ستاره صبح-
در پی انتشار خبر دستگیری آنگسان سوچی، رهبر حزب حاکم اتحادیه ملی دموکراسی و دیگر رهبران این حزب در بامداد دوشنبه، ارتش میانمار در اطلاعیهای وضعیت اضطراری اعلام کرد و اداره کشور را در دست گرفت. سازمان ملل و اغلب کشورهای جهان ازجمله آمریکا و چین شریک اصلی تجاری میانمار این اقدام را محکوم کردهاند. بر اساس این بیانیه، ارتش کنترل کشور را به مدت یک سال در دست میگیرد. بنابر اعلام ارتش میانمار، قدرت به مین آنگ هلینگ، فرمانده کل ارتش منتقلشده است. حزب اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری خانم سوچی در آبان ماه توانسته بود با کسب ۸۳ درصد از آرا در انتخابات پارلمانی به پیروزی برسد. ارتش با مخدوش دانستن انتخابات، برگزارکنندگان آن را به تقلب متهم کرده بود و خواستار تعویق گشایش دوره جدید مجلس بود که قرار بود دوشنبه آغاز به کار کند. میانمار تا سال ۲۰۱۱ و آغاز اصلاحات به دست نظامیان اداره میشد.
واکنشها چه بود؟ بسیاری از دولتها در سراسر جهان کودتا در میانمار را محکوم کردند. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نیز بازداشت آنگسان سوچی و دیگر رهبران غیرنظامی را در میانمار بهشدت محکوم کرد. او از ارتش خواست كه به خواست مردم احترام بگذارند. همزمان آمریکا، ژاپن، هند و اتحادیه اروپا از مقامات این کشور خواستهاند که به دموکراسی احترام بگذارند. آمریکا اعلام كرد كه با هرگونه تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات اخیر مخالف است و هشدار داد اگر تلاشها برای مانعتراشی دموكراسی متوقف نشود، علیه مسئولان اقدام خواهد كرد. چین که شریک اصلی میانمار است گفت که همه طرفها باید به قانون اساسی احترام بگذارند و ثبات را حفظ کنند. بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا خواستار آزادی رهبران غیرنظامی شد. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اعلام کرد که دو کشور سفارتی در کشورهای یکدیگر ندارند و تمام مجاری اطلاعات و ارتباطی ما مسدود است. امیدواریم این اتفاقات منجر به بدتر شدن وضعیت حقوق اقلیتها در این کشور نشود.
چه رخ داد؟ پیش از اعلام انتقال قدرت بهوسیله ارتش، واحدهایی از ارتش میانمار آنگسان سوچی، رهبر اتحادیه ملی دموکراسی و دیگر مقامهای ارشد این حزب ازجمله وین مینت، رئیسجمهوری و چند وزیر ایالتی را بازداشت کرده بودند. آنگسان سوچی با عنوان رسمی مشاور دولتی، بهطور بالقوه در مقام نخستوزیری میانمار قرار دارد و رهبر بالقوه این کشور است. به گفته خبرنگاران، سربازان در حال گشت زنی در شهرها هستند. تلفن و اینترنت نیز در پایتخت میانمار دچار اختلال شده است. میو نیونت، سخنگوی اتحادیه ملی دموکراسی از مردم خواسته است از واکنش شتابزده خودداری و بر اساس قانون عمل کنند.
اختلاف برسر انتخابات اتحادیه ملی دموکراسی در میانمار به رهبری آنگسان سوچی در انتخابات هشتم نوامبر، هجدهم آبان، توانست با کسب ۸۳ درصد از آرا به پیروزی چشمگیری دست پیدا کند. این دومین انتخابات آزاد میانمار پس از پایان حکومتنظامیان در سال ۲۰۱۱ بود. بااینحال، ارتش میانمار بارد نتیجه انتخابات به دیوان عالی این کشور درباره وقوع تقلب گسترده شکایت کرد. کمیسیون انتخابات میانمار این اتهام را رد کرده است. قرار بود نخستین جلسه پارلمان جدید دوشنبه برگزار شود ولی ارتش خواهان تعویق آن شده بود. پس از پایان حکومتنظامی در میانمار، قانون اساسی این کشور ۲۵ درصد کرسی پارلمان را در اختیار نظامیان قرار داده و ارتش این کشور عهدهدار سه سمت وزارت در کابینه است.
سوچی کیست؟ آنگسان سوچی که ۷۵ سال سن دارد، دختر ژنرال آنگسان، قهرمان استقلال میانمار است که در سال ۱۹۴۸ هدف سوءقصد قرار گرفت و کشته شد. خانم سوچی در آن زمان تنها ۲ سال سن داشت. خانم سوچی به خاطر مخالفت با حکومتنظامیان در این کشور در فاصله سالهای ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۰ درمجموع به مدت ۱۵ سال در زندان و حصر خانگی بود. او در سال ۱۹۹۱ جایزه صلح نوبل را دریافت کرد. اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری خانم سوچی در سال ۲۰۱۵ در انتخابات پارلمانی میانمار پیروز شد. طبق قانون اساسی میانمار، آنگسان سوچی به خاطر داشتن فرزندانی که شهروند کشور دیگری هستند، از ریاست جمهوری منع شده است ولی او بهطور بالقوه رهبر این کشور در نظر گرفته میشود. در سالهای اخیر، رویکرد آنگسان سوچی به سرکوب اقلیت مسلمان روهینگیا، انتقادهای بینالمللی را علیه او به همراه داشته است. بااینحال، او از محبوبیت بالایی نزد اکثریت بودایی میانمار برخوردار است.