کد خبر : 103291 تاریخ : ۱۳۹۹/۱۰/۹ - 00:07
ستاره صبح در گفت‌وگو با یک صاحب‌نظر بررسی کرد: تنش در منطقه اشاره: 22 روز تا پایان دولت دونالد ترامپ در آمریکا باقی مانده است. 22 روزی که ممکن است آبستن تحولات و اتفاقاتی در منطقه خاورمیانه باشد. ورود تجهیزات پیشرفته نظامی آمریکا و زیردریایی اسرائیل به منطقه و خلیج‌فارس و ادعای ترامپ علیه ایران مبنی بر دست داشتن نیروهای مورد حمایت ایران به سفارت این کشور در بغداد نشان می‌دهد که هرگونه اقدام، گفتار و نوشتار نسنجیده در 22 روز آینده ممکن است جرقه یک رخداد ناگوار در منطقه و حتی فراتر از منطقه ایجاد کند که انتهایش نامعلوم است. روز 13 دی مصادف با ترور سردار سلیمانی توسط ایالات‌متحده روزنامه کیهان روز گذشته در تیتر اول خود نوشت: «48 تروریست در لیست انتقام خون حاج قاسم». این روزنامه پیش از این هم نوشته بود که باید به اسرائیل و بندر حیفا حمله کرد. بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند که اسرائیل تلاش می‌کند تا پنتاگون را در روزهای باقی مانده از ریاست جمهوری دونالد ترامپ وارد درگیری با ایران کند. به نظر می‌رسد که وزارت خارجه شرایط پیچیده و خطرناک را دریافته به گونه‌ای که سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه هشدار داد و گفت: « امیدواریم عقلای واشنگتن اوضاع را کنترل و تنش‌زدایی کنند». در این راستا ستاره صبح گفت‌وگویی با دکتر علی بیگدلی، تحلیلگر روابط بین‌الملل انجام داده‌ است که در ادامه می‌خوانید:

ستاره صبح-

سعید خطیب‌زاده در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار فایننشال تایمز مبنی بر اینکه آیا ایران پیش‌بینی می‌کند که ترامپ در روزهای پایانی حضورش در کاخ سفید اقدام به عملیات نظامی علیه ایران کند، گفت: «پیش‌بینی کار یک سیاست‌مدار، یک دیپلمات و حتی یک محقق نیست، اما ما به عنوان یک دولت برای هر سناریویی آمادگی داریم. به همه سناریوها فکر می‌کنیم و برای هر سناریویی پاسخی داریم». وی گفت: «ما به مقامات آمریکایی توصیه می‌کنیم که در روزهای پایانی حضور خود در کاخ سفید دست از تنش‌آفرینی بردارند و هر قدم خطایی که بردارند باعث می‌شود که میراث بدتری را در منطقه به‌جا بگذارند».

سفر هیئت عراقی به تهران
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر سفر یکی از مقامات ارشد دولت عراق به تهران به دستور نخست‌وزیر این کشور و برخی تحلیل‌هایی که در این زمینه منتشر شده با رد این تحلیل‌ها گفت: «مشاور نخست‌وزیر عراق به تهران سفر کرده است. این سفر به دعوت ایران صورت گرفته و در جریان این سفر مقامات دو کشور ایران و عراق در مورد موضوعات مختلف در حوزه روابط دو کشور و مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو و رایزنی می‌کند و آخرین تحولات را مورد بررسی قرار می‌دهند». وی در عین حال تأکید کرد: «انجام اینگونه رفت‌وآمدها و سفرها بین ایران و عراق امری کاملاً عادی و مرسوم است».

حمله به اماکن دیپلماتیک
 محکوم است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با حمله راکتی صورت گرفته به نزدیکی سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد و اظهارات وزیر خارجه و رئیس‌جمهور آمریکا علیه ایران در ارتباط با این حملات گفت: «همانطور که پیش از این نیز اعلام کرده بودیم از نظر ما حمله به اماکن دیپلماتیک و مسکونی امر مردودی است. متأسفانه در گذشته اماکن دیپلماتیک ایران در عراق مورد حمله قرار گرفته است. این حملات مردود است». وی ادامه داد: «اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا و وزیر خارجه این کشور نیز در ارتباط با ایران محکوم و مردود است و همانطور که پیش از این گفتیم نوع و محتوای این بیانیه‌ها و توئیت‌ها و همچنین زمان آن مشکوک و شیطنت‌آمیز است». سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه پیام ما روشن است و ما این پیام را از طرق مختلف منتقل کرده‌ایم تصریح کرد: «ما به دنبال تنش نیستیم ولی از منافع و امنیت ملی ایران دفاع می‌کنیم و این خط قرمز ماست. پیام‌ها از طرق مختلف منتقل شده است که مسئولیت عواقب هرگونه شیطنت و اقدام تحریک‌آمیزی در منطقه بر عهده آمریکا و کسانی است که این توطئه‌ها را انجام می‌دهند».

پاسخ به ادعای مقتدی صدر
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره صحبت‌های اخیر مقتدا صدر مبنی بر اینکه ایران و عراق آمریکا را محل منازعه خود نکنند اظهار کرد: «ایران همواره سیاست حسن همجواری را در پیش گرفته است و در هیچ مقطعی حاضر نشده که اختلافاتش را در منطقه دیگری حل کند و به منطقه دیگری بکشاند، اما متأسفانه برعکس آن صادق نیست و آمریکا با اقدامات سرکشانه و شیطنت‌آمیز خود کشورهای مجاور ما را به پایگاه‌های ناامنی علیه ایران تبدیل کرده است. ما به کشورهای همسایه خود در این زمینه اعلام کرده‌ایم که به مسئولیت حاکمیتی خود در برابر این سرکشی‌ها و اقدامات شیطنت‌آمیز آمریکا عمل کند. ما در چارچوب یک دولت مسئول و در راستای قوانین بین‌الملل در دفاع از خود و منافع ملی‌مان هیچ تردیدی به خود راه نمی‌دهیم».

افشای جزئیات سفر سردار سلیمانی به عراق پیش از شهادت
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر سابق عراق به تازگی در یک مستند اعلام کرده که سردار سلیمانی در آخرین سفر خود به بغداد حامل جواب ایران به عربستان بوده و اکنون با گذشت یک سال آیا می‌توانید در مورد این پیام توضیح بیشتری بدهید، اظهار کرد: «آنچه را که شما به نقل از آقای عادل عبدالمهدی مطرح کردید نکته درستی است. دولت عراق میزبان آقای سلیمانی بودند و به دعوت رسمی این کشور به عراق سفر کرده بودند». خطیب زاده افزود: «پیامی از طرف عربستان دریافت شده بود که خیلی دیپلماتیک نبود و واجد برخی ابعادی بود که ما بعداً به صورت مکتوب از طریق شورای همکاری خلیج‌فارس پاسخ گفتیم. سردار سلیمانی در سفر به عراق حامل پیام‌هایی بودند، اما قبل از اینکه این پیام‌ها منتقل شود به شهادت رسیدند که البته ما بعداً مکتوب آن را منتقل کردیم».

عقلای آمریکا ترامپ را کنترل کنند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در مورد حرکت زیردریایی رژیم صهیونیستی به خلیج‌فارس با بیان اینکه نمی‌داند این گزارش چقدر درست است، افزود: «چیزی که همه می‌دانند این است که خلیج‌فارس برای ایران چه معنایی دارد، آن‌ها می‌دانند که ایران در حوزه امنیت ملی و دفاعی خود چه سیاستی دارد و می‌دانند که رعایت نکردن خطوط قرمز ایران چه ریسک بالایی را برای آن‌ها به همراه دارد». سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد برخی از تحرکات اخیر آمریکا در منطقه گفت: «صحبت در مورد اینکه آمریکایی‌ها چه جنایت‌هایی را مرتکب شدند که اینچنین می‌ترسند فضای دیگری را می‌طلبد، اما همانطور که پیش از این گفتم ما به صورت روشن گفته‌ایم و هشدار داده‌ایم که مسئولیت عواقب هرگونه توطئه‌چینی و اقدام شیطنت‌آمیزی بر عهده آمریکاست و برخی از این شیطنت‌ها و اخبار مرتبط با آن را شنیده‌ایم. به آمریکا و کشورهای همسایه خلیج‌فارس در این زمینه پیام داده‌ایم که رژیم فعلی آمریکا در روزهای پایانی خود دست به ماجراجویی جدیدی نزند. ما به دنبال تنش در منطقه نبوده و نیستیم، اما در دفاع از منافع کشور و منافع خود ذره‌ای تردید نداریم و امیدواریم که در این روزها عقلایی که در واشنگتن وجود دارند بتوانند وضعیت را کنترل کنند و تنش‌زدایی کنند از برخی از اخبار و مسائلی که ما بعضاً می‌شنویم».

بیگدلی: باید از اقدامات تحریک‌آمیز پرهیز کرد
دکتر علی بیگدلی، تحلیلگر روابط بین‌الملل و منطقه در گفت‌وگو با ستاره صبح در پاسخ به این سؤال که تا چه اندازه احتمال می‌دهید در روزهای پایانی ریاست جمهوری ترامپ در کاخ سفید، آمریکا دست به اقدام نظامی علیه ایران بزند، گفت: «تصور نمی‌کنم اتفاق ناگواری رخ دهد و احتمال درگیری نظامی میان ایران و آمریکا اندک است، مگر آنکه حادثه‌ای در این میان روی دهد و ایران دست به اقدامی بزند که واکنش آمریکایی‌ها را به دنبال داشته باشد». بیگدلی با اشاره به اینکه رفتار کشورمان در هفته‌های محتاطانه بوده، اظهار داشت: «مقامات ما به درستی روش خویشتن‌داری را در پیش گرفته‌اند. اخباری هم که روزهای گذشته مبنی بر پیام ایران به گروه‌های شبه‌نظامی عراق برای خودداری از جمله به نیروهای آمریکایی منتشر شد در همین راستا ارزیابی می‌شود؛ بنابراین به نظر نمی‌رسد که آمریکا مستقیماً و مستقلاً اقدامی علیه ایران صورت دهد». این تحلیلگر مسائل منطقه معتقد است لشگرکشی و ورود تجهیزات پیشرفته نظامی آمریکایی و اسرائیلی به منطقه باعث ایجاد فشار روانی بر ایران است، آن هم در شرایطی که خبرها حاکی از احتمال مذاکره میان ایران و دولت آینده آمریکاست. وی در ادامه افزود: «از سویی باتوجه به اظهارات رجب طیب اردوغان در جهت عادی‌سازی روابط ترکیه با اسرائیل و نزدیک شدن آنکارا به جهان عرب، وضعیت ایران در موقعیت حساسی قرار خواهد گرفت. به همین خاطر ایران باید حوادث منطقه را با دقت زیر نظر داشته باشد و دست به اقدامات تحریک‌آمیز نزند». بیگدلی با اشاره به اینکه مذاکره مجدد ایران با آمریکا بر سر برجام به مراتب پیچیده‌تر و سخت‌تر از دوران اوباما خواهد بود، بیان داشت: «هدف از این فشارها در درجه اول فشار برای خروج ایران از منطقه است. در درجه دوم نیز دولت ترامپ و اسرائیل قصد دارند تا با وارد کردن تجهیزات نظامی پیشرفته خود در منطقه و صرف هزینه‌های زیاد، امکان مذاکره مجدد ایران با آمریکا بر سر برجام را از میان ببرند». بیگدلی در پایان صحبت‌های خود به نکته دیگری هم اشاره می‌کند و می‌گوید: «موضوع مهمی که نباید در غبار تنش‌ها میان ایران و آمریکا از یاد برود، این است که کشورهایی مانند عراق و سوریه به احتمال زیاد در آینده به دنیای عرب باز خواهند گشت. حتی ممکن است عراق در آینده‌ای نزدیک به عنوان یکی از اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس وارد این شورا شود. موضوعی که پیشینه آن به زمان صدام حسین بازمی‌گردد؛ در صورت چنین اتفاقی ممکن است عراق از یک کشور دوست به یک کشور دشمن برای ایران تبدیل شود».