کد خبر : 103719 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۲/۱۲ - 00:01
در آیین بهره‌برداری از ۳ طرح ملی عنوان شد مقایسه دستاوردهای صنعت نفت در دولت تدبیر و امید با دولت قبل اشاره: صنعت نفت در دولت‌های نهم و دهم به رغم درآمد نفتی بالای سالانه حدود 100 میلیارد دلار پیشرفت چندانی نداشت و وضع به‌گونه‌ای بود که بنزین از خارج وارد می‌شد. اما در دولت تدبیر و امید نه‌تنها نیاز داخلی بنزین تأمین می‌شود، بلکه بنزین به خارج هم صادر می‌شود. این صنعت در تولید گاز توانسته روزانه 400 میلیون مترمکعب گاز بیشتر از دولت‌های نهم و دهم تولید کند. مهم‌تر اینکه تا قبل از دولت تدبیر و امید کشورهای همسایه ایران از میدان‌ها مشترک بیشتر از ایران برداشت می‌کردند، اما اکنون برداشت فراورده‌های نفتی توسط ایران از میدان‌های مشترک بیشتر از همسایگان شده است که این دستاورد بزرگ به شمار می‌رود. روز گذشته طرح توسعه میدان نفتی آذر، پرتو پالایشگاه کنگان و آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی کیان در استان‌های ایلام و بوشهر با سرمایه‌گذاری پنج هزار و ۶۵۹ میلیون دلار و ایجاد اشتغال برای ۲ هزار و ۱۲۵ نفر با دستور رئیس‌جمهوری به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد. رئیس‌جمهوری در مراسم بهره‌برداری از این طرح‌های ملی گفت: طرح توسعه میدان نفتی آذر در ابتدای دولت تدبیر و امید ۶ درصد پیشرفت داشت و ۹۴ درصد از آن در این دولت اجرایی شد و اکنون ۶۵ هزار بشکه از این میدان، نفت استحصال می‌شود. بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت نیز در این آیین با اعلام اینکه ایران در برداشت نفت از میدان‌ها مشترک که از همسایگان تا قبل از دولت تدبیر و امید عقب بود اکنون برداشت بیشتر نسبت به همسایگان دارد، گفت: تا پایان دولت تدبیر و امید وضعیت همه میدان‌ها مشترک تعیین تکلیف خواهند شد. این میدان‌ها یا به بهره‌برداری مطلوب رسیده‌اند یا با وجود تحریم‌ها و کرونا، صاحب قرارداد و پیمانکار خواهند شد.

ستاره صبح-

توسعه میدان مشترک با عراق
در ابتدای این مراسم طرح توسعه میدان آذر که میدان مشترک با کشور عراق به شمار می‌رود، با دستور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسید؛ برای اجرای این طرح بالغ بر ۱.۴ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری شده و ظرفیت تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت خام را دارد؛ البته تولید زودهنگام از این طرح در اسفندماه ۱۳۹۵ و باهدف دستیابی به ظرفیت تولید نفت خام به میزان ۳۰ هزار بشکه در روز انجام‌شده بود. برای اجرای این طرح، حفاری تمامی چاه‌ها (۲۰ حلقه) با مجموع عمق ۸۸ کیلومتر به انجام رسیده است؛ ایجاد فرصت اشتغال برای نیروهای بومی تأمین منافع ملی و رونق اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها در منطقه ایلام، از شاخص‌های بی‌نظیر طرح توسعه میدان نفتی مشترک آذر است. سهم ساخت داخل در این پروژه بالغ بر ۷۵ درصد و سهم سرمایه انسانی بومی ۵۵ درصد بوده است. میدان نفتی آذر در بلوک اکتشافی اناران در استان ایلام (در جنوب غربی ایران و ۲۵ کیلومتری شهرستان مهران) در مرز ایران و عراق واقع‌شده است.

افزایش بهره‌برداری از منابع مشترک
به گزارش ایرنا حسن روحانی روز گذشته در پنجاه و سومین هفته پویش ملی تدبیر و امید برای جهش تولید و بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت نفت در استان‌های ایلام و بوشهر گفت: در طول این ۷ سال تلاش بی‌وقفه‌ای چه در مرحله اول این طرح که منجر به تولید ۳۰ هزار بشکه شده و در مجموع ۶۵ هزار بشکه می‌توانیم از این میدان، نفت استحصال کنیم انجام‌شده است و یکی از افتخارات دولت تدبیر امید این است که همه این طرح‌ها از آغاز این دولت شروع‌شده است. رئیس‌جمهوری افزود: این طرح در آغاز این دولت ۶ درصد پیشرفته داشته است و ۹۴ درصد آن در این دولت اجرایی و عملیاتی شده است. روحانی افزود: البته در سال ۹۸ و ۹۷ هم کشور با اتکای بسیار کم به نفت اداره شد. بودجه کشور به‌طور متوسط در دولت قبل ۷۰ یا ۸۰ میلیارد دلار و در برخی سال‌ها بالای ۱۰۰ میلیارد به نفت متکی بود. در این دولت با کمترین اتکا به بودجه نفت مخصوصاً در سه سال اخیر کشور را اداره کردیم.  رئیس‌جمهوری بابیان اینکه بخش اعظمی از بودجه ما در تاریخ ایران- از زمانی که نفت کشف‌شده است- صنعت کشور، فعالیت‌های اقتصادی کشور و بسیاری از پروژه‌های عمرانی به نفت متکی بوده است، تصریح کرد: نفت یک صنعت مهم و عظیم است و همین امروز اگر خدای نکرده شیر نفت و گاز بسته شود همه فعالیت‌ها متوقف می‌شود و از حمل‌ونقل گرفته تا برق و بسیاری از فعالیت‌ها و خدمات متکی به نفت و گاز و میعانات است. روحانی بابیان اینکه در طول دولت یازدهم و دوازدهم کارهای بی‌نظیری در بخش نفت انجام گرفت، اظهار کرد: اگر به تاریخ نگاه کنیم مقدار گازی که در دولت تدبیر و امید افزوده‌شده، بالای هزار میلیون مترمکعب است یعنی از ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز به بالای هزار میلیون یعنی بالای یک میلیارد مترمکعب رسیده است. وی ادامه داد: در منطقه پارس جنوبی که میدان مشترک ایران با قطر است، قطر دو برابر استفاده می‌کرد و ما عقب بودیم و امروز هم‌طراز و حتی یک مقدار جلوتر از این منابع عظیم مشترک استفاده می‌کنیم. وی با یادآوری برداشت از میدان‌ها مشترک غرب کارون گفت:‌ تولید ما در این منطقه ۵ برابر شده است بنابراین دولت توانسته با سرمایه‌گذاری در این منطقه جلو از دست رفتن حقوق مردم را بگیرد. رئیس‌جمهوری بابیان اینکه قبلاً استفاده از این میدان صفر بوده است، گفت: با تلاش‌های انجام‌شده در سال ۹۲ و ۹۳ تا پایان سال ۹۵ به تولید ۳۰ هزار بشکه در میدان مشترک رسیدیم و امروز فاز دوم آن را افتتاح کرده ومی توانیم ۶۵ هزار بشکه در روز از این میدان مشترک استفاده کنیم.  رئیس‌جمهوری بابیان اینکه در سال ۹۹ تا امروز ۱۲ طرح بزرگ پتروشیمی را افتتاح کردیم، اظهار کرد: همین امروز یک طرح به ارزش یک و نیم میلیارد یورو و یک طرح به ارزش کمتر از یک میلیارد یورو افتتاح شد. یعنی ما امروز دو و نیم میلیارد یورو طرح آن هم در این شرایط سخت افتتاح کردیم. رئیس دولت دوازدهم بابیان اینکه در بخش پتروشیمی از آغاز سال تاکنون این دوازدهمین افتتاح ما بوده است، ابراز امیدواری کرد تا پایان سال باز هم افتتاح داشته باشیم و گفت: در سال ۱۴۰۰ ظرفیت پتروشیمی از ۵۰ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن می‌رسد و این نشان‌دهنده این است که کار عظیمی صورت گرفته است.

وضعیت مناسب در میدان‌های مشترک 
نسبت به همسایگان
وزیر نفت بابیان اینکه خوشبختانه در حال حاضر در تمامی میدان‌های مشترک نسبت به همسایگان در وضع مناسبی هستیم، گفت: ظرفیت تولید نفت خام در میدان‌های مشترک غرب کارون از ۷۰ هزار بشکه در روز به ۴۰۰ هزار بشکه افزایش‌یافته است.به گزارش شانا، بیژن زنگنه روز دوشنبه، ۱۱ اسفندماه در آیین بهره‌برداری از سه طرح ملی صنعت نفت با قدردانی از رئیس‌جمهوری و با تبریک به مردم به دلیل بهره‌برداری از این طرح‌ها در شرایط سخت اظهار کرد: دو طرح توسعه میدان آذر و واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان با مجموع سرمایه‌گذاری حدود ۲.۶ میلیارد دلار به بهره‌برداری رسمی می‌رسد.

هزینه ۱.۶ میلیارد دلاری توسعه 
میدان آذر برگشته است
وزیر نفت بابیان اینکه میدان آذر یکی از میدان‌های مشترک است که توسعه‌نیافته بود و رقم تولید آن صفر بود، تصریح کرد: تولید انباشتی این میدان تاکنون حدود ۳۶ میلیون بشکه نفت است و ۱.۶ میلیارد دلار هزینه طرح توسعه این میدان برگشته است.
وزیر نفت به اشاره به اینکه نفت تولیدی از میدان آذر از ۱۹ حلقه چاه با عمق بیش از ۴۵۰۰ متر پس از فراورش و جداسازی نفت، گاز و آب در واحد فراورش مرکزی، به مصرف‌کنندگان داخلی یا پایانه‌های صادراتی منتقل می‌شود، اظهار کرد: نکته مهم درباره این طرح تکمیل زنجیره ارزش است. به این معنا که گاز همراه‌ترش تولیدی از این میدان پس از جداسازی به مرکز جمع‌آوری گاز دهلران منتقل و از آن طریق به همراه گازهای میدان‌های چشمه خوش، آبان، پایدار غرب، پایدار شرق، دهلران، خانان به ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ ارسال می‌شود. بخشی از این گاز به شبکه سراسری گاز تزریق و بقیه به خوراک یک واحد پتروشیمی تبدیل می‌شود.
وزیر نفت ادامه داد: مجموع سرمایه‌گذاری در این طرح‌ها بیش از ۵.۳ میلیارد دلار خواهد بود که اگر کارخانه ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ و پتروشیمی دهلران را به آن اضافه کنیم این رقم به ۶.۸ میلیارد دلار می‌رسد، استان ایلام یکی از مراکز تمرکز فعالیت صنعت نفت است.

پتروپالایش کنگان؛ طرح مادر 
تولیدکننده خوراک
زنگنه از پتروپالایش کنگان به عنوان دومین طرحی که امروز به بهره‌برداری می‌رسد نام برد و بابیان اینکه این طرح در عسلویه و در کنار فاز ۱۲ پارس جنوبی اجرا شده است، یادآور شد: قرارمان این بود امسال ۱۷ طرح پتروشیمی با سرمایه‌گذاری ۱۱.۴ میلیارد دلار و ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره‌برداری برسد. این طرح که با سرمایه‌گذاری قریب به یک میلیارد دلاری افتتاح می‎شود، جزو این طرح‌هاست که به بهره‌برداری می‌رسد و ظرفیت تولید آن هم ۳.۵ میلیون تن در سال است.
وی بابیان اینکه این طرح در زنجیره تولیدهای پتروشیمی، یک طرح مادر تولیدکننده خوراک است، خطاب به رئیس‌جمهوری گفت: مجموع ظرفیت طرح‌های تولید خوراک واحدهای پتروشیمی که امسال افتتاح‌شده‌اند و می‌شوند، ۱۱.۲ میلیون تن در سال است.
وزیر نفت از افتتاح یک طرح تأمین خوراک پتروشیمی در هفته‌های آتی خبر داد و یادآور شد: واحد بازیابی اتان پتروشیمی بوشهر، پالایشگاه بید بلند خلیج‌فارس، پتروپالایش کنگان و پالایشگاه پارسیان سپهر در عسلویه به مرحله بهره‌برداری رسیده و خواهد رسید که سال آینده نیز ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ و ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ به بهره‌برداری می‌رسد.
زنگنه با اشاره به اینکه طرح پتروپالایش کنگان تصریح کرد: ارزش فروش تولیدات سالانه این طرح یک میلیارد دلار است که مایعات تولیدی تا زمان راه‌اندازی واحدهای پایین‌دستی این طرح صادرشده و اتان تولیدی نیز به مصرف مجتمع‌های پتروشیمی مستقر در پارس جنوبی می‌رسد.
وی بابیان اینکه در پایین‌دست طرح پتروپالایش کنگان چهار طرح اجرا می‌شود، توضیح داد: یک واحد الفین یک‌میلیون تنی و ۳ واحد تولید پلی‌اتیلن ۳۰۰ هزار تنی با سرمایه‌گذاری ۱.۵ میلیارد دلار با مجموع پیشرفت ۴۰ درصدی در حال ساخت است.

کیان؛ ابر پروژه‌های پتروشیمی
وزیر نفت بابیان اینکه عملیات اجرایی طرح پتروشیمی کیان به عنوان سومین طرح به صورت رسمی آغاز می‌شود، توضیح داد: این طرح از ابر پروژه‌های پتروشیمی است که فاز نخست آن به حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد و به صورت مشترک از سوی هلدینگ نفت و گاز پارسیان و هلدینگ پتروفرهنگ که مربوط به صندوق فرهنگیان است، اجرا می‌شود. وزیر نفت با اشاره به اینکه قرارداد اجرای این طرح چند ماه است امضا و عملیات ابتدایی آن آغازشده است، افزود: ویژگی مهم این طرح دریافت مجموعه‌ای از خوراک‌های ترکیبی مایع و گاز با ظرفیت ۲.۵ میلیون تن است. این طرح عظیمی است و ما چهار طرح از این نوع داریم. وزیر نفت در پایان گفت: این موفقیت‌های بزرگ را به جنابعالی و ملت بزرگ ایران که در این روزهای سخت توانستند به این دستاوردهای بزرگ دست یابند، تبریک می‌گویم و روزهای بهتری را برای همه از خداوند متعال مسئله می‌کنم.