایرانی و خارجی ازجمله «مارلون براندو» است. این هنرمند در چند سریال تلویزیونی مثل عبور از پاییز، یلدا و نوشدارو و ... نیز در قامت بازیگر ظاهرشده بود.
علی برقی علی برقی بازیگر سینما و تلویزیون کشورمان 24 بهمن 99 براثر ابتلا به کرونا درگذشت. مهمترین آثار علی برقی میتوان به بازیگری در سریالهای «ویلای من»، «بچه مهندس» و «نون و ریحون» اشاره کرد. وی نخستین بار سال ۱۳۷۱ در فیلم «شرم» به کارگردانی کیومرث پوراحمد بازی کرده است.