کد خبر : 103691 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۲/۸ - 23:58
گزارش خبری - تحلیلی روند کُند واکسیناسیون اشاره: تاکنون دو محموله واکسن کرونا شامل یک محموله ۲۰ هزارتایی و یک محموله ۱۰۰ هزارتایی وارد کشور شده است. قرار است هفته جاری ۲۵۰ هزار دوز از این واکسن چینی و حدود ۱۶.۸ میلیون واکسن از سبد کو واکس نیز در بهار سال آینده وارد کشور شود. تاکنون در ایران حدود ۱۰ هزار نفر از کادر درمان با اولویت کارکنان بخش‌های آی سی یو واکسینه شدند و حدود ۱۰۰ هزار نفر از کادر درمان از هفته گذشته در مرحله دوم واکسیناسیون قرار گرفتند. هرچند به گفته سازمان جهانی بهداشت توزیع واکسن کرونا در دنیا ناعادلانه است زیرا 10 کشور ثروتمند دنیا 90 درصد واکسن تولیدشده کرونا را خریده‌اند. در حال حاضر به‌طور میانگین روزانه بیش از 6 میلیون نفر در دنیا واکسینه می‌شوند ولی در ایران تاکنون 110 هزار نفر واکسینه شده‌اند. گفتنی است که افغانستان در هفته‌های گذشته 500 هزار دوز واکسن کرونا را از هند وارد کرد و در حال تزریق واکسن به شهروندان است. متأسفانه در ایران به دلایل مدیریتی و سیاسی روند واکسیناسیون کند انجام می‌شود.

ستاره صبح-

روند تزریق واکسن‌ کووید-۱۹ 
در جهان
بزرگ‌ترین کمپین واکسیناسیون تاریخ هم‌اکنون در جهان در حال انجام است و بر اساس اطلاعات جمع‌آوری‌شده توسط بلومبرگ، تاکنون بیش از ۲۲۵ میلیون دوز از واکسن‌های تأییدشده علیه بیماری کووید ۱۹ در ۱۰۰ کشور مختلف تزریق‌شده است. به گزارش ایسنا، درحالی‌که هیچ‌یک از این واکسن‌ها به‌تنهایی برای واکسیناسیون کل جمعیت حدوداً ۷.۸ میلیارد نفری جهان کافی نیست اما استفاده از مجموع ۹ واکسن تأییدشده فعلی در کنار هم، بهترین فرصت بشریت برای پایان دادن به بلایی است که تاکنون جان بیش از ۲.۵ میلیون نفر را در دنیا گرفته و فاجعه اقتصادی جهانی را به وجود آورده است.

تزریق روزانه 6 میلیون دوز واکسن
بر اساس آمار بلومبرگ جدیدترین نرخ تزریق این واکسن‌ها تقریباً ۶.۰۷ میلیون دوز در روز بوده است. درحالی‌که در سطح جهانی، آخرین میزان واکسیناسیون به‌طور متوسط ۶.۰۷۴.۹۳۲ دوز در روز گزارش‌شده، تخمین زده می‌شود که با این سرعت برای پوشش دادن حدود ۷۵ درصد از جمعیت زمین با واکسن دومرحله‌ای، دستکم ۵/۱ سال، زمان لازم است. همچنین بنابر گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، در حال حاضر بین برنامه‌های واکسیناسیون در کشورهای مختلف فاصله زیادی وجود دارد به‌طور که هنوز بسیاری از آنها حتی تزریق یک دوز از واکسن را نیز گزارش نکرده‌اند. درعین‌حال کشورهای کم‌درآمد نیز متکی بر اجرای برنامه بین‌المللی تقسیم واکسن موسوم به "کو واکس" (Covax) هستند که هدف آن تأمین دو میلیارد دوز واکسن تا پایان سال جاری میلادی برای این مناطق است. این داده‌های توسط دانشگاه آکسفورد گردآوری‌شده است. تاکنون واکسن فایزر-بیوان‌تک در ۶۶ کشور، واکسن آسترازنکای دانشگاه آکسفورد در ۵۰ کشور، واکسن مدرنا در ۲۸ کشور، واکسن سینوفارمِ پکن در ۱۴ کشور، واکسن "اسپوتنیک وی" شرکت گامالیا در ۱۱ کشور، واکسن سینوواک در شش کشور، واکسن سینوفارمِ ووهان در دو کشور، واکسن بهارات بیوتک (کوواکسین) در یک کشور و واکسن جانسون اند جانسون در یک کشور مورد استفاده قرارگرفته‌اند. بعلاوه برخی از این واکسن‌ها نظیر اسپوتنیک وی و سینوفارم در تعداد بیشتری از کشورها مجوز استفاده اضطراری گرفته‌اند اما هنوز واکسیناسیون عمومی آنها آغاز نشده است. درحالی‌که تصور می‌شود بهترین واکسن‌ها هم‌اکنون در حدود ۹۵ درصد در ایجاد مصونیت مؤثر هستند اما هنوز هم پس از واکسیناسیون، امکان انتقال و گسترش بیماری وجود دارد و محققان حوزه علوم درمان و پزشکی همچنان به دنبال راه‌حل مطمئن‌تری برای مقابله با ویروس SARS-CoV-2 هستند.

واکسیناسیون ۵۴ میلیون 
ایرانی در ۱۴۰۰
دکتر علیرضا رئیسی - معاون بهداشت وزارت بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفت‌وگو با ایسنا گفت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته تا روز ۵ اسفندماه سال جاری ۱۱۲ نفر مبتلا به ویروس جهش‌یافته انگلیسی کرونا در کشور شناسایی کردیم که ۸ نفر آنها فوت کردند. این جهش در استان‌های خوزستان، تهران، مشهد، البرز، قزوین، فارس به ویژه شهرستان لارستان و هرمزگان شناسایی‌شده است.

تغییر سبک زندگی؛ مهم‌ترین اقدام برای مقابله با کرونا
رئیسی مهم‌ترین اقدام برای مقابله با کرونا را تغییر سبک زندگی دانست و تأکید کرد: اگر این تغییر را نپذیریم چندان موفق نخواهیم شد و از طرفی همه چیز هم در دست وزارت بهداشت نیست. ما پروتکل‌های بهداشتی را نوشتیم، نظارت می‌کنیم و گزارش می‌دهیم اما نمی‌توانیم و وظیفه نداریم مردمی که ماسک نمی‌زنند را بگیریم و جریمه کنیم. ولی همه نهادها در حال کمک به ما هستند.

سفرهای نوروزی منتفی است
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به سؤال ایسنا درباره سفرهای نوروزی و تمهیدات پیش‌بینی‌شده دراین‌باره، گفت: با توجه به شرایط فعلی بیماری و افت پروتکل‌های بهداشتی به نظر من سفرهای نوروز تقریباً منتفی است مگر اینکه در دو تا سه هفته آینده رعایت پروتکل‌ها افزایش یابد و تعداد شهرهای آبی خیلی زیاد شود، این در حالی است که متأسفانه تعداد شهرهای آبی روز بروز در حال کاهش است. البته در هر حال ما بر اساس محدودیت هوشمند عمل می‌کنیم و اجازه نخواهیم داد کسی به شهر قرمز یا نارنجی یا شهرهای زرد مسافر پذیر وارد شود. بعید است بتوانیم پیشنهاد‌ها مطرح‌شده در ستاد در مورد سفرهای هوشمند و سلامت را تصویب کنیم.

فعلاً برای سفر نوروزی بلیت 
رزرو نکنید
رئیسی خاطرنشان کرد: به نظر بنده فعلاً مردم اقدام به رزرو بلیت هواپیما، قطار و... برای نوروز ۱۴۰۰ نکنند؛ چون ما در یک جنگ غیرقابل‌پیش‌بینی با ویروس هستیم و تا زمانی که واکسیناسیون کافی انجام نشود، هرلحظه منتظر یک تغییر رفتار و جهش عجیب از سوی ویروس هستیم‌. البته مهم‌تر از رفتار ویروس، تغییر رفتار ما مهم است‌. اگر می‌توانستیم شرایط و رفتارمان در قبال ویروس را کنترل کنیم، می‌شد دو نوع سفر را انجام داد؛ در نوع اول ثبت‌نام افراد در تور بود تا حمل‌ونقل و محل اسکان آنها کنترل شود. در نوع دوم افرادی هم می‌توانستند با وسیله نقلیه خود اما تحت نظر تور سفر کنند تا محل اسکانشان تحت نظر باشد. این دو نوع سفر می‌توانست اجرایی باشد، اما در حالت سوم افراد با ماشین خود به خانه یا ویلای خود با اقوام می‌رفتند که در این حالت شرایط از کنترل ما خارج بود و در نوع آخر هم افراد با ماشین خود یا وسیله حمل‌ونقل عمومی به سفر می‌رفتند و در پارک‌ها چادر می‌زدند که این نوع از سفر از ابتدا ممنوع اعلام شد. در حال حاضر مشکل اصلی ما سفر رفتن گروه سوم است. اگر پروتکل‌ها در ۲ هفته باقی‌مانده به خوبی رعایت شود آن وقت شاید بتوان اجازه داد سفرهای نوع یک و دو انجام شود اما اگر موفق به رعایت پروتکل‌ها نشویم دیگر سفرها امکان‌پذیر نیست. اگر شرایط بیماری به شکل مساعد و کاهشی پیش نرود، ما محدودیت در سفر اعمال خواهیم کرد و کسی که به نقاط ممنوعه سفر می‌کند باید جریمه پرداخت کند. فعلاً برنامه اصلی ما افزایش آزمودن‌ها و افزایش تزریق واکسن در گروه‌های آسیب‌پذیر است.

واکسیناسیون کامل شود، 
سهولت در سفر ایجاد می‌شود
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: البته این امید را بدهیم که سال آینده ما واکسیناسیون کشور را کامل خواهیم کرد و این موضوع قطعاً در سهولت سفرهای آینده مؤثر خواهد بود. اکنون پیش‌بینی ما از انگلستان با تمام شرایط بد این روزهایش این است که طی حدود ۳ ماه آینده میزان مرگ‌ومیرهایش به ۱۰ تا ۲۰ مرگ روزانه برسد که این روند کاهشی هم مرهون واکسیناسیون خواهد بود. متأسفانه در بُعد جهانی در مصرف واکسن نوعی بی‌عدالتی وجود دارد و ۷۰ درصد واکسن‌های دنیا را ۱۰ کشور ثروتمند تزریق کردند.

اولویت‌های واکسیناسیون کرونا
رئیسی همچنین در خصوص تمهیدات اندیشیده شده برای تأمین واکسن کرونا، تصریح کرد: در مرحله اول واردات و توزیع ۱۰ هزار دوز واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه صورت گرفت که به کادر درمان شاغل در سی‌سی‌یوهای مرجع کرونا در کشور تزریق شد. در مرحله دوم ۱۰۰ هزار دوز دیگر واکسن «اسپوتنیک وی» ۵ اسفندماه توزیع شد و در اختیار باقی‌مانده شاغلان در ICU، افراد شاغل در بخش بستری کرونا، افراد شاغل در اورژانس کرونا، کارکنان اورژانس که بیماران مبتلا به کرونا را جابجا می‌کنند، افراد شاغل در آزمایشگاه کرونا، افراد شاغل در مراکز نمونه‌گیری کرونا، افراد شاغل در مراکز منتخب کرونا قرار خواهد گرفت. موارد ذکرشده شامل بیمارستان‌های دولتی، بیمارستان‌های خصوصی فعال در کرونا، بیمارستان‌های نظامی و انتظامی، بیمارستان‌های تأمین اجتماعی و بیمارستان‌های شرکت نفت فعال در کرونا می‌شود. گروه بعدی پس از کادر درمان که در اولویت دریافت واکسن هستند شامل خانه سالمندان، مراکز نگه‌داری بیماران مزمن و روانی، جانبازان بالای ۵۰ درصد و تنفسی و غسالان هستند. تاکنون همه افرادی که از کادر درمان واکسن دریافت کردند به شکل انتخابی این کار را انجام دادند و اگر فردی مایل به دریافت واکسن نبوده است، اجباری برای او در نظر نگرفتیم.

زمان تزریق دوز دوم واکسن کرونا
وی افزود: دوز دوم واکسن‌ها معمولاً سه تا چهار هفته پس از تزریق اول انجام می‌شود، دوز دوم ۱۰ هزار واکسن اولی که تزریق شد، دپو شده است و دوز دوم ۱۰۰ هزارتایی که اخیراً به دستمان رسیده هفته آینده به کشور می‌آید تا در موعد مقرر به افراد تزریق شود.

محموله ۲۵۰ هزار دوزی واکسن "سینوفارم" در راه است
وی درباره محموله بعدی واکسن کرونای وارداتی، بیان کرد: محموله بعدی ۲۵۰ هزار دوز واکسن «سینوفارم» چین است که مورد تأیید بوده و آن را برای گروه درمان شاغل در مطب‌ها شامل متخصصان عفونی، داخلی و... استفاده می‌کنیم. سپس باقی‌مانده افرادی که جانبازی کمتری دارند و افراد شاغل در زندان‌ها، سربازخانه‌ها و قسمتی از افراد سالمند را واکسینه می‌کنیم. دسته‌بندی افراد سالمند برای ما به این شکل است که بالای ۸۰ سال، ۷۵ تا ۸۰ سال، ۷۰ تا ۷۵ سال، ۶۴ تا ۷۰ سال و گروه بعدی اولویت دار افراد دارای بیماری مزمن ۱۶ تا ۶۴ سال هستند. سالمندان ساکن در منازل خودشان از طریق شبکه بهداشتی و بستر پرونده الکترونیک سلامت شناسایی می‌شوند البته درعین‌حال این امکان را هم در نظر گرفته‌ایم تا اگر نام فردی در دستگاه ثبت نبود با ارسال یک پیامک اقدام به ثبت‌نام در دستگاه کنند.

دریافت ۴.۲ میلیون دوز واکسن "آسترازنیکا" در اواخر اسفند
رئیسی تأکید کرد: واکسن بعدی که اواخر اسفند یا در فروردین ۱۴۰۰ به دستمان می‌رسد ۴.۲ میلیون دوز واکسن «آسترازنیکا» است که از طریق سبد کووکس به دستمان می‌رسد که حجم مناسبی دارد و عمده افراد سالمند و بیماران زمینه‌ای را با آن واکسینه خواهیم کرد. در مجموع قرار است ۱۶.۸ میلیون دوز واکسن از سبد کووکس به دست ما برسد.

واکسیناسیون ۵۴ میلیون 
ایرانی تا پایان ۱۴۰۰
وی در خصوص اقداماتی که پیرامون تولید واکسن کرونا در کشور صورت گرفته است نیز به ایسنا گفت: واکسن تولید مشترک انستیتو پاستور و کشور کوبا در اواخر اسفندماه فاز سوم خود را آغاز خواهد کرد و از اردیبهشت‌ماه کم‌کم واکسن‌های داخلی به دستمان می‌رسد. در ابتدا واکسن انستیتو پاستور به دستمان می‌رسد و سپس از اواخر خردادماه واکسن «کووبرکت» با حجم زیاد به دستمان می‌رسد. خوشبختانه قدرت تولید واکسن بنیاد برکت تا ماهانه ۱۵ میلیون دوز خواهد بود که ظرف ۴ ماه به ما امکان می‌دهد ۶۰ میلیون دوز واکسن تزریق کنیم. به همین دلیل است که امیدواریم تا پایان ۱۴۰۰ حدود ۵۴ تا ۵۰ میلیون نفر را واکسینه کنیم.

واکسیناسیون یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار فرد تا پایان فروردین ۱۴۰۰
رئیسی ادامه داد: یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار نفر افراد بسیار پر ریسک داریم که امیدواریم تا پایان فروردین‌ماه کار واکسیناسیون آنها به اتمام برسد. متأسفانه ۷۴ درصد از مرگ‌ومیر کرونا در این ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است و باید واکسیناسیون آنها به سرعت انجام شود تا به هدف اولمان که کاهش مرگ‌ومیر با واکسینه کردن افراد در معرض خطر است، برسیم. هدف دوم نیز قطع زنجیره انتقال ویروس است که با واکسیناسیون حدود ۷۰ درصد مردم یک جامعه محقق می‌شود.

کرونا جان ۶۹ نفر دیگر را گرفت
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون یک‌میلیون و ۶۱۵ هزار و ۱۸۴ در کشور به‌طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۶۹ نفر از بیماران تعداد جان‌باختگان کرونا در ایران به ۵۹ هزار و ۸۹۹ نفر رسیده است.به گزارش ایرنا، سیما سادات لاری روز جمعه با اعلام آخرین آمار مبتلایان و جان‌باختگان کرونا در ایران افزود: تا هرروز ۸ اسفند ۱۳۹۹ بر اساس معیارهای قطعی تشخیص ۸ هزار و ۱۰۳ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد با این حساب، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به یک‌میلیون و ۶۱۵ هزار و ۱۸۴ نفر رسید.لاری گفت: خوشبختانه تاکنون یک‌میلیون و ۳۷۹ هزار و ۹۲۲ نفر از بیماران، بهبودیافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین متأسفانه ۳۷۲۰ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.به گفته وی تاکنون ۱۰ میلیون و ۷۳۴ هزار و ۳۷۵ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام‌شده و در حال حاضر ۱۱ شهرستان قرمز، ۳۱ شهرستان نارنجی، ۲۵۲ شهرستان زرد و ۱۵۴ شهرستان آبی هستند که شهرهای آبادان، اهواز، بندر ماهشهر، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامهرمز، شادگان، شوشتر، کارون و هویزه در وضعیت قرمز قرار دارند.