محمدباقری بنابی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با ستاره صبح آنلاین:
سیاستهای مالی باعث ریزش بورس شده است
ستاره صبح آنلاین - فائزه صدر: جلسه علنی دیروز مجلس با حضور وزیر اقتصاد برگزار شد و نمایندگان به وزیر اقتصاد درباره نوسانات بورس اعتراض کردند. مردم از مجلس و دولت میخواهند که سیاستهای جدید برای رونق بازار بورس تدوین کنند.
ستاره صبح آنلاین در این ارتباط با محمدباقر بنایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفتوگو کرد که در ادامه میخوانید.
با سلام و تشکر از زمان گفتوگو با جنابعالی، با توجه به دو دور حضور شما در مجلس و فعالیت در گروههای اقتصادی اهتمام این مجموعه در مورد بهبود وضعیت بورس کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
مسئله بورس ایران به تازگی زیر ذرهبین رفته است. من در مجلس نهم نیز حضور داشتم و مثل عموم جامعه، در مجلس نیز آشنایی چندانی با بورس وجود نداشت و من به خاطر ندارم که در مجلس نهم اینچنین در مورد بورس فعال بوده باشیم. ولی در این دوره ما برای بورس وقت زیادی گذاشتهایم. به ویژه که به بورس به عنوان تأمینکننده مالی برای بخش خصوصی نگاه میشود و بورس این وظیفه را دارد که برای نجات تولید فعال شود.
مجلس برای حل مشکلات بورس چه طرحی دارد؟
در دولت پیشین اکثر مردم جامعه به توصیه مسئولین و به دلیل جو مثبتی که ایجادشده بود به سمت بورس رفتند و مجلس امروز خود را در مورد سازمان بورس کشور و سرمایههای مردم مسئول میداند. طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس در راستای همین مسئولیت مطرحشده است. شروع تحقیق و تفحص از بورس قطعاً در آینده این سازمان تأثیرگذار است. مدیران این سازمان و وزیر اقتصاد باید توجه خود را به این حوزه اقتصادی کشور بیشتر کنند. تحقیق و تفحص از سازمان بورس نشان خواهد داد که در سالهای 98 و 99 چه اتفاقی افتاد و عامل متضرر شدن مردم چیست؟ روشن شدن این مسائل در آینده مدیریت بورس تأثیر صددرصدی دارد و اشتباهاتی که مدیران قبلی مرتکب شدند تکرار نخواهد شد. به نظر من ما در قدم اول به روشن شدن این مسئله نیاز داریم. باید وقایعی که در دو سال گذشته در بورس کشورمان تجربه شد و عوامل و نتایج آن شفاف شود. نکته بعدی آموزش و بالا بردن سطح آگاهی مردم نسبت به بورس و بازار سرمایه است. مردم ما نباید به این بازار اقتصادی با دیدی کوتاه مدت نگاه کنند. مردم بدون مشورت وارد هیچ بازاری نشوند در مورد بورس نیز باید به همین صورت باشد. بورس قواعد خود را دارد و نباید با چشمبسته در این بازار سرمایهگذاری کرد.
درگذشته شاهد تغییراتی دستوری بودیم که عمر کوتاهی داشتند آیا شاخصهای بورس همچنان از دستور و بخشنامه تبعیت خواهند کرد؟
وقتی بورس به صورت دستوری تغییر کرده و شاهد افزایش و کاهش شاخصها بودیم، بهبود وضعیت فعلی نیز به صورت دستوری ممکن خواهد بود! به هر حال این وضعیتی که امروز بورس کشور در آن دستوپا میزند قابلقبول نیست. سیاستهایی وجود داشته که موجب شده امروز بورس ایران دچار بحران باشد. سیاستهای پولی و مالی کشور هم در این وضعیت بیتقصیر نیستند و موجب سود و ریزش شدند. اما هیچوقت کار بورس به این شکل نبود که شاخص با دستور و فرمان کموزیاد شده باشد بلکه عواملی بهطور غیرمستقیم نقش داشتند که همین میزان مداخله نیز برای ما قابلقبول نیست. در سازمانی مثل بورس که بر شفافیت بنانهاده شده باید تأثیرپذیری از عوامل غیراقتصادی وجود نداشته باشد.
حضور وزیر اقتصاد در مجلس چطور پیش رفت؟
با توجه به اینکه امروز دولت و وزیر اقتصاد باید در مورد بورس پاسخگو باشند از ایشان دعوت شد. به عقیده من آقای خان دوزی انسانی اهل تعامل است و میتواند با مجالس تعامل داشته باشد. اما در مواردی که به سازمان بورس مربوط است، باید وزیر تعامل خود با سازمان بورس را نیز احیا کند. تغییرات در مدیریتها شروعشده و به نظر میرسد در مورد مدیریتها در سازمان بورس نیز به تغییراتی بنیادین نیاز داریم. زیرا مشکلاتی که در سنوات پیش داشتیم بهطور مشخص به نقش مدیریت اشاره داشتند. در کنار تغییر مدیریتها قطعاً باید در وادی اقتصاد کلان کشور دست به تغییراتی اساسی بزنیم تا بتوانیم انتظار نتایج مثبت داشته باشیم.