کد خبر : 103652 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۲/۳ - 00:03
گزارش خبری - تحلیلی ستاره صبح در کنفرانس امنیتی مونیخ چه گذشت؟ اشاره: (مصطفا صباغ، روزنامه‌نگار) -- «کنفرانس امنیتی مونیخ» همایشی است که هرسال توسط بخش خصوصی درزمینه سیاست‌های امنیت جهانی باحضور سیاست‌مداران متخصص در امور امنیتی (معمولاً وزیران امور خارجه و دفاع)، نظامیان متخصص در حوزه بین‌المللی و... در شهر مونیخ آلمان برگزار می‌شود. این کنفرانس که از سال 1962 میلادی آغاز به کارکرده، در طول این سال‌ها به یکی از مجامع بین‌المللی مهم در عرصه امنیت جهانی تبدیل‌شده و به دلیل تشابه و بازتاب‌های خبری آن با مجمع جهانی اقتصاد، به اجلاس «داووس» امنیتی نیز شهرت دارد. کنفرانس مونیخ امسال در شرایطی از روز جمعه (1 اسفند، 19 مارس) آغاز شد که تحولات پیرامون توافق هسته‌ای ایران شتاب گرفته و بسیاری در داخل و خارج منتظرند تا گره برجام گشوده شود. جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا که در سخنرانی خود در این کنفرانس تلاش کرد چهره متفاوتی از آمریکا را به جهانیان نشان دهد، خواستار استفاده از دیپلماسی و شرکت در مذاکره با ایران بر سر توافق هسته‌ای شد. بایدن که پیرامون بسیاری مسائل، ازجمله مقابله با ویروس کرونا، تغییرات اقلیمی، چالش‌های امنیتی و دو دهه جنگ در افغانستان سخن می‌گفت، سیاست اقتصادی و تجاری چین را «ناعادلانه» و سیاست‌های روسیه را «بدخواهانه» خواند و گفت که هدف سیاست‌های این دو کشور، تضعیف دموکراسی و بر هم زدن امنیت آمریکا و اروپا است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز که به‌صورت مجازی در این کنفرانس سخنرانی می‌کرد، با اشاره به گام‌های آمریکا در قبال ایران گفت: «توصیه من این است که ایران و آمریکا از جدل بر سر این‌که کدام کشور باید اول به تعهدات هسته‌ای بازگردد، پرهیز کنند». همچنین دیگر رهبران اروپایی، دبیرکل ناتو و مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا نیز در سخنرانی‌های خود بر اتحاد اروپا و آمریکا علیه چین و روسیه تأکید کردند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد به برخی چالش‌های جهانی نظیر بحران کووید19، فاجعه اقلیمی و گرمایش زمین، نابرابری‌ها و تبعیض‌های اجتماعی، فساد و بی‌اعتمادی، حقوق زنان و اقلیت‌ها، توسعه پایدار و... اشاره کرد و گفت این چالش‌ها هرروز بزرگ‌تر و پیچیده‌تر می‌شوند.

ستاره صبح-

جو بایدن، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا در سخنرانی مجازی به مناسبت آغاز کنفرانس امنیتی مونیخ گفت دوره‌ای جدید در روابط کشورش و اروپا آغازشده و این کشور به تقویت این روابط با اروپا پایبند است. بایدن هم‌زمان چین و روسیه را به سوء‌استفاده اقتصادی و تهدید کشورهای دیگر متهم کرد و گفت واشنگتن با همکاری اروپا برای مقابله با این چالش‌ها سیاستی واحد اتخاذ خواهد کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین گفت کشورش آماده است با گروه پنج به‌علاوه یک برای احیای توافق هسته‌ای با ایران وارد مذاکره شود. بایدن وعده داد رویکرد مقطعی با نگاه ملی‌گرایانه و متضاد با جهانی‌سازی دولت دونالد ترامپ را کنار گذاشته و آمریکا را با نگاهی بلندمدت و در جایگاهی که مدعی آن است، یعنی «رهبری جهان آزاد» به صحنه دیپلماتیک بازخواهد گرداند. بایدن در این سخنرانی مجازی همچنین به حضور این کشور در افغانستان اشاره کرد و گفت از مذاکرات دیپلماتیک «صلح افغانستان» قویاً حمایت خواهد کرد.
همراهی دوباره با اروپا
جو بایدن که حدود یک ماه پیش به‌عنوان چهل و ششمین رئیس‌جمهوری ایالات متحد سوگند یادکرد در «سفر مجازی» خود به اروپا، روز جمعه ۱۹ فوریه، گفت: «می‌دانم که در چند سال گذشته ثابت‌قدمی روابط ما با آن‌سوی اقیانوس اطلس (اروپا) دچار چالش جدی شده بود اما آمریکا اکنون مصمم است که دوباره با اروپا همراه شود». او از متحدان اروپایی آمریکا خواست که در کنار واشنگتن برابر چالش‌هایی که به گفته او چین و روسیه در برابر غرب ایجاد کرده‌اند، متحد شوند. بایدن مسکو را متهم کرد که به دنبال تضعیف اتحاد اروپا با ایالات‌متحده است و همچنین چین را به رویکرد سوءاستفاده‌گرایانه در اقتصاد جهانی متهم کرد.

آمادگی مذاکره با ایران
رئیس‌جمهوری جدید آمریکا که در دوران کارزارهای انتخاباتی خود بارها از عزم خود برای بازگرداندن کشورش به توافق هسته‌ای با ایران سخن گفته بود، روز جمعه هم یک‌بار دیگر تأکید کرد که واشنگتن به همراه متحدان اروپایی خود آماده به‌کارگیری دوباره دیپلماسی در ارتباط با برنامه هسته‎ای ایران است. این سخنان هم‌زمان با اقدام سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد بود که روز جمعه به شورای امنیت اطلاع داده کاخ‌سفید از اقدام دولت پیشین آمریکا برای بازگرداندن تحریم‎‎‎‎های سازمان ملل علیه ایران و ادعای به‌کارگیری مکانیسم ماشه، صرف‌نظر کرده است. هم‌زمان دولت آمریکا محدودیت‌های تردد دیپلمات‌های ایرانی در مقر سازمان ملل در نیویورک را کاهش داد؛ محدودیت‌هایی که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ تشدید شده بود. گفتنی است سخنرانی بایدن در اجلاس امنیتی امسال مونیخ آلمان در حالی صورت گرفت که او دو سال پیش به‌عنوان یک شهروند و معاون سابق ریاست جمهوری آمریکا به مونیخ رفته بود و در تضاد با دولت وقت تحت ریاست دونالد ترامپ، وعده داده بود که آمریکا به صحنه جهانی دیپلماسی «بازخواهد گشت». او روز جمعه، ۱۹ فوریه، با اشاره به آن سخنان گفت که «به قول خود عمل کرده» و اکنون «آمریکا بازگشته است» و بنا دارد نقشی که از آن درصحنه جهانی انتظار می‌رود را ایفا کند.