ستاره صبح-
تنش در مناسبات روسیه و اتحادیه اروپا افزایشیافته است. وزیر امور خارجه روسیه اتحادیه اروپا را تهدید به قطع رابطه کرد. اظهاراتی که پسازآن توسط سخنگوی کرملین تا حدودی تعدیل شد. موضوع بر سر ناوالنی، منتقد دولت روسیه است. اظهارات تند سرگئی لاوروف خطاب به کشورهای عضو اتحادیه اروپا واکنش آلمان را در پی داشت. وزیر امور خارجه روسیه خطاب به کشورهای عضو اتحادیه اروپا گفته بود: «کسی که خواستار صلح است، باید خود را برای جنگ آماده کند». لاوروف در سخنان خود تأکید کرده بود که هرگاه اتحادیه اروپا در رابطه با محکومیت آلکسی ناوالنی، منتقد دولت پوتین، تحریمهای جدیدی علیه روسیه وضع کند، قطع مناسبات با اتحادیه اروپا میتواند یکی از گزینههای متقابل دولت روسیه باشد. به گزارش دویچهوله، آلمان و فرانسه اخیراً در ارتباط با محکومیت ناوالنی در روسیه و همچنین برخورد خشن نیروهای انتظامی با معترضان هوادار ناوالنی از احتمال تشدید تحریمها علیه روسیه سخن گفته بودند.
واکنش کرملین وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه ۱۲ فوریه در مصاحبهای با یکی از رسانههای روسیه از امکان قطع مناسبات با اتحادیه اروپا سخن گفته بود. لاوروف در آن مصاحبه گفته بود: «ما خواستار آن نیستیم که رابطه خود را با جهان قطع کنیم، اما هرگاه ناگزیر به آن شویم، برای آن شرایط نیز آمادگی داریم. اگر کسی به دنبال صلح باشد، باید خود را برای جنگ هم آماده کند». ساعاتی پس از انتشار بخشهایی از اظهارات لاوروف توسط رسانهها، دمیتری پشکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که برخی از رسانهها تنها به شکل بریده و ناکامل اظهارات وزیر امور خارجه را بازتاب دادهاند. پشکوف در همین رابطه از رسانهها انتقاد کرده و گفته «خطای بزرگی» است که رسانههای بخشهایی از اظهارات لاوروف را مستقل از کل متن، منتشر کردهاند. سخنگوی کرملین گفته که روسیه خواستار چنین چیزی نیست. «ما مایلیم مناسبات خود را با اتحادیه اروپا گسترش دهیم؛ اما اگر اتحادیه اروپا مسیر تحریمها را در پیش بگیرد، آنگاه ما نیز برای روبهرو شدن با آن شرایط آمادگی داریم». واکنش آلمان اظهارات سرگئی لاوروف با انتقاد آلمان روبهرو شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان ضمن ابراز تعجب از این اظهارات گفته است که طرح چنین موضوعی از سوی وزیر امور خارجه روسیه برای دولت آلمان غیرقابل درک است. اشتفان زیبرت، سخنگوی دولت آلمان نیز روز جمعه ۱۲ فوریه بر صحت اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور و همچنین بر اظهارات هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان تأکید نهاده است. هایکو ماس اخیراً گفته بود که گرچه وضع تحریمهای جدید علیه روسیه از سوی اتحادیه اروپا منتفی نیست، اما این اتحادیه خواستار ادامه دیالوگ با روسیه است.
افزایش تنش با اروپا پس از بازداشت آلکسی ناوالنی در ماه ژانویه، مناسبات بین روسیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا رو به تیرگی نهاده است. ناوالنی پس از درمان مسمومیت خود در آلمان، بهمحض ورود به خاک روسیه بازداشتشده بود. بر اساس خبری که از سوی خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۱۱ فوریه منتشرشده بود، اتحادیه اروپا در حال حاضر سرگرم بررسی اقدامات تنبیهی علیه روسیه است. از احتمال مسدود شدن حسابهای بانکی شماری از نزدیکان ولادیمیر پوتین و همچنین ممنوعیت سفر آنها به کشورهای اروپایی سخن میرود. اخبار منتشرشده دراینباره حکایت از آن دارند که آلمان و فرانسه بر آناند تحریمهایی را علیه روسیه پیشبینی کنند. احتمال میرود که اتحادیه اروپا در ماه جاری چنین تحریمهایی را اعلام کند. جوزپ بورل، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا که پیشتر برای میانجیگری بین روسیه و اتحادیه اروپا به مسکو سفرکرده بود روسیه را متهم به سنگاندازی در تلاشهای دیپلماتیک خود برای تنشزدایی کرده است. روسیه هفته گذشته شماری از دیپلماتهای اروپایی را به اتهام شرکت در تظاهرات ضد دولتی از این کشور خود اخراج کرده بود. در واکنش به این اقدام دولت روسیه، کشورهای آلمان، لهستان و سوئد نیز چند دیپلمات روسیه را از کشورهای خود اخراج کردند. در همین حال اعلامشده بود که روز جمعه ۱۲ فوریه، دادگاهی در ارتباط با یک پرونده دیگر آلکسی ناوالنی برگزار میشود. اتهام ناوالنی در این پرونده، توهین به یک کهنه سرباز ۹۴ ساله روسی بود. گفته شد که ناوالنی این کهنه سرباز را به علت دفاع از تغییر قانون اساسی روسیه «خائن» خوانده است. اپوزیسیون روسیه پوتین را متهم به آن کرده که با تغییر قانونی اساسی تصمیم به تمرکز بیشتر قدرت سیاسی در دست خود دارد. در صورت محکومیت ناوالنی در این دادگاه، مجازات او پرداخت جریمه یا پذیرش کار اجباری است.