گروه بینالملل: حماس روز 7 اکتبر (15 مهر 1402) دیوار آهنین اسرائیل را شکافت و وارد سرزمینهای اشغالی شد، 1400 نفر را کشت و بیش از 200 نفر را هم به گروگان گرفت. این حمله بهانهای به دست نتانیاهو داد تا بیش از 40 هزار ساکنان باریکه غزه را از پای درآورد.
فرانسه: مطابق قانون عمل میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت که پس از صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی درباره بازداشت نخستوزیر رژیم اسرائیل و وزیر جنگ پیشین آن، مطابق قانون عمل خواهد کرد. خبرگزاری رویترز با انتشار این مطلب گزارش داد که سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه، با این حال، از پاسخ دادن به این سؤال که آیا فرانسه نتانیاهو را در صورت ورود به این کشور بازداشت خواهد، خودداری کرده و گفت که این «یک مسئله حقوقی پیچیده» است.
برلین: حکم دادگاه لاهه را بررسی میکنیم
یکی از قانونگذاران برجسته جناح چپ آلمان در رسانههای اجتماعی نوشت: «این حکم بازداشت علیه "بنیامین نتانیاهو" و "یوآو گالانت"، نخستوزیر و وزیر جنگ سابق اسرائیل سیلی به صورت دولت اولاف شولتس، صدراعظم و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان است.» این قانونگذار آلمانی همچنین به برلین تاکید کرد تا فوراً تحریمهای تسلیحاتی علیه رژیم اسرائیل وضع کند.
وی در ادامه نوشت: «چه چیز دیگری لازم است تا دولت فدرال به حمایت خود از جنایات جنگی دولت نتانیاهو در غزه پایان دهد؟ اکنون تحریم تسلیحاتی علیه اسرائیل باید صورت گیرد!»
«نیکول گولکه»، قانونگذار حزب چپ آلمان نیز به دولت تاکید کرد تا اقدامی فوری صورت دهد و گفت: «احکام بازداشت نتانیاهو و گالانت نشانههای مهمی است که نشان میدهد جنایات جنگی اسرائیل نیز عواقبی خواهد داشت. من انتظار دارم که دولت آلمان بالاخره از حمایت مهلک خود از جنایات جنگی دولت اسرائیل دست بردارد.» «ایزابل کادمارتوری»، قانونگذار حزب سوسیال دموکرات آلمان نیز خواستار توقف ارسال سلاح به رژیم اسرائیل شد و گفت: «دولت آلمان باید فوراً تحویل تسلیحات به جنایتکار جنگی یعنی نتانیاهو را که تحت یک حکم بازداشت بینالمللی تحت تعقیب است، متوقف کند.» در این میان، وزیر امور خارجه آلمان نیز اعلام کرد برلین در حال بررسی این است که چطور به تصمیم دیوان کیفری بینالملل برای دستگیری نخستوزیر اسرائیل پاسخ دهد. وی به شبکه خبری ARD گفت: «ما اکنون در حال بررسی دقیق این موضوع هستیم که اجرای آن در آلمان به چه معنا است. اینکه آیا مقامات آلمان برای دستگیری نتانیاهو یا یوآو گالانت اقدام خواهند کرد یا نه، در حال حاضر یک تئوری است.»
آلمان به قوانین بینالمللی مقید است
این دیپلمات آلمانی همچنین افزود: آلمان به عنوان کشوری که این دادگاه را به رسمیت میشناسد و به قوانین بینالمللی احترام میگذارد، «مقید» است.
مجارستان: حکم لاهه را رعایت نخواهیم کرد!
نخستوزیر مجارستان گفت که از «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم اسرائیل برای سفر به مجارستان دعوت خواهد کرد و گفت که تضمین میکند که حکم بازداشت دادگاه کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو «رعایت نخواهد شد.»
به نقل از خبرگزاری رویترز، «ویکتور اوربان» نخستوزیر مجارستان که کشورش ریاست دورهای شش ماهه اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، به رادیو دولتی این کشور در موضعی جانبدارانه گفت که حکم بازداشت دیوان بینالمللی کیفری علیه مقامهای رژیم اسرائیل «اشتباه» است. وی گفت که نخستوزیر اسرائیل میتواند در «امنیت کافی» مذاکرات را در مجارستان انجام دهد!
ایرلند: تصمیم لاهه مهم و چشمگیر است
«سیمون هریس» نخستوزیر ایرلند در بیانیهای اعلام کرد: «این تصمیم گامی بسیار مهم و چشمگیر است. «بنیامین نتانیاهو» و «یوآو گالانت»، نخستوزیر اسرائیل و وزیر جنگ سابق آن مرتکب جنایاتی شدند که قابل چشم پوشی نیست.»
به نقل از خبرگزاری رویترز، نخستوزیر ایرلند همچنین گفت: «ایرلند به نقش دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذارد. هرکسی که در موقعیتی است که به آن در انجام کارهای حیاتیاش کمک میکند، اکنون باید این کار را با فوریت انجام دهد.»
ایرلند و اسلوونی: حکم لاهه را اجرا میکنیم
«رابرت گلوب» نخستوزیر اسلوونی نیز با اشاره به رأی دیوان کیفری بینالملل گفت اسلوونی به احکام دستگیری سران رژیم اسرائیل که توسط این دادگاه صادر شده احترام میگذارد و «به طور کامل آن را رعایت میکند.»
چین: در کنار قوانین بینالمللی ایستادهایم
«لین جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در یک نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره صدور قرار بازداشت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم اسرائیل توسط دیوان کیفری بینالمللی گفت: «پکن امیدوار است که دیوان بینالمللی کیفری از موضعی بیطرف و عادلانه حمایت کند و از اختیارات خود مطابق با قانون استفاده کند.»
وی با تاکید بر اینکه «ما همیشه در کنار قوانین بینالمللی ایستادهایم و با هر اقدامی که نقض قانون باشد، از جمله هدف قرار دادن غیرنظامیان و تأسیسات، مقابله میکنیم و بحران انسانی بیسابقهای در غزه رخ میدهد»، خاطرنشان کرد: «فاجعه انسانی در غزه در حال بدتر شدن است و ما از همه طرفها میخواهیم قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس و کاهش تنش بدون قید و شرط را اجرا کنند.»
برنی سندرز: حکم لاهه موجه است
سناتور «برنی سندرز» به حکم دیوان کیفری بینالمللی برای قرار بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ سابق رژیم اسرائیل واکنش نشان داد و از آن حمایت کرد. سندرز در بیانیهای اعلام کرد اتهامات دیوان بینالمللی کیفری علیه «بنیامین نتانیاهو» و «یوآو گالانت» نخستوزیر و وزیر سابق جنگ رژیم اسرائیل «بسیار موجه» هستند و بر اهمیت کنوانسیونهای ژنو تاکید میکنند که برای محافظت از غیرنظامیان و جلوگیری از اقدامات غیرانسانی در طول جنگ ایجاد شده است.
به نقل از خبرگزاری آناتولی، این سناتور آمریکایی در ادامه صحبتهایش از تلفات سنگین غیرنظامیان فلسطینی در غزه که در آن بیش از ۴۴ هرار نفر از جمله زنان و کودکان به شهادت رسیدهاند، انتقاد کرد و در ادامه گفت: «اتهامات دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت برای جنایاتی مانند استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح و هدف قرار دادن غیرنظامیان موجه است.»
سناتور سندرز افزود: «اگر جهان قوانین بینالمللی را رعایت نکند، ما به سمت وحشیگری بیشتر خواهیم رفت. من با تصمیمات دیوان بینالمللی کیفری موافقم.»
کاخ سفید: با شرکا رایزنی خواهیم کرد
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی گفت، آمریکا تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری برای صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل و وزیر جنگ سابق وی را رد میکند.
این سخنگوی دولت دموکرات جو بایدن گفت: «آمریکا اساساً تصمیم دادگاه برای صدور حکم بازداشت علیه مقامات ارشد اسرائیلی را رد میکند. ما عمیقاً نگران عجله دادستان برای صدور حکم بازداشت و اشتباهات در روند نگران کنندهای هستیم که منجر به این تصمیم شد. در مورد مراحل بعدی با شرکای خود بحث خواهیم کرد.»
بایدن: حکم بازداشت نتانیاهو ظالمانه است!
جو بایدن رئیسجمهور دموکرات کنونی امریکا در راستای حمایت همه جانبه واشنگتن از جنایات رژیم اسرائیل، صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر و یوآو گالانت وزیر جنگ این رژیم از سوی دیوان بینالمللی کیفری را "ظالمانه" خواند.
او افزود: «به صراحت میگویم، هر چه هم دیوان کیفری بینالمللی ارائه کرده باشد، بین اسرائیل و حماس هیچ شباهتی وجود ندارد.»بایدن گفت: «ما همیشه در کنار اسرائیل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم بود.»
شهردار دیربون میشیگان: نتانیاهو را دستگیر خواهیم کرد
اما بر اساس گزارشهای رسانهای، عبدالله حمود، شهردار دیربورن در حومه دیترویت میشیگان واکنشی متفاوت داشت و اعلام کرد که این شهر، حکم دادگاه بینالمللی کیفری علیه گالانت و نتانیاهو را اجرا خواهد کرد.
حمود در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «دیربورن نتانیاهو و گالانت را در صورت ورود به محدوده شهر دستگیر خواهد کرد».او ادامه داد: شهرهای دیگر نیز باید موضع مشابهی داشته باشند. رئیسجمهور ما ممکن است اقدامی نکند، اما رهبران شهر میتوانند اطمینان حاصل کنند که نتانیاهو و سایر جنایتکاران جنگی سفر آزادانه به مناطق مختلف آمریکا نداشته باشند.
سناتور تندروی حامی ترامپ: سنا لاهه را تحریم کند
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه و از چهرههای شناختهشده حامی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا نیز گفت: دادگاه یک شوخی خطرناک است. اکنون زمان آن فرا رسیده است که سنا اقدام و این نهاد غیرمسئول را تحریم کند.
استقبال نماینده فلسطینی تبار کنگره آمریکا
رشیده طلیب نماینده فلسطینی آمریکایی کنگره آمریکا از تصمیم دیوان بینالمللی کیفری استقبال کرد و از دولت جو بایدن رئیسجمهور آمریکا خواست به «همدستی» در جنایتهای اسرائیل پایان دهد. طلیب در بیانیهای گفت: «تصمیم دیرهنگام دادگاه لاهه برای صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت بهخاطر جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، نشاندهنده این است که دوران حکومت آپارتاید بدون مجازات اسرائیل در حال پایان است». وی ادامه داد: از زمان شروع این نسل کشی، آمریکا بیش از ۱۸ میلیارد دلار سلاح به دولت اسرائیل ارائه کرده است. دولت بایدن دیگر نمیتواند انکار کند که از همان سلاحهای آمریکایی در جنایات جنگی بی شماری استفاده شده است.