ستاره صبح-
دکتر یوسف مولایی، استاد دانشگاه و تحلیلگر روابط بینالملل در گفتوگو با ستاره صبح با اشاره به پررنگتر شدن تحولات پیرامون بازگشت ایران و آمریکا به میز مذاکره و احیای برجام گفت: «همینکه روندهای قبلی کنار گذاشتهشده و روندهای جدید ادامه پیداکرده و حرکتی وجود دارد یک گام بهپیش است و رابطهها بهصورت دیپلماتیک در جریان است ولی با توجه به شکل مناسبات بین ایران و آمریکا و دیوار بلند بیاعتمادی بین طرفین، نشانههایی که این روزها دیده میشود، بهنوعی علائم حیاتی مناسبات سیاسی است برای اینکه مشکل بزرگ بین ایران و آمریکا حل شود؛ یعنی ما درحالحاضر به سمتوسوی حل شدن مسئله میرویم، ولی سرعت حل شدن مسائل و اتفاقاتی که ممکن است در این مسیر بیفتد، قابل پیشبینی نیست و بستگی به اراده دو طرف مبنی بر پرهیز از مطرح کردن مطالبات حداکثری و بسنده کردن به مطالبات حداقلی یا دوری از تنش بر اساس شناخت متقابل طرفین دارد. در حال حاضر ما به این سمتوسو میرویم که برجام احیا شود، هرچند کارهای زیادی برای احیای آن باید صورت گیرد؛ بنابراین تیم دیپلماسی دو طرف با مشارکت فعال جامعه بینالملل بهخصوص اتحادیه اروپا میتوانند مسیر احیای برجام را سریعتر و با افتوخیز کمتر طی کنند.»
تصمیم هوشمندانه این استاد دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به توافق ایران و آژانس خاطرنشان کرد: «دولت تلاش کرد تا با یافتن راهی مناسب و بدون نقض قانون مصوب مجلس به آژانس این اطمینان را بدهد که در راستای رصد و بازرسی از فعالیتهای هستهای کشورمان دچار مشکل نخواهد بود. درواقع، این توافق ازاینجهت مفید خواهد بود که آژانس نیز به فعالیتهای کنونی هستهای تهران، بدبین نشده و سوظن پیدا نخواهد کرد. اگر دولت با هوشمندی، نسبت به چنین تصمیم و توافقی اقدام نمیکرد، مسئله ایران به شورای حکام رفته و فوراً از محدود شدن مکانیسم نظارتی آژانس، نگرانیهایی ایجاد میشد. در این صورت بود که فعالیت هستهای ایران از سوی سایر بازیگران بهعنوان خطری برای صلح و امنیت بینالمللی معرفی میشد و احتمالاً پس از شکلگیری و تشدید یک اجماع جهانی علیه تهران، شاهد قرار گرفتن پرونده ایران در مسیر شورای امنیت سازمان ملل بودیم. اما متأسفانه جریانهای سیاسی از هر فرصتی برای صفآرایی در برابر یکدیگر استفاده میکنند. ضمن آنکه به نظر میرسد که برخی از اصولگرایان به دنبال آناند تا منافع جناحی و گروهی خود را تأمین کنند. چون مواضع مجلس هیچ هزینهای برای نمایندگان ندارد، آقایان در اتخاذ آن دست و دلبازی میکنند و آیا میدانند که تبعات تصمیماتشان به مردم برمیگردد؟»
فضای خوشبینی مولایی در پایان گفتوگو با ستاره صبح تصریح کرد: «گرههایی که در پرونده برجام در دوره ترامپ به وجود آمده، و همچنین عکسالعملهایی که ایران به خروج آمریکا از برجام نشان داده، مسیر را قدری پرپیچوخم کرده است، اما اکنون فضایی ایجادشده که خوشبینی را تقویت کرده و حتی این امکان وجود دارد که گامهای مثبتی تا قبل از انتخابات ریاستجمهوری خرداد 1400 برداشته شود. هرچند در داخل گروهها و جریانهایی چندان علاقهمند نیستند که این دولت با کارنامهای موفق یا قابلقبول دوره خود را به اتمام برساند و بهنوعی تسویهحسابها و برخوردهای جناحی بین جریان دولت و جریان مخالف، جای توجه به منافع ملی را گرفته است و این فرایند ممکن است موانعی ایجاد کند که سرعت کار کمتر شود و نتیجه موردنظر تا پایان این دولت به دست نیاید؛ اما اگر جامعه بینالملل توجه کافی به این موضوع داشته باشد و تلاش و همت زیادی به کار ببرد و آمریکاییها هم قدری بهسرعت تلاشهایشان بیفزایند و اقدامات عملی بیشتری درباره آزادسازی اموال و حسابهای بانکی ایران انجام دهند، موانع از سر راه برداشته میشوند و جریانی هم که به دنبال مانعتراشی است تا دولت نتواند کارنامه مثبتی از خود برجای بگذارد، موفق نخواهد شد.»