کد خبر : 103514 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۱/۱۲ - 23:59
وزیر نفت به مناسبت دهه فجر کارنامه صنعت نفت را تشریح کرد درخشش صنعت نفت در میانه تحـریم و کـرونا اشاره: بیژن نامدار زنگنه به مناسبت دهه فجر در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر حاضر شد و دستاوردهای صنعت نفت را تشریح کرد. او می‌گوید: انتظار دارم تا نگاه‌ها تغییر کند و تولید روزانه نفت به 6 میلیون بشکه در روز برسد. به عقیده وی باید ثروت انباشته‌شده و تجدید ناپذیر زیرزمین را تبدیل به ثروت تجدید پذیر بر روی زمین در جهت توسعه کشور استفاده کرد. بیژن زنگنه همچنین روز گذشته در جلسه شورای اقتصاد مقاومتی که با حضور معاون اول رئیس‌جمهور در استانداری خوزستان برگزار شد از دولت خواست تا لایحه‌ای تصویب کند تا درصدی از پول نفت به استان‌های نفت‌خیز پرداخت شود. دستاوردهای خیره‌کننده در صنعت نفت در شرایطی تحقق پیداکرده که کشور از یک‌سو زیر ضرب تحریم‌ها قرار دارد و از سوی دیگر سایه کرونا بر زندگی و اقتصاد کشور سایه انداخته است. با این وجود صنعت نفت در طول بیشتر از 7 سال گذشته روند صعودی داشته و به گفته رئیس سازمان محیط‌زیست درحالی‌که در سال‌های گذشته بنزین و گازوییل تولیدشده به دلیل استاندارد نبودن آلوده بود، امروز بنزین یورو 4 و 5 تولید می‌شود و آلودگی هوا به استاندارد نبودن خودروها ارتباط دارد نه سوخت آنها. در ادامه گزیده‌ای از سخنان وزیر نفت را می‌خوانید.

ستاره صبح-

صنعت نفت پس‌از انقلاب
به گزارش شانه، بیژن زنگنه شامگاه شنبه ۱۱ بهمن‌ماه در آستانه دهه فجر ۹۹ در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر حاضر شد و در تبیین دستاوردهای صنعت نفت کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: پیش از انقلاب بدنه کاری صنعت نفت در بخش بهره‌برداری (بالادست) به خوبی آموزش‌دیده بودند، اما در بهترین حالت در جایگاه اپراتور نقش‌آفرینی می‌کردند و همه طراحی‌های مهندسی و مدیریت نفت از لندن انجام می‌شد، هسته مدیریت و طراحی امور در لندن بود. وی بابیان اینکه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تلاش شده بود تولید نفت ایران افزایش یابد، ادامه داد: تولید نفت کشور پس از پیروزی انقلاب روزانه حدود ۴ میلیون بشکه کاهش یافت و از ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه به یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در فروردین‌ماه سال ۵۸ رسید؛ این کاهش را قبول ندارم، البته پس‌ازآن جنگ آغاز شد و بسیاری از تأسیسات نفتی آسیب دید. زنگنه درباره افزایش ذخایر گاز کشور نیز تصریح کرد: ذخایر گاز قابل استحصال کشور از حدود ۹ تریلیون مترمکعب (پیش از انقلاب) به بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب رسیده است. صنعت گاز پس از پیروزی انقلاب به ویژه با توسعه پارس جنوبی جهش کرد. تولید محصولات پتروشیمی کشور اندک بود و به ۲ میلیون تن هم نمی‌رسید، درحالی‌که با اقدام‌های انجام‌شده قرار است ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا پایان سال آینده به ۱۰۰ میلیون تن برسد. زنگنه بابیان اینکه در سال ۷۶ حتی توان یک متر لوله‌گذاری دریایی نداشتیم، گفت: اکنون می‌توانیم روزانه یک کیلومتر در خلیج‌فارس لوله‌گذاری انجام دهیم و شرکت‌های ایرانی برای کار در دریا رقابت می‌کنند. صنعت نفت امروز نه‌تنها با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی که حتی با ۱۵ سال پیش هم قابل‌مقایسه نیست.

جهش پتروشیمی در تحریم
وزیر نفت درباره پیشرفت‌های صنعت نفت در بخش پتروشیمی نیز عنوان کرد: جهش پتروشیمی از سال‌های ۷۶ و ۷۷ با اتکا به فرآورده‌های میدان گازی پارس جنوبی آغاز شد و جهش دیگر از بندر امام بود. به گفته زنگنه، جهش دوم صنعت پتروشیمی در حال تکمیل است و جهش سوم نیز تا سال ۱۴۰۴ تکمیل می‌شود و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی به ۱۳۰ میلیون تن می‌رسد. ما امروز از نظر توانمندی صنعت پتروشیمی در منطقه یک قدرت هستیم. صنعت پتروشیمی در دوران تحریم از نظر ارزآوری بسیار به کشور کمک کرد.

بهره‌مندی ۹۵ درصدی ایران 
از گاز طبیعی
وزیر نفت با اشاره به بهره‌مندی ۹۵ درصد مردم کشور از گاز طبیعی، گفت: هم‌اکنون حدود ۹۹ درصد شهرها و ۸۶ درصد روستاها از گاز طبیعی بهره‌مند هستند، پروژه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان هم در حال اجراست. وزیر نفت در واکنش به اینکه طلب ایران بابت فروش نفت از چه کشورهایی است، اظهار کرد: در این دوره ما طلبی نداریم و طلب‌ها برای دوره پیش از تحریم‌هاست، زیرا آنها در دستگاه‌های رسمی بوده و باقی‌مانده و در عراق، کره جنوبی، امارات و ژاپن مسدود شده است.

تولید خودرو باکیفیت
وی با اشاره به افزایش مصرف انرژی در کشور تصریح کرد: از دلایل بالا بودن مصرف انرژی قیمت ارزان آن است، مسائلی هم هست که به مردم ارتباطی ندارد و به نظر من به سیاست‌گذاران دولت برمی‌گردد؛ اینکه خودرو با چه کیفیتی ساخته می‌شود چه ربطی به مردم دارد؟ مگر آنها چقدر قدرت انتخاب دارند تا با استاندارد جهانی همراه شوند؟

مشکل مصرف سوخت را در کارخانه‌های خودروسازی دنبال کنید نه در پالایشگاه‌ها
وزیر نفت با تأکید بر اینکه مشکل مصرف سوخت را در پالایشگاه‌ها دنبال نکنید و در کارخانه‌های خودروسازی بررسی کنید، گفت: البته آنها هم تلاش می‌کنند خودروهای باکیفیت بسازند، به ویژه خودرو سی‌ان‌جی‌سوز زیرا سوخت طبیعی ما در ایران سی‌ان‌جی است و ارزان تمام می‌شود؛ حتی اگر با قیمت صادراتی به مردم فروخته شود معادل نصف قیمت بنزین می‌شود؛ صادرات سی‌ان‌جی حدود ۱۸ سنت و بنزین ۴۰ سنت است.

۲.۵ فاز پارس جنوبی افزایش 
تولید داشتیم
وی تصریح کرد: رشد مصرف گاز خانگی امسال کشور ۱۲ درصد و در تهران ۱۵ درصد بوده است؛ کدام شرکت تأمین‌کننده انرژی می‌تواند پاسخگوی چنین رشدی در سال باشد؟ رشدی که به تولید ناخالص ملی هم منجر نمی‌شود. هرچند بخشی از آن طبیعی است، اما مقداری هم به دلیل شیوع ویروس کرونا بوده. تنها راه‌حل توجه به صرفه‌جویی انرژی است که باید باهمکاری و پذیرش مردم باشد و بیشتر در بخش خانگی و تجاری و عمومی لازم است زیرا ما زورمان به اداره‌های پرمصرف دولتی می‌رسد و گازشان را قطع می‌کنیم، اما نمی‌توان گاز خانگی را قطع کرد. وزیر نفت یادآور شد: تولید گاز امسال نسبت به پارسال به‌اندازه ۲.۵ فاز پارس جنوبی برابر با روزانه ۶۵ میلیون مترمکعب افزوده‌شده، اما گویا هیچ افزایشی رخ نداده است. وی اظهار کرد: در پارس جنوبی که شاخص‌ترین میدان است اکنون بیشتر از قطر گاز برداشت می‌کنیم و در میدان‌های غرب کارون هم بیشتر از همسایه برداشت می‌شود. میدان آذر در ایلام هم فعال‌شده است و قول هم دادم در پایان این دولت میدانی نباشد که قرارداد آن امضا نشده باشد. عمده آن میدان فرزاد است که باید فعال شود.
زنگنه در پاسخ به این پرسش که به پایان دولت و وزارت شما نزدیک می‌شویم، فکر می‌کنید که چه کار مهمی زمین مانده است که دلتان می‌خواهد انجام دهید و نشده است، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین موضوع‌های موجود در ذهنم این بود که تولید نفت ایران به نزدیک ۶ میلیون بشکه در روز برسد. برخی فکر می‌کنند این یعنی خاموش؛ نه. خاموش بحثی دیگر است و وابستگی بودجه به نفت مسئله‌ای دیگر است. ما باید نفت تولید کنیم و نفت بفروشیم و اینکه پول آن را چطور مصرف کنیم یک بحث دیگر است.

افزایش تولید نفت به معنای 
خاموش نیست
وی با اشاره به اینکه بیش از ۲۰ سال است که این سازوکار گذاشته‌شده که همه پول نفت نباید به بودجه برود و نسبت به آن حساسیت ویژه نشان داده‌شده است، تصریح کرد: بخشی از پول نفت باید به صندوق توسعه ملی برود. این یعنی، یک ثروت زیرزمینی تجدید ناپذیر تبدیل به یک سرمایه رو زمینی تجدید پذیر می‌شود. زنگنه با اشاره به اینکه پول نفت باید وارد اقتصاد شود، گفت: یکی از راه‌های تسریع تحقق اقتصاد غیرنفتی، افزایش تولید نفت است، افزون بر اینکه صنعت نفت، ده‌ها هزار و صدها هزار اشتغال در پایین‌دست خود ایجاد می‌کند و سبب تکمیل زنجیره ارزش با توسعه در پایین‌دست هم می‌شود.

افزایش ۴ برابری صادرات فرآورده
وی با تأکید بر اینکه وضع کنونی صنایع پتروشیمی و گاز مطلوب است و میدان‌های مشترک تا حدودی همه به سامان رسیده‌اند، گفت: صادرات فرآورده‌ها نسبت به سال ۹۱ چهار برابر شده که کار بسیار بزرگی است. رکوردهای بزرگی در صادرات فرآورده ثبت کرده‌ایم که مصلحت نیست آنها را بگویم تا دیگران حساس شوند، اما توانستیم از رکوردهای تاریخی خود عبور کنیم.

اندیشه‌ها باید تغییر کند
زنگنه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه امید دارید که تولید روزانه این ۶ میلیون بشکه نفتی که اشاره کردید، محقق شود؟ افزود: امید دارم اما اندیشه‌ها هم باید تغییر کند. فردی به بنده گفت شما این همه وقت بودید زورتان نرسیده کاری کنی؟ گفتم: اندیشه را با زور نمی‌توان تغییر داد. اندیشه را باید با حرف و صحبت و اقناع تغییر داد.
وزیر نفت بابیان اینکه در استان‌های نفت‌خیز و گاز خیز درصدی از درآمد نفت به این استان‌ها تعلق می‌گیرد، اما قانون به‌گونه‌ای تصویب شد که هیچ‌چیزی گیر این استان‌ها نیامد، گفت: دولت باید لایحه یا طرحی در خصوص اینکه درصدی از پول نفت برای اجرای طرح‌های ویژه در استان‌های نفت‌خیز اختصاص یابد، ارائه دهد.
بیژن زنگنه در جلسه شورای اقتصاد مقاومتی که روز ۱۲ بهمن‌ماه با حضور معاون اول رئیس‌جمهور در استانداری خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: در خوزستان سرمایه‌گذاری‌های بزرگی شده اما طبق انتظارات، در تحول خوزستان تأثیرگذار نبوده است. بسیار کمتر از این میزان در اصفهان سرمایه‌گذاری شده اما مؤثرتر بوده است.
به گزارش ایسنا، وزیر نفت افزود: همه فکر می‌کنند همه پول کشور به اصفهان رفته است درحالی‌که در خوزستان بیشتر هزینه شده است. دوستان می‌گویند این سرمایه‌گذاری‌ها با اهداف برون استانی انجام‌شده است اما این‌گونه نیست. به‌طور مثال سرمایه‌گذاری صنعت فولاد درخوزستان و اصفهان یکسان است اما پیوند فولاد با مجموعه اجتماعی در اصفهان قوی‌تر بوده است.  وزیر نفت گفت: خوزستان سومین ماشین‌سازی کشور است و بیش‌ترین تجهیزات سنگین در این زمینه در خوزستان تولید می‌شود. مدیریت استان خوزستان باید به‌گونه‌ای تلاش کند که طعم این موارد ذائقه مردم را شیرین کند و اقتصاد این منطقه تأثیر جدی در بهبود زندگی و سطح رفاه عمومی مردم داشته باشد. زنگنه بیان کرد: در طول تاریخ توسعه استان خوزستان بر پایه توسعه نفت بوده است. بعد از انقلاب اسلامی به دلایلی، نفت در حد نگه‌داشتن کارکرده است تا در حد توسعه‌های بزرگ. تنها اخیراً به غرب کارون پرداخته‌شده است. وی افزود: باید به توسعه نفت کمک شود و همچنین منجر به توسعه استان شود. خوزستان عقب‌ماندگی‌هایی دارد که به صورت ساده قابل‌حل نیستند و باید دولت در این زمینه همت بزرگی داشته باشد. وی تصریح کرد: در حال حاضر در استان خوزستان مشکل وجود دارد. در دشت مشکل آب و فاضلاب وجود دارد؛ کی می‌خواهیم این مسائل را حل کنیم؟ باید مشکلات آب و فاضلاب خوزستان حل شود زیرا این وضعیت برای ما بد است. مشکل آب روستاها نیز باید حل شود و این مشکلات به صورت نقطه‌ای و لوکال قابل‌حل نیستند. وزیر نفت بیان کرد: دستاورد سفر آقای جهانگیری برای خوزستان باید این باشد که در دولت لایحه‌ای تصویب شود که درصدی از پول نفت بدون آن دخالت‌ها به استان‌های نفت‌خیز پرداخت شود و با بودجه‌های دیگر قاطی نشود. وی بیان کرد: همه چیز در خوزستان برای جهش به سمت زندگی مردم فراهم است و مدیران استانی باید باهم زیاد دعوا نکنند. زنگنه تصریح کرد: قوم بازی و قبیله بازی در استان خوزستان بسیار شدید است و هر قبیله و قومی که می‌آید از خودش می‌گیرد و بقیه را در دفتر و دستک راه نمی‌دهد. این قوم بازی بسیار چیز بدی است و به استان خوزستان و همه جای کشور ضربه وارد می‌کند.